Hlavní obsah
Aktuální dění

Žraloci mají na kontě další útok na člověka. Záchranu přizpůsobte chování žraloka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels / GEORGE DESIPRIS

Autor fotografie: Pexels / GEORGE DESIPRIS

Vykukující ploutev žraloka je jedna z nejhrůznějších situací, kterou si lidé umí představit. Značí totiž možnou smrt, a to je věc, které se (většinou) bojíme nejvíc. Znát základní kroky záchrany je stejně důležité, jako znát první pomoc.

Článek

Jezdíte k moři a na možnou přítomnost žraloka si ani nevzpomenete nebo nad ní máváte rukou, protože máte pocit, že se to nemůže stát? Omyl, může. Sice je to velmi málo pravděpodobné, ale je dobré být předem připravený a vědět, co v případě objevení, nebo dokonce napadení dělat.

Útok v Egyptě nebo včerejší poslední napadení plavkyně v New Yorku – to jsou pouze dva útoky z mnoha, které jsme letos mohli zaznamenat. I přesto, že útoky na člověka má na svědomí asi jen 10 druhů žraloků z celkových 500, je to celkem slušný výsledek.

Jakmile ve vodě potkáte žraloka, máte šanci, sice malou, se zachránit. Zapamatujte si základní kroky a buďte připraveni, je použít! Je velmi důležité odhadnout chování žraloka a podle toho přizpůsobit záchranu.

  1. Cítíte, že žralok chce zaútočit? Musíte mu ukázat, že jste mnohem větší, než je on sám. Zvedněte ruce do výšky, pokud to jde. Jakmile vidíte, že je žralok klidný a moc si vás nevšímá, naopak je cílem být co nejmenší. Stočte se do klubíčka a nechte ho proplout.
  2. Není možné stát (s nadsázkou) jako solný sloup. Braňte se a snažte se strefit do nejvcitlivějších míst, čímž jsou bez pochyby oči. Zrak je pro žraloka nejdůležitějším smyslem, proto se toho nebojte. Jako druhé se snažte zasáhnout žábry. Pokud se dobře trefíte, je možné, že si útok rozmyslí a vzdá to.
  3. Nikdy se ke žralokovi netočte zády. Pokud můžete couvejte s obličejem nastaveným směrem k němu. Pokud se otočíte, bude agresivnější.

Zdroje informací: Extra, Independent, Deník, CNN, Today

Anketa

Bojíte se útoku žraloka?
Ano, je to moje noční můra.
76,3 %
Nevím, nepřemýšlím nad tím.
20,3 %
Ne, vůbec, nechává mě to chladným/ou.
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 59 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz