Hlavní obsah
Umění a zábava

Beach Boys, nebo Beatles? Kdo byl v šedesátkách číslo jedna?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Disney+

The Beach Boys

Na Disney+ vyšel dokument o jedné z legendárních kapel 60. let. Americká skupina The Beach Boys bořila hitparády, určovala hudební trendy a zásadním způsobem ovlivnila generace posluchačů. Dokumentem kapela udělala radost sobě i fanouškům surf rocku.

Článek

Vzpomínky, hlavně ty hezké

Dokument charakterizují dvě věci. Prvním je poměrně často zmiňované soupeření a rivalita s Beatles, které mě inspirovalo k napsání tohoto článku, a druhá je snaha vyhýbat se nepříjemným tématům nebo je téměř všechna rychle přecházet. Problematických témat však bylo v historii kapely požehnaně. To je ale nešvarem většiny dokumentů o kapelách, že projdou „cenzurou“ přeživších členů tak, aby výsledný obrázek kapely byl téměř neposkvrněný. Budiž čestnou výjimkou z poslední doby například dokument Chinaski Každej ví kulový, který se nebál ukázat i odvrácenou stranu „kamarádů“, kteří spolu mají kapelu, nebo film The Dirt o bouřlivácích Mötley Crüe, který sice vykresluje členy kapely jako zábavné ikony, ale včetně mnoha hříchů, kterých se v životě i vůči sobě dopustili. Pokud tedy budete chtít vidět i něco z temnější stránky života hlavní postavy skupiny Briana Wilsona, pak si pusťte třeba film Love & Mercy.

Anglie vs. Amerika

Soupeření s The Beatles je na jednu stranu v dokumentu příjemná kontroverze, ale trochu vyvolává pocit, že soutěživost a žárlivost to byla přece jen více ze strany Beach Boys než ze strany Beatles. Hned mi naskočil v hlavně oblíbený fórek: Víte, co si Pražáci myslí o Brňácích? Nic.

Tak si totiž lze vysvětlit to, že z dokumentů a knih o Beatles si zmínky o Beach Boys moc nevybavuji, protože to zřejmě neměli zapotřebí. Nicméně z dřívějších rozhovorů jsem zaznamenal, že obzvlášť mezi Brianem Wilsonem a Paulem McCartneym panoval vzájemný tvůrčí respekt a inspirace, takže nakonec tuto pasáž lze uzavřít šedesátkovým „peace“.

Z dnešního pohledu byli i Beatles v začátcích popová skupina, ale dokument nabízí pohled z tehdejší perspektivy, a ve srovnání s uhlazenými vokálními Beach Boys je vidět Beatlesácká dravost, rebelství a určitá rocková špinavost, která tyto skupiny od začátku odlišovala.

Obdivuhodný Brian Wilson

Hlavní postavou The Beach Boys je skladatel a producent Brian Wilson, který má na svědomí většinu písní. Dokument se tedy věnuje zejména jeho studiové práci a skládání hitů jako Surfin, Surfin´U.S.A., I Get Around, Good Vibrations nebo legendárního progresivního alba Pet Sounds. Hodně prostoru mají rozhovory s ostatními žijícími členy kapely, záběry na nahrávání pro kapelu pověstných vokálů a ukázky z koncertů.

V tomto svém komentáři jsem se záměrně vyhnul všem statistikám, kolikrát která kapela byla v žebříčku číslo jedna, kolik prodala desek, kolik dostala ocenění a kolik měla návštěvnost na koncertech. Hudba totiž není soutěž a nelze v ní nikoho porazit. Písničky Beach Boys dělají radost již několika generacím a jsou nádherné, a to je to hlavní, o co v hudbě jde, a proč tolik lidí jako já vezme poprvé do ruky kytaru.

Anketa

Kterou skupinu máte radši?
The Beatles
86,3 %
The Beach Boys
13,7 %
Celkem hlasovalo 161 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz