Hlavní obsah

Každá rána se zajizví, aneb nevěra se dá odpustit.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2022/01/26/11/30/broken-heart-6968646_960_720.jpg

Psychologové a vztahoví poradci se shodují v názorech, že klíč ke spokojeném manželství je věrnost a důvěra. Je však možné nevěru odpustit, a nebo po nevěře zůstává šrám, který je nemožné zahojit?

Článek

Společnost v křesťanském období nevěru hodnotila jako chorobu, ale v současnosti se slábnoucím vlivem víry se zdá, že se nevnímá tolik závažně. Buď může být vyhodnocena jako přešlap, nebo může být vnímána prostě jako nezávazný flirt.

Co všechno spadá pod nevěru?

  • Mimomanželský kontakt – jedná se o jednorázovou, primárně sexuální záležitost, která je častokrát nahodilá, obvykle se zde nesetkáváme s přílišnou emocionální vazbou
  • Erotické dobrodružství – déletrvající sexuální porozumění s vyšší mírou citové angažovanosti, vyskytuje se zde i něžnost, avšak ani jedna strana v tomhle poměru nemá plány ve společné budoucnosti
  • Mimomanželský vztah – dlouhodobý vztah se silnou citovou vazbou a potenciálním plánováním společné budoucnosti
  • Flirt– spíše příslib bez skutečného naplnění nevěry, jedná se o koketování, při němž nemusí dojít k fyzickému kontaktu, tahle kategorie nevěry se může řadit do psychické nevěry
  • Virtuální nevěra – sdílení sexuálních fantazií bez přímého sexuálního kontaktu (v dnešní době je potvrzen velmi častý výskyt, dopomohly k tomu sociální sítě, které jsou součástí životů každého z nás)

Anketa

Co pro vás znamená věrnost ve svazku?
Nevěru označuji jako sexuální kontakt s jinou osobou. Jakýkoliv jiný projev náklonnosti se jako nevěra nedá považovat.
66,7 %
Za nevěru považuji i pouhé flirtování.
0 %
 Nevěra pro mne znamená jakýkoliv projev sexuální náklonnosti k jiné osobě. Pouze myšlenka může být projevem psychické nevěry.
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Co oči nevidí, srdce nebolí..

Záleží jen na společné dohodě dvou spolu žijících osob, neboť každý má hranici stanovenou jinde. Bohužel je mezi námi v současné době mnoho lidí, které nezastavil ani zásnubní prstýnek a nadále si žijí svobodně a bez závazků, zatímco jejich polovičky o jejich svobodomyslnosti a nezávaznosti nemusí mít ani ponětí. Kdo má na nose růžové brýle, často signály protějšku nevidí nebo je podceňuje a ten se může domnívat, že nedělá nic zakázaného.

O to horší může být podezření. U psychologů se čím dál více střídají zoufalé manželky či manželé, kteří se vnitřně trápí tím, že se domnívají, že jejich polovička má náhradu a již nejsou těmi jedinými. Mnohokrát se může jednat až o posedlost toho dotyčného nachytat s druhou osobou. V tomhle případě nastává až kritický nedostatek komunikace v partnerství. Tenhle způsob života, kdy se jedna osoba cítí být „policistou“ a má neustále pochybnosti a podezření, je velmi ubíjející pro obě strany a dlouhodobě neudržitelný.

Anketa

Jste ve svazku věrní?
Ano, na věrnosti si zakládáme.
62,5 %
Zažili jsme si pár úletů, ale už je to dávno.
37,5 %
Zakládáme si na volném vztahu, v němž si nic nezakazujeme.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Lze překonat nevěru?

Nevěra je považována jako jeden z nejvíce bolestivějších ran ve vztahu, jedná se absolutní narušení vzájemné intimity, úcty a důvěry. Je však možné ji nějakým způsobem přejít?

Přejít ji nelze, ačkoliv každý jsme jiné povahy a každý své emoce vyjadřujeme jiným způsobem, tak hluboko v nás tahle rána zůstane. Jestliže obě strany ještě stojí o záchranu jejich společného vztahu, jedná se o cestu na dlouhou trať, jedná se o nové budování důvěry, která byla zničena.

Mnozí manželé či partneři se snaží jejich vztah zalepit kvůli zachování rodiny, aby netrpěly děti. Mnohokrát se podvedená strana snaží zatnout zuby a vydržet v nenaplněném vztahu pouze z lásky k dětem, avšak jestliže se v nevěrníkovi nic nepohnulo a nedošlo z jeho strany k uvědomění si priorit, dotyčná osoba bude pouze trpět a doplácet na to, že se opět snažila věřit.

Důležité je pro podvedeného partnera od nevěrného kontinuálně slyšet vyjádření lítosti. Semínka nové důvěry začnou vznikat až po mnoha důkazech důvěryhodnosti od partnera, který podváděl. Přičemž nezáleží na tom, kolikrát podvádějící řekne, že je to pryč a už se to nestane, důležité je reálné chování a důkazy.

Jak dlouho může trvat bolest po nevěře? „Obecně lze ale říci, že nejkritičtější jsou pro podvedeného první tři měsíce po zjištění nevěry a následně období jednoho roku, během nějž dochází k více či méně úspěšným pokusům o adaptaci,“ uzavírá psycholožka.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz