Hlavní obsah
Lidé a společnost

Toužíte po ladovské zimě a bílých Vánocích? Čeká nás blátivé zklamání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Kdo pamatuje pořádné zimy plné sněhu, ten má štěstí. V posledních letech si ale můžeme o bílých Vánocích a ulicích plných sněhu nechat zdát. Letos to asi nebude jinak.

Článek

Meteorologové přišli s aktuální předpovědí pro letošní zimu 2024/2025. Milovníky pořádné opravdové zimy nepotěším a ty, co touží po bílých Vánocích, čeká také zklamání. Každý rok mnoho lidí doufá, že se stane zlom a vrátí se zima taková, jaká má být – plná sněhu, bobování a teplot kolem nuly. Jenže už je to pár let, kdy se takových zim nemůžeme dočkat.

Jak to bude letos?

Díky dlouhodobým předpovědím už teď máme predikci na to, jak to letos s počasím bude. Nejprve to vypadalo nadějně a zimní nadšenci se mohli začít radovat, že na ulicích nebude bláto, nýbrž bílý sníh. Následně ale přišlo zklamání.

Bohužel nás ovlivňuje oteplování, které můžeme popsat jako oslabení či narušení polárního víru. Je to velmi mocné a dokáže to ovlivnit počasí na celé naší planetě. Pravděpodobně se budeme muset smířit s teplou zimou, která ovlivní nejen náladu a vánoční atmosféru, ale také šíření virů a bakterií. Je to paradoxní, ale čím je větší zima, tím je větší pravděpodobnost, že bude méně nemocí. Při nízkých teplotách totiž viry zmrznou a nemají takovou šanci přežít. Co je ještě horší, je střídání teplot. To jsem mohli zažít minulý rok, kdy z ničeho nic teplota klesla o několik stupňů a nasněžilo a za týden nebylo po sněhu ani památky.

Budou bílé Vánoce?

Co jsou Vánoce bez sněhu? Takové, které známe z posledních let. Jistě se shodneme, že to není ono a když za okny padá sníh, dodává to jiskru a kouzlo. Připravte se na to, že si budeme muset vánoční atmosféru zařídit jinak, sníh nebude.

Maximální a minimální maxima v rámci teplot v minulosti (prosinec):

  • Prosinec: +19,8 °C, 5. 12. 1961, Fryčovice (Frýdek-Místek)
  • Prosinec: -34,0 °C, 21. 12. 1927, Krásno nad Bečvou

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz