Hlavní obsah
Umění a zábava

Rammstein znovu grilovali fanoušky v Letňanech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kytarista Kravaťák

Rammstein, Praha 2024

Pokud se vydáte na koncert německých Rammstein a chcete se s někým potkat, rozhodně mu neříkejte: „Snadno mě najdeš, mám na sobě černé oblečení a tričko Rammstein.“

Článek

To je totiž stejnokroj většiny z 60 000 návštěvníků koncertu, z nichž velkou část opět tvořili německy mluvící fanoušci. Ostatně fronta u stánku s merchem kapely před vstupem do areálu byla už dlouho před začátkem koncertu delší než fronty na pivo a záchody a ty na koncertech málokdy něco překoná.

Rammstein fanouškům naservírovali přesně to, co očekávali, že uvidí a uslyší, a žádná velká překvapení se během jejich vystoupení nekonala. Pokud jste na jejich koncertě poprvé jako můj bratr, rozhodně to pro vás bude neuvěřitelný zážitek, pokud jste již několik posledních koncertů viděli, asi by vás včera v Letňanech nic moc nepřekvapilo. Stejně jako při poslední návštěvě se v roli předskokana představilo pianové duo Abélard. Na fanoušky čekalo stejné podium, jako již na dvou předchozích pražských zastávkách. Je však potřeba dodat, že celá stage je rozhodně impozantní, a tak chápu, že se s ní dramaturgům koncertu nechce příliš rozloučit. V rámci koncertu došlo i na všechny oblíbené a již dobře známé scénky jako jízda na člunu, hořící kočárek, vaření klávesáka Flakea v obřím kotli plamenometem a kropení fanoušků z obřího penisu při písničce Pussy.

Co zůstalo bohužel také stejné, jsou vzhledem k velikosti koncertu a celého areálu malé obrazovky na podiu. U mnoha písniček se projekce z pódia nepromítá vůbec, většinou je obraz záměrně zastřený, a proto velká část diváků vidí jen „velké efekty“ a pár postaviček velikosti lego panáčka, které pochodují po pódiu a něco tam dělají.

Zvuk byl tradičně velmi dobrý a připadá mi, že Rammstein znějí pokaždé téměř stejně, ať jste na jakémkoliv koncertě a téměř na jakémkoliv místě v hledišti. Jak se dalo čekat, hrálo to nahlas, takže každý dostal poctivou nálož kolem 100 decibelů, což jak divoce během koncertu hlásili bratrovi chytré hodinky, mu již během deseti minut způsobí přechodné poškození sluchu.

Foto: Kytarista Kravaťák

Rammstein, Praha 2024

Přijde mi, že od minulé tour se ještě trochu vylepšila světelná show, čemuž pomohlo i počasí a obloha, která se těsně před začátkem vystoupení zatáhla. Více se pracuje i s ohni, které přijdou na řadu až v druhé části koncertu, kdy například během Sonne dojde na opravdu masivní „grilovací“ show, která se pak během koncertu ještě několikrát opakuje. Kapela zněla tradičně sehraně a hrála strojově přesně, oproti minulým koncertům si o něco více s kytarovými efekty vyhrál kytarista Richard Kruspe.

Další kolo opékání věrných fanoušků se uskuteční ještě během druhého pražského koncertu, pak kapela vyráží na další zastávky svého turné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz