Hlavní obsah

Bylinky v české kuchyni

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Krizovatkachuti.cz

Bylinky v české kuchyni hrají klíčovou roli a mají bohatou tradici. Přidávají do jídel nejen výraznou chuť, ale také aromatickou nuanci. Vyznačuje používáním mnoha bylin často pěstovaných i doma

Článek

Jednou z nejpopulárnějších bylinek v české kuchyni je petržel. Petrželka je dvouletá rostlina, která klíčí při teplotě mezi 10–20 °C. Je to královna české kuchyně a používá se jako dochucovadlo do polévek, omáček, salátů, pomazánek nebo také je využívána jako ozdoba na pokrmy Její osvěžující chuť se hodí k masu, polévkám i salátům. Petržel obsahuje vitamíny A, C a K, minerály jako železo a vápník a má i močopudné účinky.

Foto: Krizovatkachuti.cz

petržel

***

Pažitka je vytrvalá bylinka, která patří do rodu česneku. Její chuť je mírně cibulová a v kuchyni se používá jako dochucovadlo do polévek, salátů, pomazánek, omáček, skopového a králičího masa, zvěřiny a ryb

Foto: Krizovatkachuti.cz

pažitka

***

Další oblíbenou bylinkou v české kuchyni je kopr. Kopr se často používá v polévkách, omáčkách a marinádách. Jeho svěží chuť a aroma přidávají jídlu jedinečný charakter. Kopr má také trávicí účinky a může pomoci při nadýmání a dalších zažívacích problémech. Pro svoji aromatičnost však není bylinkou pro každého.

Foto: Krizovatkachuti.cz

kopr

***

Majoránka je aromatická bylinka s jemnou vůní a chutí. Používá se především k dochucení masa, ale také do polévek, omáček a zeleninových pokrmů ale i v lidovém léčitelství pro nápravu mnoha neduhů

Foto: Krizovatkachuti.cz

majoránka

***

Řebříček je bylinkou, která se v české kuchyni často využívá při přípravě polévek. Má výraznou chuť a dodává pokrmu pikantní aroma. Řebříček má také léčivé účinky, například pomáhá při trávicích potížích a podporuje chuť k jídlu.

***

Libeček je aromatická bylina s výraznou vůní a chutí. Často se přidává do bramborových jídel, omáček a polévek. Libeček má antioxidační vlastnosti a obsahuje vitamíny A a C. Přidává nejen chuťový rozměr jídlu, ale také zlepšuje jeho nutriční hodnotu. Naše babičky také přidávali libeček hojně do okurkových nálevů nebo kyselých jídel.

Foto: Krizovatkachuti.cz

libeček

***

Tymián je bylinka s intenzivní vůní a chutí, která se v české kuchyni využívá zejména při přípravě masa. Tymián se používá k dochucení masa, ale také do polévek, omáček a zeleninových pokrmů Tymián má antiseptické vlastnosti a může pomoci při nachlazení a respiračních problémech. Přidává jídlu aromatický nádech a podporuje trávení.

Foto: Krizovatkachuti.cz

tymián

***

Rozmarýn je oblíbená bylinka pro kořenění masa, bramborových pokrmů a omáček. Jeho intenzivní aroma dodává jídlu bohatost chuti. Rozmarýn má také antioxidanty a může pomoci při zlepšování paměti a koncentrace.

Foto: Krizovatkachuti.cz

rozmarýn

***

Fenykl se používá především k rybám a zeleninovým pokrmům

Bylinky jako máta, šalvěj, oregano a estragon také mají své pevné místo v české kuchyni. Tyto bylinky přidávají do pokrmů různorodost, harmonizují chutě a poskytují různé zdravotní výhody.

Šalvěj má lehce nahořklou chuť a používá se k masům, zejména telecímu a vepřovému, do nádivek a omáček

Meduňkamáta jsou svěží bylinky, které se používají především k dochucení nápojů a dezertů

Bazalka je velmi oblíbená bylinka s výraznou chutí a vůní převážně ve Středomoří a jižních kuchyních, nicméně i u nás našla své nezastupitelné místo. Používá se především k dochucení těstovinových omáček, pizzy, marinád a zeleninových pokrmů

Foto: Krizovatkachuti.cz

bazalka

Celkově lze říci, že bylinky hrají v české kuchyni klíčovou roli. Obohacují chuťové a aromatické vlastnosti jídel a poskytují širokou škálu zdravotních výhod. Pěstování a sbírání bylinek je v české domácnosti často tradicí, která se předává z generace na generaci. Díky těmto aromatickým rostlinám má česká kuchyně svůj nezaměnitelný charakter a láká gurmány z celého světa.

Doporučujeme používat čerstvé bylinky, protože mají nejvíce chuťových látek a vůní. Pokud nevlastníte zahrádku, můžete si bylinky pěstovat i na okně v kuchyni nebo se dají v současné době již pořídit předpěstované v květináči k rychlé spotřebě.

Zdroj: Krizovatkachuti.cz, bylinky, herbář

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz