Hlavní obsah
Jídlo a pití

Gastrovíkend, hodně chuti za málo peněz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kytarista Kravaťák

Gastrovíkend, hovězí steak s krevetami

Láká vás zažít o víkendu něco nového? Gastrovíkend je skvělou příležitostí, jak si vychutnat jídla z vyhlášených restaurací za zlomek ceny připravená jednoduše a v netradičních podmínkách.

Článek

Gastrovíkend, kterého se již několik let účastním, má dlouhou 18letou tradici. Vše, co se během jednoho každoročního víkendu odehrává, je tedy již vyladěné k dokonalosti a časem prověřené. Veškerá gastronomie se odehrává na jednom grilu s jedním nožem, jednou pánví a na naprostou většinu jídel stačí ingredience, které se dají spočítat na prstech obou rukou. V našem případě to je olivový olej, sůl, pepř, chilli, citron, petržel, česnek a spousta masa. Většinu masa nakoupíme ve velkoobchodě podle toho, co je zrovna v akci, a podělíme se o náklady ve více lidech. Celý víkend gastronomických zážitků pak vyjde zhruba stejně jako jedna večeře v luxusní restauraci.

Paštikář na Gastrovíkendu

Kdysi na první ročník jsem vyrazil zcela nepoučený a nepřipravený se dvěma paštikami k snídani a špekáčky, ať taky něco mám na tu grilovačku. Vrchní kuchař při pohledu na obsah mé nákupní tašky vyděšeně vytřeštil oči a nevěřícně kroutil hlavou. Respekt jsem si získal až slibem, že se s dalšími účastníky půjdu koupat do místního rybníka, který byl na začátku května ještě poměrně studený, a tím, že jako milovník pálivých papriček mám vlastní omáčku, která některým při ochutnání vyrazila dech.

Na Gastrovíkendu si dopřáváme luxusu zažít každý den až 3 snídaně, plynule přejít na 2 obědy a den završit několika večeřemi servírovanými až do pozdních nočních hodin.

K snídani si například grilujeme vajíčka ve formě různých omelet. Stačí položit pánev na hořící gril, na dno dát plátky slaniny, po chvíli přidáte cuketu nakrájenou na kolečka a společně chvíli orestujete, pak už přidáte jen vajíčka a na závěr posypete sýrem. Vzniklou omeletu pak položíte na opečený chléb.

Foto: Kytarista Kravaťák

Gastrovíkend, snídaně

Je libo ústřice nebo šneky?

Dalším letošním chodem byly ústřice zakapané citronem a podávané s proseccem. Doporučuji otevírat ústřice pouze nožem a ne zuby, protože znám pouze dva druhy bezzubých lidí, prvním jsou hokejisti a druzí lidé, kteří snídají ústřice. Tento chod, stejně jako šneky s česnekovým máslem, obvykle několik lidí se slabšími žaludky a velkou představivostí vynechá, ale na ty čekají další tradičnější jídla.

Například vepřová panenka, kterou v celku zprudka grilujeme, a na vedle položené pánvi k ní na olivovém oleji povaříme listový špenát s česnekem. Špenát pak společně s rozkrájenou panenkou položíme na opečenou bagetu a vytvoříme tak jednohubky. Jednoduchý a výtečný je i dlouze grilovaný a řádně vyškvařený bůček, který po sundání z grilu stačí posypat čerstvě drceným pepřem a solí.

Foto: Kytarista Kravaťák

Gastrovíkend, bůček

Nejoblíbenějším jídlem je však grilované hovězí doplněné krevetami opečenými na olivovém oleji s česnekem a chilli. Tato netradiční kombinace chutná fantasticky a od prvního Gastrovíkendu prakticky nedávám na grilované hovězí nic jiného než citron, olivový olej a chilli.

Občas je potřeba trochu vytrávit, a tak přijde řada na vařené slávky s česnekem, petrželkou a chilli, které opět připravujeme v pánvi položené na grilu. Opečený chléb si pak máčíme v sosu vyvařeném z mušlí.

Celý gastronomický zážitek by se samozřejmě neobešel bez piva. My nejčastěji volíme soudek piva některého z menších pivovarů, ať ochutnáme něco nového. Pokud je potřeba se zahřát, většinou přijde na řadu kvalitní pálenka, do které si přidáváme různé ovoce, například borůvky.

Kromě přípravy jídla, na které se každý nějakým způsobem podílí (ti nejchytřejší pouze ochutnáváním), si víkend ozvláštňujeme spaním ve spacáku na zemi, otužováním v rybníku nebo promítáním komedií na stěnu přilehlého stodoly. Tak jaký bude váš Gastrovíkend?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz