Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Věkový rozdíl mezi partnery je čím dál častější, může se jednat o problém v budoucnosti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2019/10/21/08/28/couple-4565429_1280.jpg

Dívky obecně dospívají dříve. Zatímco dívky začínají fyzicky i mentálně dospívat již okolo 13. roku, kluci si dávají načas. V poslední době přibývá více a více případů, kdy se ve vztazích vyskytuje více než 10ti letý rozdíl. Může se jednat o problém?

Článek

„Kdysi panoval názor, že pokud vezmeme polovinu našeho věku plus sedm let, dostaneme se k ideálnímu věku mladšího z partnerů. Tento výpočet je dnes však již zastaralý,“ upřesňuje psychoterapeut a autor knihy Retrospective Jealousy: Making Sense of It, Toby Ingham, podle kterého ve vztahu nic jako „dokonalý“ věkový rozdíl neexistuje.

„Na první pohled bychom mohli preferovat, aby byl náš partner vrstevníkem. Pokud by byla věková mezera příliš velká, nastaly by problémy z hlediska kulturních hodnot, zájmů a podobně. Společnost však dnes takový názor spíše odmítá,“ dodává.

Podle seznamovací aplikace Bumble, která nedávno zveřejnila předpovědi trendů v online seznamování na rok 2024, mají být vztahy s velkým věkovým rozdílem jedním z velkých trendů.

Dívky dospívají dříve, a to vede k tomu, že se poohlížejí po starších partnerech. Jaký to může mít vliv na jejich budoucnost? Je jejich budoucnost vůbec udržitelná?

Jestliže je dívce 17 let a klukovi 26 nemusí být spatřen mezi nimi žádný velký problém, ale co nastane až partnerovi bude 56 a partnerce 47? To už je zavádějící.

Neboť spolu s věkem se mění jejich názory a pohledy na život. U muže, který má 26 let už tak velká změna mentality nehrozí, zatímco u 17leté dívky, která svou identitu teprve dle psychologického vývoje poznává, je pravděpodobné, že své pohledy a názory na život bude na základě svých zkušeností měnit.

Anketa

Co si o věkovém rozdílu mezi partnery myslíte vy?
Myslím si, že při vysokém věkovém rozdílu, jejich vztah nemůže mít dlouhého trvání.
15,7 %
Každý je individuální a myslím si, že když se jedná o vyspělého jedince, tak není důvod, proč by jejich vztah nemohl vyjít.
15,7 %
Nevidím problém v rozdílu věku, hlavní je, že si ti dva rozumí.
68,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 127 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz