Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

„Kde nejsou modřiny, není domácí násilí“ už dávno neplatí aneb skrytý násilník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Při slovech „domácí násilí“ si nejspíš většina představí modřiny všude po těle, monokl pod okem, nebo krev, ovšem nejen tohle musí být znaky domácího násilí. Domácí násilí může být velice dobře skryto, jedná-li se o dobrého manipulátora.

Článek

Domácím násilím se rozumí týrání fyzické (tělesné), psychické (duševní), sexuální nebo ekonomické mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí, mimo kontrolu veřejnosti.

Mezi nejznámější formu domácího násilí patří týrání fyzické čili pro mnohé se jedná o domácí násilí v momentě, je-li dané osobě ublíženo na zdraví, ale aby se jednalo o domácí násilí, pouze modřiny nejsou nutné. Zdaleka se nemluví o jiných formách domácího násilí, než je právě do fyzické, neboť domácím násilím se rozumí také to, kdy jedna osoba (násilník) získává nad druhou osobou (obětí) moc, přičemž intenzita násilí se časem stupňuje. Dá se říci, že se to projevuje také závadou soukromí, neboť násilník chce mít nad svou obětí plnou moc a chce ji mít pod kontrolou. Proto bývá zvenčí často těžké domácí násilí rozpoznat, nepokusí-li se situaci oběť řešit sama vyhledáním pomoci.

Co mnozí považují za normu, ale spadá to do domácího násilí?

Abyste si dokázali představit, jaké nenápadné projevy patří do domácího násilí rozepsali jsme formy domácího násilí a příklady v praxi:

  • Jak jsme se již zmiňovali, tak mezi nejčastější známou formu patří násilí fyzické. Tahle forma je nejméně přehlédnutelná, např.: bití, škrcení, řezání, odpírání spánku, jídla…
  • Další formou je psychické násilí, možná vás to překvapí, ale násilí psychické je považováno (v mnohých případech) jako ještě nebezpečnější než násilí fyzické (samozřejmě nejde-li o ohrožení života). Násilí psychické je totiž velice těžko rozpoznatelné, neboť obětí se ve většině případech stává empat, který násilníkovo chování omlouvá.

př.: (zastrašování, psychický nátlak, vyhrožování, nadávání, vytváření pocitu viny, nevhodné zacházení, nerespektování přání, ponižování, snižování důstojnosti, gaslighting) - (GASTIGHTING = forma psychické manipulace a citového zneužívání, ve které se pachatel snaží zasít pochybnosti v cílovém jednotlivci nebo v členech cílové skupiny, čímž pak manipulované osoby zpochybňují vlastní paměť, vnímání reality a svůj zdravý rozum.)

  • Sociální násilí se plíží velmi zákeřně. Jelikož násilník má snahu mít svou oběť pod kontrolou, tak mu nedělá dobře, má-li na jeho oběť vliv někdo jiný, ať už se jedná o rodinu či přátele. Tudíž sociální násilí je snaha izolovat svou oběť od jejího okolí, které na ni může mít nějaký vliv.– (izolace od rodiny, přátel)
  • Sexuální násilí = znásilnění, vynucování sexuálního styku. Ani ve vztahu, či manželství ani jednoho z partnerů není povinnost toho druhého sexuálně uspokojit.

Co se týče nucení, tak to se projevuje například tak, že agresor emočně tlačí na oběť, vydírá ji nebo využívá jiné techniky, aby si vynutil pohlavní styk, donutil slabší stranu k praktikám, se kterými nesouhlasí nebo zakazuje-li partnerce užívat antikoncepci, či ji do užívání antikoncepce nutí.

  • Ekonomické násilí = kontrola nad příjmy a výdaji oběti, neochota poskytovat peníze na společnou domácnost…Je však právně známo, že oba lidé ve vztahu mají vyživovací povinnost.

Pro shrnutí: i zakazování se potkávat s rodinou a přáteli, prohledávání mobilního telefonu, zakazování studia dané školy, pořizování erotických snímků, aniž by s tím daná osoba souhlasila.. je jakási forma domácího násilí.

Cyklus domácího násilí

Cyklus domácího násilí dělíme do čtyř fází:

  1. stupňování napětí (většinou psychické týrání oběti)
  2. násilí (k psychickému týrání se může přidat i fyzické násilí)
  3. usmíření (lítost agresora nad svými činy, prosba o odpuštění)
  4. období klidu, líbánky (pokud oběť odpustí agresorovi, následuje klidné období – naděje)

Děsivým faktem je ten, že v období čtvrté fáze oběť začne opět věřit, že ji násilník miluje a, že s ní myslí vlastně dobře a že se jeho násilné chování již nebude opakovat. Jestliže oběť svému násilnému partnerovi uvěří, dochází postupem času k přesunu ze čtvrté fáze zpět do fáze první. Čím častěji se ale cyklus opakuje, tím větší je brutalita útoků, a zároveň se fáze násilí rozšiřuje na úkor fází usmíření a líbánek.

K vyjmenovaným fázím nemusí vždy docházet přesně tak, jak je tu uvedeno. Často se postupně přidávají i další formy násilí, jako sociální či ekonomické. Psychické týrání většinou postupně sílí a krátkodobě odeznívá ve zmíněných fázích „usmíření a líbánek“. Tyto fáze ale nemusejí nutně vždy nastat.

Čas vyhledat pomoc!

Jestliže jste se stal/a obětí domácího násilí, neváhejte a řešte tenhle problém zavčasu!

Obrátit se můžete telefonicky na Policii ČR, na krizová intervenční centra ve svém kraji, nebo na bezplatnou nepřetržitou Linku pomoci obětem kriminality a domácího násilí (telefonní číslo 116 006), na níž je nepřetržitý provoz a volání zdarma.

Způsob řešení domácího násilí přinesl zákon č. 135/2006 Sb., který zakotvil nové oprávnění Policie ČR v podobě institutu vykázání. Od 1. ledna 2007 je policie oprávněna, zjistí-li, že se v daném případě jedná o domácí násilí, násilnou osobu ze společného obydlí vykázat. Doba vykázání trvá 10 dnů ode dne jeho provedení. Tuto dobu nelze zkrátit ani se souhlasem ohrožené osoby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz