Hlavní obsah

Štědrovečerní večeře stojí Čechy průměrně 3,5 tisíce. Někteří samoživitelé si ji nemohou ani dovolit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pro samoživitele jsou vánoční svátky jedním z nejvíce stresujících období v roce. Pod hranicí chudoby žije 36 procent samoživitelů. Mnoho z nich šetří na Vánoce celý rok, přesto si mnozí nemohou dovolit usednout k plnohodnotné štědrovečerní tabuli.

Článek

Není snad oblast, o které by se dalo říct, že neprošla zdražováním. O to víc pro někoho mohou být stresující Vánoce, které nás mohou vyjít draho. A co pak takoví samoživitelé, kteří se snaží svým dětem udělat hezké svátky, ale zároveň mají nedostatek financí?

Hodně samoživitelů balancuje na hranici chudoby, nemají žádné finanční úspory a jakýkoli nečekaný výdaj tvrdě zasáhne jejich rodinný rozpočet na několik měsíců. S nadcházejícími Vánocemi zjišťují i ti, kteří jsou během roku s financemi schopni vyjít, že nemají dost peněz na dárky nebo jídlo. Právě v předvánočním období podává řada firem samoživitelům pomocnou ruku, bez jejich podpory by tisíce dětí byly o dárky i klasickou štědrovečerní večeři ochuzeny. A to je krásné a potřebné gesto.

Za klasickou štědrovečerní tabuli utratí Češi průměrně kolem 3,5 tisíce korun – částku, která značně převyšuje rozpočet samoživitelů na celé vánoční svátky. Přes 80 procent Čechů bude 24. prosince večeřet bramborový salát. Kvůli rostoucím cenám potravin se jeho cena během loňských Vánoc meziročně zvýšila o 43 procent. Takový rozdíl je pro mnohé z řad samoživitelů již neúnosný.

Vánoce by neměly být o penězích, přepychu a blahobytu, ale o chvílích klidu, pohody a společně stráveném času, ale bohužel jsme strháváni reklamami, komercí a reálnými vysokými cenami, kterým se nedokážeme vyhnout. Otázkou je, zda se kvůli tomu musíme vzdát klasiky, jako je například bramborový salát a čecháčské oblíbené dělání zásob. Pravdou je, že jídlo je i během svátků pro hodně obyvatel důležité a nechtějí se o ni ochudit.

Mám kamarádku, která se stará sama o dvě děti a trápí se, protože jim nebude moci dopřát bohaté Vánoce. Zároveň nechce, aby děti pocítily, že mají něco méně dárků než jejich spolužáci. O tom to ale není a já doufám, že to pochopí. Děti budou spokojené i se dvěma dárky a klasickým jídlem. Salátu udělám víc a daruji jí ho, aby aspoň trochu ušetřila.

Zdroj statistik: Hellmanns

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz