Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ray Kroc: Američan s českými kořeny, který ukradl McDonald's

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sigfried Rödig, Wikimedia commons, CC BY 4.0 International

Ray Kroc se nachází na pravé straně

Z neúspěšného podnikatele, který prodával mixéry na vanilkové shaky, se stal miliardář. Jak to udělal?

Článek

Společnost McDonald's nemusíme ani představovat, nejspíše každý z nás si jednou za život zašel do fast foodové restaurace McDonald's na hamburger. Firmu založili roku 1940 bratři McDonaldovi. Svůj první stánek si otevřeli v Kalifornii, bratři však z toho moc nezískali.

Příchod Raye Kroca k bratrům McDonaldům

Tehdy ještě neúspěšný podnikatel Ray Kroc, který se živil prodejem mixérů na milk shaky a měl české kořeny, na svojí pracovní cestě přes Kalifornii narazil na restauraci jménem McDonald's. Už od první chvíle byl restaurací naprosto unesen, ať už to bylo novým stylem výdeje jídla nebo rychlostí. Přichází za bratry s prosbou o spolupráci.

Foto: neznámý autor, Wikimedia commons

Ray Kroc

Na což bratři kývnou, sepíšou s Rayem smlouvu a povolí mu výstavbu restaurace McDonald's. Hned ze startu se ale objevují problémy v jeho smlouvě. Výdělky nestačí na pokrytí půjček a každou změnu v menu či restauraci musí bratrům hlásit a čekat na jejich schválení.

Zachrání ho ale obchodník Harry Sonneborn, který mu říká, že problém je v tom, že nevlastní pozemek. Poradí mu, ať kupuje pozemky a následně poskytne nájemní smlouvu franšízantům. Pokud franšízant nebude splňovat kvalitu a standart jídla, smlouva bude zrušena.

Převzetí kontroly nad bratry

Roku 1961 Ray Kroc kupuje od bratrů za 2.7 miliónů dolarů jejich společnost McDonald's a začíná budovat impérium fast foodových restaurací. Ty ročně vynášejí 700 miliónů dolarů.

Různá nabídka McDonald's burgerů ve světě

Velikost a nabídka se může v různých státech lišit. Například Švýcarsko má nejdražší Big Mac na světě, Indie zase nejlevnější. Přibližně každou sekundu se prodá 75 hamburgerů, což činí 6 miliard burgerů ročně. K výrobě tolika hamburgerů je potřeba 25 miliónů krav.

Foto: Tokumeigakarinoaoshima, Wikimedia commons

Japonské menu z McDonald's

Děti milují McDonald's kvůli hračkám a chutnému, i když nezdravému jídlu. Jedním z důvodů oblíbenosti může být i prvotní myšlenka. McDonald's býval reprezentován jako jedná velká komunita „rodina“.

Věřím v Boha, v rodinu a v McDonald's.
Ray Kroc

Ray Kroc umírá roku 1984 s majetkem, který činil půl miliardy korun. Jeho systém franšíz je však stále využíván nejen sítí McDonald's, ale i jinými řetězci po celém světě.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz