Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smutný příběh Sophie Scholl: Bestiálně popravena ve 21 letech, hrdinkou je ale dodnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Dnes je symbolem odporu nacismu, je také považována za jednu z nejvýznamnějších osobností německé historie, dokonce jsou po ní dnes pojmenovány školy. Byla hrdinkou, na kterou by se nemělo zapomenout.

Článek

Sophie Scholl se narodila roku 1921 v německém Forchtenberg. Byla pilnou studentkou, která se pyšnila dobrými známkami i zajímavými koníčky. Byla nadaná mentálně, ale i fyzicky. Něčím se ale přece jen vymykala a jedním takovým znakem byl krátký sestřih vlasů, což pro dívky nebylo v tu dobu typické.

Nenechala si nic líbit

Už v útlém věku bylo jasné, že si bude stát za svými názory a bude zásadová. A také že ano. Vymezovala se proti jakékoliv nespravedlnosti a jakmile se jí něco nelíbilo, nebála se ozvat. To se jí stalo na jednu stranu osudným, na druhou stranu se stala díky tomu jednou z nejvzpomínanějších osobností.

Roku 1933 se v Německu k moci dostala strana NSDAP, kterou ze začátku podporovala. Dokonce se stala vedoucí ženské organizace, která byla řízená podle vojenského vzoru (Svaz německých dívek). Její bratři se také stali součástí Hitlerjugend, což byla mužská skupina téhož druhu. Postupně se ale názorově začali vyhraňovat a nacistické myšlenky a propaganda jim začala jít silně proti srsti.

V té době začal její bratr Hans společně s přáteli vydávat protinacistické spisy a letáky, které jasně vyjadřovaly odpor a nenávist proti nacismu. Říkalo se jim Bílá růže. Sophii to dlouho netrvalo a ke skupině se ráda přidala. Jak se dalo očekávat, brzy začali být pronásledováni gestapem, které nedovolilo, aby se proti systému kdokoliv vyhraňoval.

Nevzdala to

Jenže Sophie a spol. se v žádném případě nechtěli vzdát a pokračovali ve svých aktivitách. Osudným se stalo studium na univerzitě, které je pravděpodobně prozradilo, respektive ne studium, ale školník, který je měl údajně udat. Roku 1943 byla Sophie se svým bratrem zatčena.

Následoval třídenní krutý výslech a po něm konečný verdikt – poprava. Tentýž den, tedy 22.2. 1943, byli odsouzeni a byla jim sťata hlava. A to v jejích pouhých 21 letech.

V roce 2003 ji německý lid spolu s bratrem umístil na 4. místo v anketě Naši nejlepší, což je žebříček nejvýznamnějších a největší osobností historie Německa.

Pokud by vás příběh zajímal více, velmi doporučuji film Sophie Scholl: Poslední dny. Milovníky knih bude bavit kniha Kniha Růže bílá, černý les.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz