Článek
Likér je sladký alkoholický nápoj, jenž se ve většině případů ochucuje bylinkami, kořením, ovocem či jinými plody. Věřili byste tomu, že jeho stopy sahají až do 13. století? Tím se dostáváme k otázce, zda si na výrobu své vlastní domácí značky troufnete i vy. Pokud si myslíte, že k tomu potřebujete celou řadu drahých a špatně dostupných surovin, pletete se. Zde je pár jednoduchých receptů, které slibují chutné a léčivé výsledky!
Česnekový životabudič
O takřka zázračných vlastnostech česneku se vypráví hotové legendy. Toto ochucovadlo prý snižuje škodlivý cholesterol, pomáhá čistit tepny a příznivě působí na plodnost. Zároveň regeneruje kosti, detoxikuje tělo a vykazuje antidepresivní účinky, přičemž podporuje trávení. Zní to slibně? Pak najemno nastrouhejte 60 gramů česneku a nechte ho zhruba měsíc louhovat v 300 mililitrech čistého lihu. Jakmile tekutinu po uplynutí této doby slijete, v konzumaci vám už nic nebrání. Ideální jsou dvě lžičky denně, a to na lačný žaludek.
Mátové povzbuzení pročistí krev
Bylinka s nezaměnitelnou vůní je oblíbeným artiklem. A není se co divit! Vždyť tlumí nejrůznější bolesti, čistí krev a posiluje nervový systém. Nelze jí odepřít ani to, že působí dezinfekčně a popohání línější látkovou výměnu. Chcete tyhle benefity dostat přímo do vašeho likéru? Nachystejte si dvě velké hrsti větrového „zelenáče“, 1/4 litru vodky, 200 gramů cukru a 1/4 litru vody. Následně mátové lístky nasekejte, zalijte jmenovaným alkoholem a v dobře uzavřené lahvi je ponechte stát čtyři dny na světlém místě. Poté nápoj doplňte vychladlým cukrem svařeným s vodou.
Bezová vzpruha, co vás zbaví bacilů
Teď vás napadá, že vůbec netušíte, k čemu je černý bez vlastně dobrý? Sušené kuličky, které seženete v každém bylinkářství, platí za silné antioxidanty, jež snižují pravděpodobnost mnoha chronických onemocnění. Rovněž regulují hladinu cukru v krvi, bojují proti zánětům a urychlují rekonvalescenci při nachlazení. Přibližně 200 gramů těchto kuliček převařte v půl litru vody, nahrubo sceďte a přidejte 300 gramů cukru. Opět lehce povařte. Mezitím si připravte kávu a přilijte ji do šťávy. Jakmile vše zchladne, pomalu vmíchejte 1 litr rumu. Tím je vaše práce u konce. Ochutnáte?
Zdroj: vlastní zkušenost a Homemade Herbal Liqueur