Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zlatý déšť, nebo zlatice? Taky si to pletete?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock - Melinda Nagy

Zlatice, nebo zlatý déšť? Protože máme na zahradě obojí, tak jsme na to s mým „nevěřícím“ Tomášem přivedli řeč. Každý jsme těmto keřům říkali jinak. A to nás přimělo rozšířit si obzory a vsadit se, kdo má tedy pravdu. Víte, co máte na zahradě?

Článek

Oba tyto keře spojuje jediné, a to jsou bohaté, oslnivě „zlaté“ květy. Zatímco jeden je symbolem jara a můžeme ho nyní obdivovat, na druhý si musíme ještě chvíli počkat.

Už vás nebudume dlouho napínat. Keř, který nyní bohatě kvete na zahradách a v parcích, není zlatý déšť, ačkoli mu tak mnozí lidé říkají. Ve skutečnosti se jedná o zlatici (fosythia). Zlatý déšť je ve skutečnosti lidový název pro dřevinu jménem štědřenec. Nyní vám obě rostliny představíme blíže.

Zlatice: Posel jara

Zlatice je ideální keř pro milovníky zahrad, kteří touží po bohatě kvetoucí nádheře při minimálním úsilí. Zlatice jsou opadavé keře, dorůstající obvykle do výšky okolo 1 až 3 metrů. Dříve než listy se na jaře objevují zlaté kvítky. Z nich se můžete těšit právě teď, zlatice patří mezi první posly jara. Kvete dva až tři týdny, pokud teploty neklesnou pod bod mrazu.

Pěstování

Zlatice je známá tím, že roste ve všech typech půdy. Jediné, co jí opravdu nesvědčí, je dlouhodobě mokrá půda. Ta škodí kořenům a zlatici se nebude dařit. Zlatice potřebuje alespoň 6 hodin přímého slunečního světla denně. Dobře zvažte její umístění, je to poměrně vysoký keř, který se bohatě větví. Proto ji velmi důvtipně zařaďte do vaší okrasné zahrady.

Zlatice je potřeba pravidelně prořezávat, a to po odkvětu na jaře nebo začátkem léta. Poupata se u zlatic objevují již na podzim, a to na jednoletých výhonech po celé délce letorostů. Nejvhodnější úpravou je každoroční prosvětlovací řez, při němž se odstraňují u země nejstarší výhony. Staré a neprořezané keře málo kvetou.

Využití

Zlatice oproti štědřenci není jedovatá. Zlatic je několik druhů a některé z nich mají své místo i v lidovém léčitelství. Dále pak je tento keř velmi oblíbený včelaři. Brzy kvete a díky bohatosti květů je to pro včely velmi oblíbený keř.

Štědřenec: Jediný pravý „zlatý déšť“

Foto: Shutterstock - Iva Vagnerova

Štědřenec

Štědřence jsou statné opadavé keře a nevelké stromy se zelenou kůrou a vzpřímenými nebo převislými větvemi. Květy jsou zlatožluté, kvetou v bohatých převislých hroznech. Hlavní doba kvetení je druhá polovina května. Po odkvětu se na keři objevují dlouhé zelené lusky a v nich ukrytá semena.

Pěstování

Štědřenci se bude dařit téměř všude. Má rád středně těžké, propustné a na vápník bohaté půdy, slunné až polostinné místo. Ve stínu špatně květe. V příliš tuhých zimách může část rostliny zmrznout, ale z nepoškozené části rychle znovu doroste. V našich podmínkách je často rozšířeným okrasným keřem zahrad.

Toxicita

Na rozdíl od zlatice je štědřenec jedovatý! Pokud ho máte ve své zahradě, měli byste především dávat pozor na děti, zvířata se mu vyhýbají (s výjimkou koní). Toxická jsou jak semena, tak i květy. Uvádí se, že k otravě u dětí postačí 2 semena nebo 5 květů. Otrava se projevuje zvracením, mdlobou a později i průjmem. Pokud máte podezření na otravu, ihned kontaktujte lékaře.

Zdroj: Václav Zelený, Anna Skalická: Okrasné keře a jejich použití; vydalo nakladatelství Aventinum; rok vydání: 2019; ISBN: 342477013

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz