Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Masturbace je pro mnohé denní rutina! Prospívá nám, nebo nám spíše škodí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2017/02/14/11/13/girl-2065647_1280.jpg

Týká se masturbace i vašeho života? Možná vám unikají důležité informace, které byste o sebeuspokojování měli vědět.

Článek

Mnoho lidí si myslí, že pohrát si sám se sebou může být jeden ze způsobů, jak lépe poznat své tělo, své opravdové touhy a dopřát si trochu slasti, tahle slova potvrdil i Americký sexpert Paul Joannides.

Kde je tedy pravda? Je masturbace prospěšná pro naše zdraví, nebo nám spíše škodí?

Historicky se věřilo tomu, že masturbace je špatná až ďábelská. Dnes už naštěstí pověrčiví na tohle téma nejsme, ale to, zdali je masturbace opravdu škodlivá, je otázka.

V roce 2009 došla skupina autorů jedné studie k závěru, že častá masturbace u mladých mužů ve věku 20-39 let spíše zvyšuje riziko rakoviny prostaty, kdežto u mužů nad 50 let ji snižuje. Následující studie z roku 2016 pak došla k obecnému závěru, že častější ejakulace v dospělosti vede ke snížení rizika rakoviny prostaty.

Nicméně v těchto studiích neexistuje žádná shoda: „Ve studijním vzorku jsme neidentifikovali žádná všeobecně přijímaná témata. Napříč studiemi jsme nenašli dostatečnou shodu v metodách průzkumů a práci s daty,z čehož vyplývá, že neexistuje žádná spojitost mezi masturbací a rakovinou prostaty.

Masturbace ve vztahu? Narušuje nám ve vztazích erotické prožitky?

Mnoho lidí zastává názor, že masturbace značí nespokojenost ve vztahu. Zejména ženy, když zjistí, že se jejich drahá polovička sama ukájí, jsou z toho kolikrát zdrcené a táží se sami sebe, kde udělaly chybu. Zatímco někoho jiného může vzrušit, jestliže načape svůj protějšek v tom nejlepším. Každý je individuální a každý na tohle téma nahlíží jinak.

To, jak často člověk masturbuje, příliš nesouvisí se vztahovým statusem. Potřeba sexuálního uspokojení je dána úrovní libida, která je zcela individuální a neexistuje pro ni žádná norma,“ vysvětluje Marek Broul, primář sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Můžete být klidní masturbace ve vztahu neznačí neuspokojivost partnerského sexu, vůbec tomu tak nemusí být. Pro někoho je úplně v pořádku, když i zadaný člověk masturbuje, jestliže funguje i partnerský sex.

Ovšem pro někoho je sebeuspokojování ve vztahu nepředstavitelné až dokonce odpudivé. Někdo může vnímat masturbaci ve vztahu jako také jakýsi způsob nevěry. To je také v pořádku. Je to jen o tom, jak si to se svým životním partnerem, nebo partnerkou nastavíte.

Od pouhého relaxu k naléhavé potřebě!

Masturbace nás uvolňuje. Vnímáme jen sebe a naše tělo. V ten moment naši hlavu netrápí pracovní povinnost nebo problémy, od kterých se snažíme uniknout. Každopádně nic by se nemělo přehánět! Hranice mezi sexuální nadržeností a sexuální závislostí je hrozně tenká. Někdy utíkáme od problémů, potřebujeme se odreagovat, přijít na jiné myšlenky, ale nikdy bychom do toho neměli spadnout natolik, že uvolnění se v podobě vyvrcholení, budeme nutně potřebovat častěji a častěji.

Častá masturbace může způsobovat deprese.

Po slasti následuje bolest…

Pro někoho může být masturbace na denním pořádku, pro nějakého čiperu i několikrát denně!

Jelikož pohlavní orgány jsou těmi nejcitlivějšími, častá masturbace může způsobit i nemilá zranění v podobě odření kůže. Může za to špatná technika masturbace, nebo už zmiňovaná závislost na masturbaci, která se projevuje tím, že dotyčného nezastaví ani bolest tím způsobená. Proto bychom to neměli brát na lehkou váhu a tázat se sami sebe, zdali je to ještě přijatelné a nejedná se o závislost, které jsme podlehli.

Není orgasmus jako orgasmus

Určitě všichni můžeme potvrdit, že prožitek ve dvou, je daleko krásnější, intenzivnější a úplně jiný než masturbace, při které se o vyvrcholení snažíme dosáhnout jen sami se sebou. Sdílení intimity s někým, komu jsme dali své tělo i srdce, nám dává úplně jiný prožitek než jaký můžeme zažít sami se sebou při masturbaci.

zdroje studií: https://nepornu.cz/je-masturbace-spatna/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz