Hlavní obsah
Finance

Svatby za miliony v Česku: Jedna velká party, kde se lidé předhánějí, kdo má víc peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

I malá svatba může stát několik set tisíc. Taková veselka s třeba pěti sty hosty vyjde ale i na několik milionů a jsou Češi, kteří na ně nedají dopustit.

Článek

Nižší počet svatebčanů i rozpočet

V roce 2022 se v Česku odehrálo celkem 72 862 svateb, což je rekordní počet v posledních letech. Zároveň se ale nacházíme v době, kdy hodně lidí šetří a z velkých svateb mnoho z nich upouští. Ve finále roste také počet těch, kteří se berou na úřadě pouze ve dvou nebo jen v přítomnosti rodiny. To znamená, že počet svatebčanů se poté dá spočítat na prstech jedné ruky.

Nejčastější jsou středně velké svatby s počtem hostů v rozmezí 50 až 100. Oblíbenými místy jsou stodoly, lesy a venkovní prostory třeba u vody. Stále ale lidé využívají zámky a další pohádková místa.

Luxusní svatby v Česku

Existuje ale jedna skupina lidí, která si potrpí na luxusních a honosných svatbách, kde nechybí třpyt, lesk, drahé dekorace, dort obrovských rozměrů a program hoden koncertu. Jsou to světští nebo chcete-li jinak – kolotočáři! Jejich svatby se vyznačují tím, že připomínají doslova jednu velkou party.

Taková svatba vyžaduje velmi důkladnou a přípravu a dokonalou organizaci, v téměř všech případech si také najímají agenturu, která vše naplánuje za ně. Samotná rodina jak ženicha, tak nevěsty, bývá náročná. Vyžadují skvělý catering, dechberoucí dekorace a nesmí chybět okázalá hudební vystoupení.

Obřad jako takový zpravidla probíhá v kostele a následuje hostina a volná zábava v opravdu velkém prostoru, žádné stodoly ani lesy, které byly zmíněny výše. Hostů bývá na několik stovek, třeba až 500 a taktéž je to velká přehlídka zajímavých modelů. Kdo se víc třpytí a kdo má vyšší podpatky, ten vyhrává. Může se to zdát zvláštní, ale hosté se vzájemně znají a potkávají se na podobných svatbách.

Cílem je okázalost a ukázat, že na to dané rodiny mají. Světští se vyznačují tím, že když něco slaví, opravdu to umí. Tancují, zpívají a dokáží si událost dobře užít. Mnohdy je to živější, než na klasických menších svatbách. Výjimkou ale nebývají vyostřené situace, při kterých někdy musí zasahovat ochranka.

Světští se často berou ve velmi mladém věku a pozor – nerozvádí se, prochází totiž církevním sňatkem. Počítají s tím, že spolu budou do konce života a neberou to tak, že by byly peníze za svatbu vyhozené oknem.

Zdroj: svetylkov, osobní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz