Hlavní obsah
Právo a státní správa

Vláda schválila novou definici znásilnění. Sexuálním deviantům výmluvy neprojdou!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2017/05/22/07/20/woman-2333327_1280.jpg

Znásilnění se již nemusí pojit pouze s násilím či jinou pohrůžkou. Vláda schválila novou definici znásilnění. Novela mění i pohled na sexuální praktiky s dětmi.

Článek

Vláda schválila změnu definice znásilnění ze silou vynuceného pohlavního styku na nesouhlasný

Trestní předpisy by měly opustit koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nahradit ho konceptem pohlavního styku nesouhlasného a sexuálního styku kde jsou oběti mladší dvanácti let.

Novela přináší několik zásadních změn týkajících se zavedení nekonsenzuálního pohlavního styku, zvýšení některých trestů a také zavedení takzvaného „znásilnění z podstaty“ pro oběti mladší 12 let. Naopak se nepovedlo zavést třeba uložení zákazu činnosti s dětmi.

„Ne znamená ne“

Těmihle slovy se řídí novela trestního zákoníku upravující definici znásilnění, kterou schválila vláda. Nesouhlas lze projevit nejen slovně, ale i pláčem, gestem, nebo zaujmutím obranné pozice.

V mnohých případech je totiž oběť tohohle trestného činu bezbranná, neschopná mluvit a zkrátka celou situací paralyzována. Oběť není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z důvodu zmiňovaného šoku z celé situace (neboť psychika každého jedince na tuhle závažnou situaci reaguje jiným způsobem).

„Při útoku dochází mnohdy k zamrznutí, kdy oběť strachem ztuhne a není schopna se bránit nebo jinak projevit svou vůli. Časté jsou i případy vztahového násilí, kdy se oběť nebrání, neboť z minulosti ví, že by to situaci jen zhoršilo či bylo více bolestivé. To je nutné zohlednit,“ vysvětlila pirátská poslankyně Klára Kocmanová, která se problematikou intenzivně zabývá.

Neschopnost se bránit může souviset také se spánkem, duševní poruchou, silnou opilostí, spoutáním či zdravotním hendikepem.

Děti do dvanácti let

Novela má taktéž změnit nahlížení soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let. Jednoznačně je ve formulaci bezbrannosti uvedeno, že za bezbranné se vždy považuje dítě mladší 12 let. Jde o takzvané znásilnění z podstaty. Doposud se sexuální násilí proti dětem netrestalo jako znásilnění, ale jako pohlavní zneužití, které se trestá mírněji.

„Víme, že děti do 12 let nerozumí tomu, co se jim děje, nezvládají se třeba v případě sexuálního násilí ze strany blízkého člověka efektivně bránit, a v praxi to vedlo k absurdním závěrům systému - že to desetiletá dívka chtěla, protože se dostatečně nebránila. Proto chceme děti chránit a tak závažný čin, jakým je znásilnění, skutečně tvrdě trestat. Tak, aby to lidé prostě už nedělali,“ uvedla poslankyně Barbora Urbanová (STAN), která je jednou ze spoluautorek návrhu.

Tvrdá data na závěr:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz