Hlavní obsah
Bydlení

Na tohle jsem při úklidu dříve zapomínala. A co vy, máte doma čisto?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock - Mirage_studio

Jarní úklid už mám naštěstí za sebou, ale pořád zbývá pár věcí/míst, které ještě potřebují pořádně vysmýčit a na které se často zapomíná. Tak schválně, kdy jste naposledy čistili tyhle předměty?

Článek

Neříkám, že domácnost musí být naprosto sterilní jako operační sál, ale bakterie a různé breberky jsou nekompromisní a snadno se doma zabydlí. Na co se při úklidu často zapomíná?

Matrace

Ložní prádlo jistě vyměňujete pravidelně, ale kdy jste si naposledy důkladně vyluxovali a vyvětrali matraci, vyprali ochranný obal a vytřeli prach pod postelí? Nečistotu a případně pach z matrace odstraníme použitím jedlé sody smíchané s vodou a pár kapkami éterického oleje. Tento roztok nalijte do rozprašovače a nastříkejte na matraci. Nechte působit alespoň hodinu a poté důkladně znovu vysajte.

Pokojové rostliny

Rostliny sice čistí vzduch, ale pokud jsou pokryté vrstvou prachu, mnoho služby neudělají. Nezapomínejme jim pravidelně čistit listy od prachu, aby moly dýchat a byly hezčí. Menší můžete jednoduše osprchovat, větší otřít hadříkem anebo alespoň „oluxovat“.

Klávesnice, dálkové ovladače, displeje, vypínače, kliky, úchytky

Dotýkáme se jich několikrát denně, a ne vždy právě s hygienicky čistými rukama. Právě na těchto místech se hromadí množství nečistot, mastnoty, ale i bakterií a virů, které mohou být potenciálně škodlivé. Při úklidu bychom na ně neměli zapomínat, obzvláště v době pandemie. Všechny tyto předměty byste měli čistit dezinfekčním přípravkem nebo antibakteriálním vlhčeným ubrouskem. A popravdě - čím častěji, tím lépe.

Digestoř a ventilátor v koupelně

Digestoř, který používáte, nemusí být už vůbec funkční kvůli usazeninám a mastnotám, které se na filtru zachycují. Přečtěte si návod na jeho údržbu a vyměňte filtr.

Nezapomínejte ani na ventilátor na toaletě a v koupelně. Ty bývají dokonce nečištěné celá desetiletí. A přitom se jedná o místa, kde se zachycují nejrůznější mikroorganismy, které se snadno šíří do vzduchu.

Předměty, které používáme k úklidu

Zní to sice paradoxně, ale hodně nečistot zůstává právě na předmětech, které používáme na čištění - na kartáčích, houbičkách, hadříkách, prachovkách, utěrkách, mopech, vysavačích a tak dále. Po úklidu je jim třeba věnovat pozornost, abychom odstranili bakterie a jiné mikroorganismy. Pomoci vám v tomto případě může dezinfekční sprej, nebo je můžete namočit do roztoku octa a vody v poměru 1:1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz