Hlavní obsah
Finance

Zlato na nových maximech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Zlato - komodita

Poslední týdny pro zlato znamenaly určitou konsolidaci, která definitivně skončila.

Článek

Drahý kov se totiž vydal na nová historická maxima a vzhledem k období snižování sazeb může mít před sebou další výrazný růst. Spotové ceny zlata se v současné době obchodují na úrovni 2 560 a z pohledu futures (termínované kontrakty na zlato) se pak dostáváme někam daleko přes 2 600 USD. Kde se může zlato zastavit a jaké jsou klíčové fundamenty?

Prudkému pohybu na zlatě předcházelo zasedání evropské centrální banky, která oznámila, že snížila sazbu vkladové facility o 25 bazických bodů na 3,50 %. Úrokové sazby pro hlavní refinanční operace a mezní zápůjční facilitu snížily na 3,65 %, resp. 3,90 %. Mezi další klíčové zprávy patří pro tento drahý kov vývoj americké inflace, oba údaje, tedy CPI spotřebitelská inflace i PPI výrobní inflace, nepředvedly zásadnější překvapení. Příběh o tom, že se inflace významně přiblížila cíli americké centrální banky zůstává v platnosti.

Míra inflace ve Spojených státech se v srpnu snížila na 2,50 % z 2,90 % v červenci 2024. Index cen výrobců, který měří průměrné změny cen výrobců a zpracovatelů, v srpnu výrazně zpomalil na 1,7 % z meziročního růstu o 2,1 % v předchozím měsíci. To všechno podporuje relativně scénář hladkého přistávání inflace a postupného poklesu úrokových sazeb v americké ekonomice. V tomto směru bude nyní klíčové zasedání americké měnové autority v nadcházejícím období, kde dojde rovněž k zpřesnění výhledu pro měnovou politiku na delší období.

V rámci současného investičního prostředí mají kovy, jako je zlato, svoje výhody. Působí značně proti inflačně a jako uchovatel hodnoty majetku. Nezapomínejme totiž, že žádný z kandidátů pro americké prezidentské volby nenabízí realistický plán pro konsolidaci přebujelého amerického rozpočtu. Ten se letos vyvíjí s plánovaným schodkem přes 7 % a pokud další roky nepřijde výrazná změna, bude pokračovat dynamické zadlužování americké ekonomiky. To je jistě ta nejlepší zpráva pro zlato. To tak může dál i přes krátké přestávky získávat na ceně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz