Hlavní obsah

Evropa se připravuje na přicházející nebezpečí, zatímco Česká republika laxně vyčkává

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Sousední státy České republiky se pomalu začínají připravovat na možný vpád ruských vojsk z Ukrajiny.

Článek

Naši severní sousedé jsou již připraveni

Polsko od začátku války pracuje na povědomí lidí o krizových postupech, radí svým občanům, co si sbalit do evakuačního batohu.

\varšavský zpravodaj uvádí\

„Když jsem jel na Ukrajinu – šlo o první parlamentní výjezd hned po začátku války – tak jsem si takový batoh připravil a vzal si ho s sebou. A dodnes ho mám sbalený,“ odpověděl nedávno polský ministr obrany na otázku, zda má připravený evakuační batoh.

Polský lékař a politik, od prosince 2023 místopředseda vlády a ministr národní obrany Polska ve vládě Donalda Tuska Władysław Kosiniak-Kamysz ještě dodal, že „bezpečnostní batoh“ by měl mít připravený každý občan pro každou krizovou situaci nebo přírodní katastrofu.

Kosiniak-Kamysz za svůj výrok schytal kritiku: „Evakuace v čase ohrožení je to poslední, o čem by měl odpovědný ministr obrany přemýšlet. Taková slova, i kdyby byl jejich úmysl dobrý, nezlepší pocit bezpečí Poláků.“

Zastání však dostal od bezpečnostního analytika jménem Mariusz Marszałkowski:

„V takové situaci a pozici, ve které Polsko je, není evakuační batoh šíření paniky a rizika. To je obezřetnost. Je to, jako když máte v autě lékárničku nebo doma svíčky a sirky pro případ výpadku proudu.“

Polským občanům budou v případě ohrožení poskytnuty strategické zprávy, ať už se jedná o varování o postupu agresora, místě frontových střetů nebo informace o nutnosti sbalit si nejpotřebnější předměty a ukrýt se. Spolu s bezpečnostním zavazadlem, které má nyní v dosahu i každý z ústavních činitelů. (Polská vláda za nejpotřebnější předměty považuje například: Kompas, buzolu, pláštěnku, nůž, spacák, otvírák na konzervy, náhradní oblečení, zápalky, baterku, bateriové tranzistorové rádio, mýdlo, lékárničku, láhev na vodu..)

Německo má již plán

Německo nehodlá jen mlčky přihlížet a má již plán. Německo počítá se zajištěním alespoň jednoho teplého jídla pro všechny, kdo se budou na německém území nacházet. Do obrany bude zatáhnut téměř každý, kdo by podléhal branné povinnosti. Lékařům, psychologům, zdravotním sestrám a dokonce i veterinářům by bylo nařízeno pracovat buď pro bundeswehr, nebo pečovat o civilisty.

Další změna by se týkala dopravních předpisů, jelikož tank či jiná obrněná vozidla by ze dne na den na německých komunikacích měla přednost před autobusy a automobily. Naopak zachována by byla pravidelná služba odvozu odpadků a jiná činnost, která je také nutná pro fungování normálního života.

Jen Česká republika mlčky přihlíží. Kolik zbývá času, nikdo netuší, však jestliže přehlížení české vlády bude trvat nadále, ve finále nezbyde nic jiného, než aby se každý postaral sám o sebe tak, jak bude nejlépe umět.

Anketa

Co si o situaci v České republice myslíte vy? Jste spokojeni s postojem naší vlády?
Necítím se dostatečně informován\a s přicházejícím nebezpečím. Myslím si, že česká vláda by tuhle situaci měla brát vážněji.
86,3 %
Vinu neházím na českou vládu. Koneckonců informace si může každý občan sehnat sám.
9,4 %
Myslím si, že naše vláda dělá, co může.
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2310 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz