Hlavní obsah
Psychologie

Sebepoškozování u dospívajících. Jedná se pouze o hloupý trend, nebo o volání o pomoc?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Problémy v rodině, šikana, rozchod s partnerem nebo agrese jsou častým tématem u dnešních mladistvých. Každý se s životními trabli vypořádává po svém, však počet psychických potíží týkající se sebepoškozování je čím dál větší.

Článek

Jak poznat, že se dítě sebepoškozuje?

Mnozí, kteří tímhle problémem trpí, to nedávají nijak najevo. Ve většině případů jsou rodiče velmi překvapeni, že jejich dítě má sklony k sebepoškozování. Mnozí rodiče vypověděli, že jejich dítě vypadalo šťastně, že ani netušili, že je vnitřně něco sužuje.

Však jisté indicie téhle problematiky jsou stejné - dlouhé rukávy, i když je venku 30°c, neboť rány nezmizí tak rychle, a oni se chtějí vyvarovat odsuzujícím pohledům. Časté jsou také výmluvy, že se dítě popálilo při vaření nebo že modřiny na těle jsou výsledkem tělesné výchovy apod.

Volání o pomoc, nebo hloupý trend?

Sebepoškozování se stalo fenoménem, můžeme v Česku mluvit o epidemii sebepoškozování mezi dospívajícími. Odborníci se domnívají, že se jedná o vliv západní společnosti na rychlost a výkon, vlivem sociálních medií a celospolečenských události, jakými byly pandemie a války.

Ubližování si je projev výrazné psychické nepohody a/nebo psychické křehkosti. Někteří lidé, kteří se sebepoškozují, říkají, že je to pro ně úleva a že je to nebolí fyzicky, protože psychická bolest je horší. Avšak jsou i případy, kdy to dotyčný praktikuje pouze z nudy či pro zajímavost.

V čem je rozdíl? Člověk potýkající se s automutilací (sebepoškozováním) se to snaží tajit, upadá do smutků a prožívá pocity nenávisti vůči vlastní osobě, nechce své problémy dávat najevo a ventilovat je, právě proto se jedná o hrozivě nebezpečný problém. Jsou však případy, kdy dotyčná osoba své sebepoškozující sklony ventiluje svému okolí, v tomhle případě se nejedná o nic jiného než o volání o pozornost.

Podstatné je zmínit, že oba případy jsou velmi nebezpečné, a je nutno je řešit.

Proč to dělá?!

Při pocítění fyzické bolesti vyloučí mozek opioidy, které zmírní bolest, mezi jejichž hlavní účinky patří euforie, zklidnění, tělesný útlum, znecitlivění, pocit lhostejnosti vůči problémům a útlum dechu. Při vysoké míře vyloučení těchto opioidů se člověk může dostat do podobného stavu, kterého může dosáhnout při požití omamných látek, proto se sebepoškozování stává návykovým.

Druhý případ, při němž se dítě sebepoškozuje pro pozornost, je stejně tak smutný. Každý potřebuje cítit zájem a péči, především v době dospívání dítě potřebuje cítit psychickou oporu. Jak daleko musí zajít úzkost dítěte, aby si pro trochu pozornosti vzalo do rukou žiletku..

Čeho se vyvarovat

  • Prosím nevyčítejte. Zahrnutím výčitkami dítěti nepomůžete, ba naopak se bude sužovat o to více a o to více bude nenávidět sebe samého.
  • Nekritizujte, pro každého rodiče je to šokující a děsivé, ale oběti sebepoškozování mívají strach z odsouzení.
  • Nevyhrožujte, tím že v dítěti vyvoláte strach, že jej zavřete do blázince nebo že mu psychiatr nasadí léky, mu opravdu nepomůžete. Sebepoškozování je výsledek dlouhodobé úzkosti a po takových slovech by se úzkost u dítěte znásobila.

Jedná se o vážný problém, který je potřeba řešit

Linka bezpečí (116 111) je tu pro mladé lidi nonstop a zdarma a nabízí možnost probrat důvody a příčiny sebepoškozování, poptat se na možná řešení, dostat kontakty na psychology.

Pro rodiče, pedagogy a pečující osoby je pak k dispozici Rodičovská linka (606 021 021)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz