Článek
Na tenhle recept nedala moje babička dopustit. A navíc budete potřebovat jen dvě ingredience!
Hurá na kopřivy
První z ingrediencí jsou obyčejné kopřivy. Tyto rostliny, které nám jinak na zahradě radost příliš neudělají, jsou totiž bohaté na dusík, jenž je základem většiny průmyslově vyráběných hnojiv. A dusík zajistí, že vaše květiny či zelenina porostou jak divé.
Vybavte se tedy ochrannými rukavicemi a vyrazte s kbelíkem na kopřivy. Kolik jich natrháte, záleží na vás (případně na velikosti nádoby, kde budete hnojivo připravovat). Nemusíte se bát, že byste populaci kopřiv uškodili – obrostou velmi rychle znovu.
Poté je potřeba kopřivy nařezat či nastříhat nadrobno. Někomu se osvědčil klasický postup s nožem či nůžkami, můžete ale zkusit i „vychytávku“, kdy kopřivy nasypete celé do kbelíku či jiné nádoby, ve které budete hnojivo připravovat, a s pomocí dlouhých nůžek na živý plot nastříháte kopřivy přímo v kbelíku.
Není voda jako voda
Pokud máte kopřivy nastříhané či nakrájené (čím jsou kousky drobnější, tím lépe), nasypte je do vhodné nádoby (kbelík, starý prádelní hrnec apod.), která se hodí na „pobyt“ venku a kterou budete moci nějakou dobu postrádat.
Nyní přichází na řadu druhá ingredience – voda. Ideálně dešťová nebo alespoň odstátá, aby v ní nebyl chlór. Tou pak zalijte kopřivy tak, aby byly celé ponořené. Směs promíchejte a nádobu přikryjte. Nechejte stát venku a každý den kopřivy promíchejte. Měli byste při tom pozorovat bublinky, které jsou výsledkem fermentace kopřiv.
Vzhůru na záhonky
Přibližně po dvou týdnech (při chladnějším počasí ale klidně i 3 až 4) by měly bublinky při míchání zmizet. A právě to je znamení, že je hnojivo hotové. Kopřivovou směs sceďte, listy můžete vyhodit na kompost a „výluh“ přelijte do vhodné nádoby s víčkem.
Tekuté hnojivo z kopřiv je poměrně silné, a proto je nutné jej před použitím na záhonech vždy zředit, a to ideálně v poměru 1 díl hnojiva na 10 dílů vody. Zálivku s hnojivem můžete opakovat přibližně po 4 týdnech. Samotné hnojivo vám v uzavřené nádobě na chladném místě vydrží asi 6 měsíců.
Zdroje: vlastní osvědčený recept po babičce