Hlavní obsah
Cestování

Chystáte se na dovolenou do Chorvatska? Je nutno dbát o své bezpečí a zdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2018/03/15/09/53/city-3227665_1280.jpg

Chorvatsko je velmi oblíbenou destinací pro výběr dovolené, co byste měli vědět, jestliže se tam chystáte na dovolenou? V Chorvatsku má být v období letních prázdnin abnormálně horké počasí!

Článek

Meteorologové upozorňují na vlnu veder, která teploty napříč Chorvatskem vyžene nahoru. Teplota na teploměrech by se měla vyšplhat až na 40 °C a voda v moři až na neuvěřitelných 30 °C.

Zní to možná božsky, ale jaká rizika s sebou nese taková dovolená?

Slunce je nejen zdrojem dobré nálady, ale také životně důležitého vitaminu D. Na jedné straně nám přináší příjemné pocity a vyplavuje hormony štěstí endorfiny, ale na druhé dokáže napáchat mnoho škod.

Dlouhodobý pobyt na přímém slunci může způsobit nepříjemné potíže

Ke vzniku nádoru velmi přispívá prudké ozáření kůže s jejím spálením. Nejvíce jsou rakovinou ohroženi ti, kteří se na slunci spálili již opakovaně. Zkrátka, čím víckrát se na slunci spálíte, tím vyšší je riziko vzniku rakoviny kůže. Pamatujte na to, že UV záření je kvůli ztenčení ozonové vrstvy stále intenzivnější.

Vlivem UV paprsků může docházet ke spálení pokožky, a tím i k narušení genetického aparátu buňky. To může mít za následek stárnutí pokožky, ale i rakovinu kůže, kde je sluncem z 90 % viníkem.

Co dělat, jestliže jste se spálili na slunci?

Dejte si třeba studenou sprchu nebo vyzkoušejte chladivé obklady – stačí ručník namočený ve studené vodě. Na zchlazení, hydrataci a regeneraci pokožky je vhodné aloe vera, obsažené např. v Aloe Vera chladivém gelu. Po spálení kůže potřebuje pořádnou dávku hydratace, tak jí to dopřejte.

Pitný režim nesmí být opomíjen

Úpal se projevuje nevolností, pocitem na zvracení, bolestí hlavy, zrychleným tepem a zvýšeným krevním tlakem, křečemi, celkovou malátností, únavou a zvýšenou teplotou.

V období mezi 11. a 15. hodinou, kdy je sluneční záření nejintenzivnější, je doporučeno pobyt na slunci co nejvíce omezit. Kůži ochráníte kromě oblečení i opalovacím krémem s vysokým SPF faktorem, důležitá je také pokrývka hlavy.

Pokrývka hlavy je základ

Základní rozdíl mezi úpalem a úžehem leží v příčině. Úpal je způsobený přehřátím organismu, zatímco úžeh vznikne z pobytu na sluníčku. Pokud na vás celý den svítilo sluníčko, pravděpodobně se jedná o úžeh. Pokud vám bylo horko, ale sluníčko na vás nesvítilo, pravděpodobně se jedná o úpal.

Úžeh má však příznaky stejné jako úpal, není to nic příjemného především, když vás tyhle potíže popadnou na dovolené, na niž jste se tolik těšili.

V případě úžehu je nutné postiženého dostat ze slunce, ochlazovat hlavu studenými obklady a podávat dostatečné množství tekutin. V případě vážného stavu je nutno vyhledat odborníka v podobě lékaře.

Vysoké letní teploty na nás číhají na každé dovolené, teploty v Chorvatsku však abnormálně stoupají, dbejte prosím o své zdraví a bezpečí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz