Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co si Fialová vláda zasela, to o víkendu sklidila. Karel je Bůh, a Fiala s Bartošem na odpis

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Aktuální kritická glosa

Článek

Máme za sebou krajské volby. Mimo Jihomoravského a Jihočeského kraje odešly pětikoaliční strany na hlavu poraženy. Pro zajímavost hnutí ANO v krajských volbách letos celostátně obdrželo 850 000 hlasů, STAN cca 130 000 a Piráti cca 83 000. To jsou jasná čísla, která se nedají „okecat“. U nejvíce neúspěšné vládní strany - tedy u Pirátů - již padají hlavy…

Kdo se nad aktuálními výsledky poctivě zamyslí, musí uznat, že vládní strany sklidily nevalné volební plody ze svého usychajícího stromku naprosto spravedlivě.

Plané sliby – i na české poměry

Vláda Petra Fialy přišla do úřadu s příslibem ekonomické stability a rozvoje, ale místo toho jsme byli svědky nevídaně rostoucí inflace, rostoucích cen energií, potravin a dalších základních potřeb. A to více než v jiných členských státech EU.

Ačkoli se vláda možná i snažila některé problémy řešit, jako například zvýšením minimální mzdy nebo jednorázovými podporami, tyto kroky zdaleka nestačily kompenzovat ztráty, které moravské a české spodní miliony občanů utrpěly.

Navíc, neschopnost vlády efektivně reagovat na výzvy a důsledky, které přinesla pandemie covid-19 a válka na Ukrajině, jen zhoršila ekonomickou situaci. Inflace dosáhla rekordních hodnot, a to nejen kvůli globálním faktorům, ale i kvůli nedostatečnému a chaotickému řízení naší ekonomiky.

Zdá se, že vláda byla více zaměstnána vnitřními spory (byť navenek docela umně zastíranými) a planým moralizováním vůči „dezolátům“ (kterými se stala pomalu již více než polovina společnosti) než skutečnými kroky, které by pomohly běžným občanům a malým firmám.

Data hovoří jasně, Fialové Česko je aktuálně jedinou (!) zemí Evropské unie, která nedosáhla ekonomické úrovně před Covidem.

Ale zaostáváme celkově, například i počtu (a resp. růstu počtu) populárních start-upů.

Nejenom, že v počtu start-upů pokulháváme za Německem, Beneluxem nebo Rakouskem, ale i třeba za Estonskem, Litvou či (některými zdejšími kavárenskými intelektuály vysmívaným) Maďarskem.

Pravostředová vláda nedodržela ani svůj slib, že nebude zvedat daně. Letošní navýšení daně z nemovitosti je výsměch řečem o podpoře bydlení pro mladé. Vlastně výsměchem všem. A to vážně není dobře.

Naše úspory se za dobu Fialovy vlády znehodnotily o téměř 30 procent, což je evropský smutný primát. A to je jenom jeden z mnoha důvodů, proč bych byl rád, kdyby tato vláda odešla.

Jednou z mála hospodářských statistik, která je v Česku dlouhodobě dobrá, je nízká míra nezaměstnanosti.

Nicméně ta zde byla i za minulých vlád, takže za úspěch dnešní vládě to může připisovat jen její krajní fanoušek. Navíc zde kalí radost nízká míra českých a moravských mezd.

Odpovědnost za výsledky

Fiala a jeho ministři, rok před parlamentními volbami, stále více připomínají rodiče, kteří na třídních schůzkách již od jara plačtivě „hučí“ do kantorů - ten náš Jiříček, on se tak snaží, přece ho nenecháte propadnout.

Politici jsou zodpovědní za výsledky, a ty tato vláda je prostě nemá a nemá.

Fiala a jeho kabinet opakovaně ukázali, že jsou neschopni zvládnout složité ekonomické problémy, kterým Česká republika čelí. Je čas, aby si vláda přiznala, že její laxní činnost selhala, a dala prostor jiným, kteří snad budou schopni situaci napravit.

Naše úspory se sice už asi nevrátí, ale aspoň bychom měli mít určitou naději, že se situace pro další generace trochu povznese.

Krajské volby byl opravdu posledním upozorněním, před vládním volebním debaklem, který se nezadržitelně blíží. Již za rok!

Vládní pětikoalice - Neděkujeme, odejděte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz