Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Virtuální nevěra je čím dál častějším trendem. O co se jedná?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2023/01/07/05/26/mockup-7702602_960_720.jpg

Žijeme ve světě sociálních sítí, které nám umožňují více než únik z reality. Umožňují nám také navázání kontaktu s naprosto neznámými lidmi. Sociální sítě mohou být jeden velký klam a plné svůdníků, kterým jde jen o to jedno.

Článek

„Nevěra je šedá oblast, neboť každý člověk má jiné hranice a jiné představy o romantickém vztahu,“ říká doktorka Dana Weiserová. Pravdou ale zůstává, že pro všechny typy nevěry jsou příznačné tři prvky – tajemství, emocionální angažovanost a sexuální alchymie, což se týká také virtuální nevěry.

„Pozor na virtuální nevěry! Jsou velmi zrádné a lehce způsobí konec vztahu,“ říká psycholog Petr Šmolka

Virtuální nevěry, kdy s partnerem nemáte osobní kontakt, jsou hodně zrádné. „Sice se s ním nikdy nepotkáte, ale na vaši vlastní rodinu to má stejný devastující dopad jako reálný flirt. Nemluvě o tom, že z takových fiktivních nevěr nakonec stejně vznikne ta faktická.“

Ačkoliv se nevěrníci obhajují tím, že se vlastně vůbec nic nestalo, protože vše probíhalo online, tak se nevěra na internetu projevuje velice obdobně jako klasická nevěra. Podle psychologů představuje virtuální nevěra pro vztah stejné nebezpečí jako nevěra v reálném životě a navíc u ní hrozí riziko závislosti.

Za displejem jde stud stranou

Díky rozšířenosti a dostupnosti sociálních sítí lze velmi snadno navázat paralelní virtuální vztah. Jedná se o velmi bezpečné navázání vztahu, neboť od konverzace se dotyčná osoba může kdykoliv odpojit, také je možné se schovat za jinou identitu. Lidé za displejem se zbavují svého studu, mnohokrát dokáží napsat to, co by v reálném životě nedokázali ani vyslovit.

Podle psychologa Petra Šmolky jsou důvody nevěry dva. První je důsledek zanedbaných problémů, kdy partnerství postupně přestává fungovat. Nevěrou si pak kompenzují, co doma nenacházejí. U mužů je to většinou obdiv a uznání milenek, ženy zase hledají emoční porozumění, někdo jim naslouchá a bere je vážně. Taky je možné, že manželství funguje a člověk se na chvíli zapomene s někým třetím, to podle zkušenosti psychologa bývá vážné a může to znamenat konec vztahu.

Manželství, ve kterém by partneři dokázali permanentně naplňovat všechny své potřeby ale neexistuje, ani to není jeho smyslem. Proto je důležité, jak se zachováme, když nám něco chybí. Vynucování, tlak anebo právě kompenzace paralelním vztahem jsou nezdravé strategie. Uvědomit si zodpovědnost za naplnění svých potřeb a hovořit o svých potřebách a zraněních s partnerem je obtížné, ale zdravé.

Virtuální nevěra je varovný signál, že vaší drahé polovičce něco schází

Jak už již bylo zmíněno výše, jakýkoliv projev nevěry může být známkou toho, že partnerovi, či partnerce může ve vztahu něco chybět a tím pádem to hledá jinde, není to sice ideální způsob, hledat to, co nenachází doma jinde, ale z důvodu nedostatku komunikace k tomuhle může dojít. Jestliže vaše partnerka, a nebo partner mají potřebu utíkat do virtuálního světa za trochou vzrušení, něhy a pochopení, je něco špatně.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz