Hlavní obsah
Lidé a společnost

Medicína už není prestižní obor, aneb sexismus na akademické půdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Feminizace vědních oborů dorazila i do České republiky. Ženy studující medicínu snižují prestiž oboru, tvrdí český lékař. Chirurg Pavel Pafko se rozhořčil, kolik žen dnes studuje na lékařské fakultě.

Článek

V pořadu veřejnoprávní televize si Pavel Pafko, český břišní a hrudní chirurg, pustil pusu na špacír a pohoršil tím velkou část spoluobčanů.

„Medicína už není prestižní obor, protože v posledním ročníku studia je jen jedna třetina mužů a dvě třetiny žen.“

Tohle jsou slova lékaře Pavla Pafka. Pafkův výrok pobouřil mnoho lidí na sociálních sítích, ale upozornil také na fakt, který je společností dlouhodobě přehlížen. A to sice, že nejen v ČR, ale i v celé Evropské unii, se medicína feminizuje.

Žen v medicíně rok od roku přibývá. Zatímco v roce 2020 absolvovalo na lékařských fakultách 60% žen, o rok později odpromovalo 65,7% všeobecných lékařek. Je známo, že obory, ve kterých převažují ženy, bývají hůře finančně ohodnocené a společensky vnímané jako méně prestižní než ty, kde převažují muži. Podle centra pro výzkum veřejného mínění ale prestiž lékařského povolání neklesá a pravidelně se doktoři a doktorky umisťují na předních příčkách.

Je ale problematické, že současné zdravotnictví nereflektuje potřeby žen a vytváří to další potíže v už tak dost složitém prostředí, kdy mnoho mladých lékařů a lékařek odchází do zahraničí, v oboru obecně není dostatek lidí, a navíc stárne populace a potřebuje delší zdravotnickou péči.

Ženy u nás navíc bývají většinou primárními pečovatelkami v domácnostech, zdravotnictví jim ale neumožňuje flexibilnější pracovní dobu na skloubení rodinného a pracovního života. To snad chcete, aby se musely ženy v práci chovat tak, jakoby neměly děti a doma, aby se chovaly tak, jakoby neměly práci?

Pokud ale systém nezareaguje a nebude ženy v medicíně podporovat, hrozí ještě větší prohloubení zdravotnické krize!!

Zdroje: Události, komentáře (1.12.2023). Dohoda o platech lékařů. Česká televize (online zdroj). Citováno 2.12.2023

Ženy lékařky mají o dvacet tisíc menší průměrný plat (15.2.2023). Medical Tribune (online zdroj). Čteno 5.12.2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz