Hlavní obsah

Vstup na Karlštejn vyjde pro rodinu na 7 200 Kč. Vítejte v České republice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Vyrazili jsme si s rodinkou na náš oblíbený hrad chtěli jsme si ho i projít. Po zjištění rodinného vstupného nám spadla brada.

Článek

Náš nejoblíbenější hrad ja Karlštejn a letos jsme se rozhodli, že dětem ukážeme i vnitřek, jsou už dost staré. Vyjeli jsme si proto brzy ráno jednoho krásného sobotního dne a když jsme se vraceli zpět, neměli jsme ani floka. Tenhle výlet nás doslova zruinoval.

Základní vstup vás vyjde na 300 Kč, ale ten nám určitě nestačí. Chtěli jsme vidět vše, protože sem člověk nejezdí stále a když už tu jsme, chceme, aby to stálo za to. Takže jsme si vybrali okruh, v rámci kterého se podíváte do běžně nepřístupných prostor a navíc je výklad určen pro malou skupinu lidí, zážitek by tak měl být o to silnější. Cena nás ale zarazila.

Vstup 1800 Kč na osobu?

Nevím, kdy se to stalo, ale cena za osobu za tento okruh už je 1 800 Kč! A to dokonce i pro dítě. Takže pokud jste čtyři, jako jsme my, tak vás to vyjde na krásných 7 200 Kč. A to nekončíme! Taky jsme se tam nedostali zadarmo a museli jsme i něco jíst. Počítali jsme s tím, že si dáme po cestě na hrad nějaký oběd, takže dalších 2 500 Kč v háji. Samozřejmě k tomu připočteme ještě nějakou tu zmrzlinu a suvenýr, bez kterého by děti neodjely. A dostáváme se na pěknou částku, kterou bych čekala za dovolenou a ne jeden výlet po Česku.

Na kafe s kastelánem? Prohnete se

Pokud byste si chtěli připadat jó exkluzivně, můžete vyrazit na kávu s kastelánem hradu. Čtyřčlenná rodinka zaplatí za tento krásný zážitek 14 000 Kč, není to ironické?

Nechápu, kam jsme se to dostali. Kultura a vzdělávání se má podporovat, ale kdo může a je ochoten dát takové peníze za prohlídka hradu? Rozumím tomu, že i starost a péče o hrad a okolí dá zabrat, ale z tohoto mám pocit, že se na návštěvnících chce pořádně vydělat.

Možná bych čekala zvýhodněné vstupné pro děti, seniory nebo celé rodiny, ale ne. Opravdu za osobu zaplatíte 1 800 Kč, a to dokonce i pro děti do pěti let. A mě zajímá, zda je počet návštěvníků i po zvýšení ceny stále stejný, nebo o ně spíše přicházejí.

Ano, můžete si zakoupit základní okruh za pár stovek, ale pokud sem člověk jede a chce toho vidět co nejvíc, dá za to tuhle pálku. A za mě je to přemrštěná cena a ještě víc zbytečná pro malé děti. Ze základního okruhu se toho moc nedozvíte, alespoň my máme ten pocit, jelikož jsme ho absolvovali.

Anketa

Dali byste tolik peněz za vstupné?
Ano, nemám s tím problém
1,5 %
Možná ano
0,9 %
V žádném případě
97,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1765 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz