Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Situace, kdy v garáži nebo dílně ocením jedlou sodu 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock - Sunny Forest

S jedlou sodou jsem se poprvé skamarádila, když jsem ji začala přidávat do vánočních perníčků. Pak se nám zabydlela i v koupelně, protože se s ní skvěle čistí a v kombinaci s octem je naprosto nepřekonatelná. A loni jsme ji zavlekli i do garáže.

Článek

Přítel si napřed klepal na čelo, ale už jme přišli na několik triků, o které bych se s vámi ráda podělila. A pro nevěřící Tomáše (jednoho mám doma) - dokud nevyzkoušíte, tak to nezjistíte. A co že to všechno soda zvládá?

Vyčistí svorky na autobaterii

Svorky na autobaterii časem podléhají korozi, a tak je třeba je čas od času vyčistit. Budete potřebovat starý zubní kartáček, sáček jedlé sody a trochu vody. Nejprve smíchejte 3 lžíce jedlé sody s 1 lžící teplé vody a promíchejte v pastu. Nyní můžete začít s čištěním, na závěr svorky utřete čistým mokrým hadrem a poté je jiným hadrem dobře osušte. Zcela suché svorky pak potřete trochou vazelíny, předejdete tak další korozi.

Odstraní asfalt z karoserie

Potřebuje odstranit asfalt z karoserie, a přitom nechcete nic poškrábat? Je to jednoduché, opět si připravte pastu z jedlé sody a vody v poměru 3:1 a naneste ji hadříkem na asfaltové skvrny. Nechte asi pět minut působit a poté opláchněte vodou nebo setřete mokrým hadrem.

Vyčistí filtry z klimatizace

Pokud se dají filtry ve vaší klimatizaci vymýt, měli byste to dělat pravidelně každý měsíc, kdy je zařízení v provozu. Nejprve filtry očistěte od prachu, s tímhle vám snadno pomůže vysavač, poté je vymáchejte v roztoku jedlé sody (1 lžíce sody na 1 litr vody). Na závěr nechte filtr dobře proschnout a poté ho můžete vrátit zpět.

Odstraní zápach ze zvlhčovače vzduchu

Pokud máte zvlhčovač vzduchu už delší dobu, může z něj vycházet i nepříjemný zápach. Příště, až bude vyměňovat vodu, přidejte dvě lžíce jedlé sody, nebo můžete přidat i pár kapek octa.

Poznámka: Než provedete tento zlepšovák, dobře si prostudujte návod, zda soda či ocet nepoškodí zařízení, případně se poraďte s výrobcem.

Zpevní ratanová křesílka

Ratanová křesílka časem povolí a nejsou už tak pevná jako při pořízení. I tady vám může pomoci jedlá soda. Smíchejte půl šálku sody s litrem horké vody, do vzniklého roztoku namočte dva hadry, podle potřeby i více, a položte na ratan. Nejlépe jeden hadr svrchu a druhý zespodu, aby se do ratanu nasákl z obou stran. Nechte chvilku působit a poté otřete ratan suchým hadrem a odneste na sluníčko vyschnout. Uvidíte, že ratan se po téhle lázni zase o něco stáhne.

Vyčistí zahradní nábytek

Pokud máte na zahradě nábytek napuštěný pryskyřicí, měli byste být opatrní s čisticími prostředky, často na tento typ nábytku bývají příliš agresivní. Pokud chcete obnovit jeho krásu a lesk, omyjte nábytek houbičkou namočenou v jedlé sodě, postupně krouživými pohyby omyjte celý nábytek a na závěr dobře opláchněte vodou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jedlá soda

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz