Hlavní obsah
Cestování

Tipy na výlet: Tři méně známé hrady bez davů, kam se letos vydejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Také už nedočkavě vyhlížíte sezónu, až budete moci jezdit na výlety? Už za pár měsíců se otevírají hrady a já vám dnes doporučím ty, které nejsou tolik známé a nepotkáte tam proto davy lidí.

Článek

Ostrý

Nejvýše položený hrad v Česku. Malý královský strážní hrad, vybudovaný na konci 13. století, byl součástí linie mocenských opěrných bodů vybudovaných na vrcholcích Šumavy, mezi které patří dále hrady Kunžvart, hrad na Stožecké skále a Hausberk. Na vrcholu Velký Ostrý je dochován do skály vylámaný příkop. Hradu dominovala nejspíše obytná věž vybudovaná v místě dnešní horské chaty. Hrad, tedy jeho zřícenina, je dodnes chráněna jako kulturní památka.

Buchlov

Počáteční fázi výstavby jednoho z nejstarších moravských hradů z první poloviny 13. století můžeme spojovat s působením pozdně románské huti velehradského kláštera. První písemná zmínka o hradu pak pochází z roku 1299. V roce 1300 se hrad objevuje v predikátu Protivy z Buchlova, nejspíše purkrabího tohoto královského hradu. Jádro původního objektu vymezené mohutnou hradbou bylo zastavěno dvěma hranolovými věžemi. První z nich o rozměrech 8×8 m byla natočena hranou směrem k přístupové komunikaci. Druhá věž o rozměrech 10×10 m s výrazně silnějšími zdmi byla přístupná v úrovni prvního patra a plnila útočištnou funkci. Následně byl mezi věže vložen plochostropý palác. Na hradě se stavělo také v pozdní gotice a v období renesance. Původní hrad z doby před polovinou 13. století nese výrazné podunajské vlivy.

Na hrad se můžete vydat už v dubnu a od 9 do 15 hodin. O prázdninách je potom návštěvní doba prodloužena do 17 hodin (kromě pondělí). Vstupné pro dospělého člověka od 25 let činí 240 Kč. Dětská vstupenka do 17 let potom vyjde na 70 Kč.

Koberštejn

Na Koberštejn se vydejte do Olomouckém kraje. Nejspíše zeměpanský hrad založený ve výšce 912 m n. m. sloužil k ochraně těžebních areálů v okolí Zlatých Hor a k vizuální kontrole Jesenické stezky. Jeho počátky můžeme klást s opatrností na samý konec 13. století. V následujícím věku, nebo nejpozději na počátku 15. století byl hrad opuštěn. Písemné prameny o době života hradu mlčí. Jako pustý je připomínán v urbáři zlatohorského panství v roce 1687. Skalnatému jádru dominovala protáhlá, až 20 m dlouhá vícedílná palácová stavba se zaobleným čelem, která vznikla patrně spojením paláce a pozůstatků staršího bergfritu, který vznikl na nejvyšším a nejlépe chráněném místě hradního areálu.

Zdroje: buchlov, kudy z nudy, wikipedia, kláštorná

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz