Hlavní obsah
Lidé a společnost

Agnetha a posedlý Holanďan. Hvězda skupiny ABBA roky žila se svým stalkerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fernando Pereira/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 nl

Agnetha Fältskog (druhá zprava) a ABBA

Ona byla světoznámá popová zpěvačka, on skladník. Ona cestovala po světě, on ji pronásledoval. Vztah Agnethy Fältskog a Gerta van der Graafa plnil titulní strany bulváru, nechybělo ale moc, aby skončil tragicky. Gert byl totiž Agnethin stalker.

Článek

Gert byl ještě docela malý kluk, když se poprvé zamiloval. Srdce leckteré romantické povahy by teď možná zaplesalo - dětské lásky bývají kouzelné a nevinné. Gert se sice nijak zvlášť nelišil od ostatních chlapců svého věku, ale v tomhle byl jiný. Jeho vyvolenou se totiž nestala oblíbená spolužačka ze třídy ani dívka ze sousedství, ale zpěvačka populární švédské skupiny ABBA, o šestnáct let starší Agnetha Fältskog.

Zamilovaný Gert

Poprvé si Gert Agnethy všiml, když roku 1974 jako osmiletý sledoval přímý přenos pěvecké soutěže Eurovision, na které ABBA prorazila se svým hitem Waterloo. Od té doby si kapela našla mnoho příznivců po celém světě a postupně se stala kulturním fenoménem, Gerta ale ani tehdy, ani potom hudba vůbec nezajímala. Seděl na pohovce v malém obývacím pokoji mezi oběma rodiči a s očima přišpendlenýma k obrazovce ani nedýchal. Od chvíle, kdy ji poprvé spatřil, nemyslel už na nic jiného, než na Agnethu: „tu blond“ zpěvačku ze skupiny ABBA.

Foto: Martina Clara/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Agnetha Fältskog (1972)

Zatímco většina platonicky zamilovaných chlapců dříve či později ze své nenaplněné touhy vyroste, Gert byl zamilovaný víc a víc. Jeho láska už tehdy hraničila s posedlostí. Zatímco ostatní chlapci se vodili s děvčaty za ruce a pokoušeli se o první nesmělé polibky, Gerta žádné dívky z okolí nezajímaly. Trávil čas doma, prohlížel si desítky fotografií a plakátů Agnethy, kterými si polepil stěny pokoje a psal jí jeden dopis za druhým. Skrz dopisy cítil zvláštní spojení, přestože o jeho existenci neměla v té době Agnetha ani ponětí. Neznal adresu, a tak s naivitou dítěte na obálku vždy jednoduše napsal - „Agnetha Fältskog, Švédsko“. Doufal, že se k ní jeho dopisy i tak dostanou.

Když bylo Gertovi patnáct, doslechl se, že ABBA vyráží na koncertní turné a tentokrát bude vystupovat i v jeho rodném Holandsku. Byl štěstím bez sebe. Protože mu rodiče zakázali na koncert jet (druhý den měl vstávat do školy), tajně se vyplížil z domu a dojel na něj šedesát kilometrů na kole. Za útěk z domova si sice potom vysloužil pár týdnů domácího vězení, ale bylo mu to jedno. Koncert se vydařil. Gert přesvědčil sám sebe, že jeho směrem Agnetha v průběhu večera vysílala jasné signály a od té chvíle si byl jistý, že ho taky miluje. Na konci koncertu to ostatně jasně zvolala do davu: „Miluju vás všechny!“.

To jsem já, kdo vám psal ty dopisy

ABBA se rozpadla roku 1982. Gert se zděsil; koncerty a vystoupení skupiny byla jediná jeho fyzická spojnice s milovanou Agnethou. Oddychl si, když ohlásila začátek sólové kariéry, a byl přímo nadšením bez sebe, když se dozvěděl, že Agnetha a její manžel, kolega Björn Ulvaeus, při příležitosti rozpadu skupiny oznámili zároveň i svůj už několik let starý rozvod. Protože Gert už nebyl malý kluk, rozhodl se vzít věci do svých rukou. Začal se usilovně učit švédsky, aby se s Agnethou mohl domluvit v jejím rodném jazyce, našel si práci a z výplaty zuřivě šetřil, aby se za ní mohl vydat na vlastní pěst. Roku 1994, po dvaceti letech jednostranného vztahu, konečně nasedl do svého ojetého Volva a vyrazil na cestu.

Foto: Martina Clara/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Agnetha Fältskog s manželem Björnem Ulvaeusem (1972)

Gert přirozeně neměl ani tušení, kde Agnetha Fältskog bydlí. Byl ale už za ty roky zvyklý čekat. Objížděl jedno švédské město za druhým, zastavoval u telefonních budek a ze zlatých stránek se snažil vyčíst přesnou adresu. Dlouho se mu nedařilo. Neúspěšné výjezdy do Švédska střídaly měsíce v Holandsku, kde na ně musel vydělat. Nakonec mu místní prozradili, že Agnetha žije na ostrově Ekerö. Plný optimismu se za ní vydal. K jeho smůle nebyla doma, nechal jí proto alespoň ve schránce dopis, tulipány a bochník holandského sýra.

Po tři další roky se snažil s Agnethou setkat, ale vždycky marně. Stále jí vytrvale psal, dokonce si vzal půjčku a koupil zanedbanou starou chatu asi kilometr od jejího domu. Příležitosti k setkání vymýšlel tak pečlivě, až se jednou skutečně zadařilo a on měl vzácnou příležitost popřát Agnethě k narozeninám. K skutečnému obratu ale došlo až naprostou shodou náhod, když Gert roku 1997 havaroval v autě a strávil nějaký čas v nemocnici. Agnethu o nehodě informoval v dopise a ta k jeho ohromnému překvapení jednoho dne zaklepala v doprovodu kamarádky na dveře jeho chaty. Chtěla se zeptat, jak se mu po nehodě daří, a Gert je obě pozval dál.

Agnetha tehdy stála na životní křižovatce. V krátké době prošla dvěma vážnými vztahy a dvěma rozchody, přežila smrt rodiče i blízkého přítele. Dala si kariérní pauzu a snažila se držet stranou. Zájem na první pohled milého a pozorného Gerta, který ji bezmezně obdivoval, pro ni v tu dobu musela být jako balzám. Tehdy netušila, že Gert o ní sní od svých osmi let, roky ji hledal po celém Švédsku a ve svém bytě má její svatostánek. Byl obyčejný a bylo jí s ním dobře. Neskončilo proto u jednoho setkání - Agnetha se do Gertova domu vrátila, tentokrát sama a s lahví vína. Pokud máme věřit tomu, co tvrdí Gert, už při druhé návštěvě mezi nimi došlo k intimnímu sblížení. Pro Gerta to byl první sex v životě.

Foto: Jens Ahlström/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Západ slunce nad ostrovem Ekerö

S rozchodem se odmítl smířit

Jejich vztah následně trval celé dva roky. Agnetha, která se důsledně stranila médií i fanoušků, trvala na tom, že zůstane v utajení. Gert víceméně respektoval zásadu mlčenlivosti, čas od času se ale svou přítelkyní někomu pochlubil. Docílil tím jen toho, že ho začala předcházet pověst tlučhuby a lháře. Můžeme se jen dohadovat, jak se ve vztahu s Gertem cítila sama Agnetha, každopádně to ale byla ona, kdo inicioval jejich rozchod. Gert se s něčím takovým odmítal smířit. I po rozchodu se snažil Agnethu navštěvovat, psal jí dopisy a minimálně jednou denně jí volal. Přijížděl k ní domů a konstruoval náhodná setkání, měl dokonalý přehled o tom, kdy odchází z domu a kam jede. Několikrát v dopise jejich osud připodobňoval k zamilovaným hrdinům klasických tragédií, přičemž explicitně zmiňoval motiv sebevraždy.

Agnetha se přestávala cítit bezpečně. Gertovo pronásledování zašlo tak daleko, až si najala právníka a věc podstoupila soudu.

Informace, že se sólistka slavné skupiny ABBA soudí se svým stalkerem, okamžitě vzbudila zájem médií. Agnetha se veřejně k případu nevyjadřovala, zatímco Gert byl více než sdílný. Bohužel pro něj mu ale nikdo nevěřil. On, obtloustlý plešavějící čtyřicátník, který nebyl ani duchaplný, ani vzdělaný, pracoval jako obsluha vysokozdvižného vozíku a za mák se nevyznal v hudbě, tvrdil, že randil se slavnou Agnethou Fältskog. Všichni ho měli buď za blázna, nebo za lháře. Proto se vytasil s těžkým kalibrem a předal médiím dopisy od Agnethy a jejich společné fotografie. Na jedné z nich sedí oba na pohovce v Gertově obývacím pokoji a drží se za ruce, v dopisech mu zase Agnetha opakovaně vyznává lásku. Protože kontrast mezi nimi už snad nemohl být větší, první stránky bulvárního tisku zaplnily titulky o krásce a zvířeti.

Agnetha nakonec s žalobou uspěla. Gert byl usvědčen ze stalkingu, dostal podmíněný trest a byl vyhoštěn ze Švédska. Ani to ho ale neodradilo a svoji bývalou partnerku jezdil dále navštěvovat. Přestal, až když mu byl soudně zakázán vstup do země.

Dnes žije Gert van der Graaf v malém domku blízko holandských hranic s Německem. Ze svého domova vytvořil chrám, který zasvětil uctívání Agnethy Fältskog. Agnetha vede v ústraní na ostrově Ekerö klidným rodinný život, pečuje o dům a o vnoučata a příležitostně zvažuje, že obnoví kariéru. O dávném vztahu s Gertem téměř nikdy nemluví.

Foto: Stockholm Pride/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 3.0

Agnetha Fältskog (2013)

ZDROJE:

CROSSLAND, David (24.4.2023). „I still miss ABBA's Agnetha, claims stalker in Amazon documentary“. The Times. Čteno 31.10.2023

SULLIVAN, Caroline (16. 4.2004). „Agnetha Fältskog, My Colouring Book“. The Guardian. London. Čteno 31.10.2023

The Associated Press (22.6.2003). „ABBA Singer's Ex-Boyfriend Is Arrested“. Midland Daily News. Čteno 31.10.2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz