Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žena zemřela poté, co ji lékaři obvinili, že simuluje a předstírá symptomy své nemoci. Byla bezmocná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Lékaři umí zázraky, ale ne vždy všem pacientům věří jejich potíže. Stephanii obvinili ze simulování a ta nyní ve 33 letech zemřela. Teď už nikdo nepochybuje o její nemoci.

Článek

Měla genetickou poruchu, ale lékaři tvrdili, že si příznaky vymýšlí. Prý je to nemoc vymyšlená v její hlavě a jediné, co potřebuje je psycholog. Tak to si vyslechla 33letá Stephanie Aston z Nového Zélandu.

Ehlers-Danlosův syndrom

Stephanie trpěla genetickou poruchou, která ji stála život. Respektive ne nemoc, ale lékařská pomoc, které se jí dostalo nedostatečně. Špatná diagnóza byla chybou lékařů, kteří Stephanii nevěřili a ona mohla říkat co chtěla – stejně ji považovali za simulantku.

Představa pocitů zoufalosti a bezmocnosti, které musela prožívat, je šílená. V roce 2018 ji lékaři obvinili ze lží a uzavřeli to s tím, že trpí psychickou faktickou poruchou. Na Steph totiž nebylo absolutně nic vidět. Jenže jak sami víme, nemoc nemusí být vidět na první pohled a stejně nás omezuje. Stephanie od té doby začala bojovat za práva lidí, co mají „neviditelné nemoci“.

Faktická porucha

Faktická porucha je popisována jako závažná duševní porucha, při které si pacient vymýšlí potíže a snaží se vypadat nemocně. Tím klame okolí a snaží se tak dožadovat pozornosti. Lidé jedí nesprávné léky, které jim škodí, ubližují si a sebepoškozují se.

Špatně léčená nemoc, respektive neléčená

Syndrom postihuje klouby a cévní stěny, nemoc způsobuje anémii a může vést dokonce až k prasknutí dělohy. Tento syndrom měli v rodině někteří její členové, proto je udivující, že lékaři Steph nevěřili a osočili ji z vymýšlení.

Proč časopis Harold řekla: „Cítím se nedůstojně a mám pocit, jako kdyby mi byla odebrána práva. Mám extrémně nízké hladiny hemoglobinu a hrozí mi smrt, proč mi nikdo nevěří? Prý si to způsobuji sama, protože jsem byla porodní asistentka a schválně kradu jehly a beru si krev. Místo lékařského zásahu jsem byla nedobrovolně zavřena do psychiatrické léčebny,“ říkala se slzami v očích.

Cítila se dle jejích slov bezmocně a nemohla nic dělat. Po smrti se vyjádřila celá její rodina, která tvrdí, že to byl úžasný člověk a že nemohou uvěřit, že to lékaři v dnešní době dovolili.

Zdroje informací: people, mayoclinic, dailymail

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz