Hlavní obsah
Umění a zábava

Kultovní seriály 90. let, které ovlivnily celou generaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: John / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Devadesátá léta byla velkým průlomem zejména v zahraniční seriálové tvorbě. Vznikají seriály rozličných témat, které se stávají kultovní pro většinu teenagerů i mnoho dospělých. V našich srdcích zůstávají dodnes.

Článek

Když dnes vznikne seriál, možná se na něj podíváte, možná vás zaujme, třeba ho i celý zhltnete jedním dechem, ale vzpomenete si na něj za pár let? Spíš ne. Takové ale nebyly seriály 90. let. Spousta z nás si je pamatuje dodnes. Pojďme se společně podívat na ty, které s námi i po letech zůstávají.

Akta X byl seriál o paranormální jevech vysílaný v letech 1993 až 2002. Natočilo se celkem 9 řada o celkovém počtu 202 dílů. Když seriál skončil, pro spoustu jeho fanoušků skončila jedna velká etapa jejich života.

Příběh agentů FBI Muldera a Scullyové zaujal především svým epizodním zpracováním a paranormální tématikou. Často se jeho příběhy zakládaly na skutečných základech, přestože byl děj zcela fiktivní. O to byl pro diváky poutavější. V mnoha z nich vyvolal otázku, zda UFO skutečně existuje.

Seriál se stal takovým kultem, že se ještě několikrát vrátil. V roce 2008 to bylo celovečerním filmem s názvem Akta X: Chci uvěřit. Následovala pak šestidílná 10. řada v roce 2016 a desetidílná 11. řada v roce 2018. I po takové době mělo toto pokračování velký ohlas u diváků všech věkových kategorií.

Historický seriál o doktorce Quinnové odehrávající se v Americe 19. století byl poutavý pro trochu jiného diváka než Akta X. Svých fanoušků si ale našel opravdu dost. Premíérové díly vznikaly v letech 1993 až 1998 a celkem jich v pěti řadách vzniklo 150. V hlavní roli se objevila Jane Seymour.

Na pozadí dobových událostí a epizodních příběhů seriálu dominuje milostná linka mezi hlavní představitelkou a Byronem Sullym, do kterého se zamiluje. Diváci tak téměř přikovaní u televizních obrazovek čekali, jak se tento vztah vyvine.

I tento seriál se ještě po svém ukončení dvakrát vrátil ve filmovém zpracování.

Jedním z největších hitů zejména u teenagerského publika byl určitě seriál Beverly Hills 90210. Seriál vznikal v letech 1990 až 2000. Má neuvěřitelný počet epizod, celkem 296 dílů v 10 řadách. Sledujeme zde příběhy a lásky mladých středoškoláků, kteří postupně dospívají, prožívají své existenční problémy a stávají se matkami a otci. Kdo by neznal Brandona nebo Brandu, Kelly, Stevena, Dylana, Davida nebo Donu?

Jako spin-off seriálu Beverly Hills 90210 vznikl seriál Melrose place. Pokud nevíte, co je to seriálový spin-off, tak to jednoduše znamená, že některé postavy z již existujícího seriálu vytvoří nový vlastní seriál, který s původním částečně souvisí, přestože se jedná o nový příběh s novými postavami. Dokud běží souběžně oba nebo více seriálů, může docházet k jejich křížení skrze epizody všech související seriálů včetně přecházení postav.

Melrose Place byl určen pro trochu starší publikum než Beverly Hills, ale stal se také opravdovým fenoménem. Zavzpomínejte na Kimberly, Allison, Billyho nebo Amandu. V sedmi sériích mezi lety 1992 a 1999 vzniklo celkem 226 dílů.

Tento seriál odehrávající se z větší části na pláži vznikl již na konci 80.let, konkrétně v roce 1989, ale jeho nepřetržité natáčení bylo ukončeno až v roce 2001. Celkem 11 řad s 241 epizodami bylo pro diváka dostatečně návykové. Kromě velmi dramatických příběhů spojených často s oceánskými vlnami lákaly diváky i vnadné křivky plavčic a vyrýsované svaly plavčíků. V hlavní roli se objevil osobitý David Hasselhoff.

Seriál, který vznikl až v závěru 90. let, konkrétně v roce 1998, si získal srdce mnoha mladých diváků zejména tím, že se pohybuje v prostředí, kde nic není nemožné. Hlavní slovo tu mají kouzla a čáry. Kromě čarodějek se v seriálu setkáme například i s démony a anděly, což seriálu dodává zvláštní ráz. Také proto seriál na obrazovkách vydržel až do roku 2006. Měl celkem 8 řad a 178 epizod. Vzpomínáte si na Prue, Piper, Phoebe nebo Paige? V roce 2018 odstartoval remake tohoto seriály se zcela novým obsazením.

Původně vzniklo v roce 1994 pět celovečerních filmů o životě syna vládce bohů Dia, o Herkulovi. Ty se těšily takové oblíbenosti, že se od roku 1995 začal natáčet seriál o dalších dobrodružstvích tohoto poloboha. Zejména u mladých diváků to vyvolalo velký zájem o řecké báje a pověsti, ze kterých seriál čerpá a je jimi doslova prosycen. Právě umístění seriálu do antického Řecka s mnoha mýtickými a bájnými stvořeními z něj udělal na tehdejší dobu něco fascinujícího. Seriál se natáčel až do roku 1999 a vzniklo celkem 111 epizod.

Ještě úspěšnějším se stal však spin-off tohoto seriálu o Xeně, princezně bojovnici. Seriál o  napravené válečnici, která putuje světem s nejlepší přítelkyní Gabrielou a hledá sama sebe a vykoupení se ze svých hříchů. Využito je kouzelného světa antického Řecka, ale seriál objevuje i další lokace zajímavé pro tehdejšího diváka. Jde například o starověký Řím, Indii, Anatolii (dnešní Turecko), Gálii, říši Čin nebo Japa. Velmi výrazné jsou zde postavy tehdejších antických bohů. Seriál se točil mezi lety 1995 a 2001 a za tu dobu bylo natočeno celkem 134 epizod v 6 řadách.

Pokud se vám u některého z předchozích seriálů zdálo označení kult jako přehnané, tak tady je opravdu na místě. Přátelé jsou dodnes považovány za jeden z nejlepších seriálů všech dob. Většina asi ví, že se jedná o sitcom, který sleduje příběhy šestice přátel, Rachel, Moniky, Phoebe, Chandlera, Rose a Joeyho, jejich rodin, lásek a známých. Spousta hlášek z tohoto seriálu doslova zlidověla a používá se dnes při běžné komunikaci.

Seriál se odehrává v New Yorku mezi lety 1994 a 2004. Osudy našich oblíbených přátel můžeme sledovat celkem v 10 řadách a o celkovém počtu 236 epizod. Jako jeden z mála jmenovaných je tento seriál oblíben i u mladé generace. A teď se přiznejte, kdo z vás nikdy neviděl Přátele?

Jedna z prvních telenovel vysílaná na našem území vypráví příběh chudé a slepé mexické dívky, která je ve skutečnosti dcerou manželů z bohatého rodu. Při porodu však došlo k výměně dětí a místo ní u jejich rodičů vyrůstá chlapec z chudé rodiny, jehož rodiče zemřeli. Osud tomu tak chce, že se tito dva do sebe zamilují.

Esmeralda si získala srdce mnoha českých diváků a divaček dospělého věku. U teenagerů, kterým určena nebyla, takovou popularitu nezískala. I tak byla v té době jedním z nejsledovanějších pořadů televize Nova, která se rozhodla, že novější díly bude vysílat v hlavním vysílacím čase od 20:00. Celkem bylo odvysíláno 137 epizod, které byly natočeny v roce 1997.

Velkým hitem byla také argentinská telenovela, která proslavila herečku a zpěvačku Natalii Oreiro. Její obliba v České republice byla tak velká, že se její hlavní představitelka zúčastnila i předávání cen Český slavík Mattoni, kde zazpívala své největší hity. Celkem 270 epizod, které se u nás vysílaly, bylo natočeno v letech 1998 a 1999.

Seriál měl štěstí, že se v Česku vysílal v době, kdy byli diváci doslova uchváceni jihoamerickými telenovelami, kterých se v tu dobu u nás vysílalo velké množství. Tento trend však přetrval pouze několik let a postupně tyto telenovely vymizely z našich obrazovek. Přesto patří seriál ke klasikám 90. let.

První velmi úspěšný seriál s upírskou tematikou, který teenagerům doslova učaroval. Natáčený byl mezi roky 1997 až 2003 a v 7 řadách vzniklo celkem 144 epizod. Seriál se soustředí na Buffy a skupinu jejich přátel, kteří bok po boku bojují s nadpřirozenými nepřáteli. Seriál je tvořen epizodními příběhy, které mají vždy svého záporáka, jenž bývá na konci dílu poražen. Některé příběhy však mají přesah několika epizod, někdy i skrze celou řadu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz