Hlavní obsah

Jak se dnes stát úspěšným novinářem? Jak si vydělat peníze psaním?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Stát se úspěšným novinářem je snem mnoha lidí, kteří mají rádi příběhy, zbožňují psaní a chtějí mít vliv na veřejné mínění.

Článek

Jelikož jsem za život publikoval více než 3000 článků a vydělal psaním několik milionů, často se mne lidé dotazují, jak se vlastně stát publicistou či novinářem.

Novinářské povolání vyžaduje odhodlání, píli a neustálé zdokonalování dovedností.

Dobří lidé, zde je několik klíčových kroků, které vám pomohou dosáhnout úspěchu v této dynamické a náročné profesi. A stojí za nimi moje více než 35 letá zkušenost.

Získejte kvalitní vzdělání

I když vysokoškolské vzdělání není nutnou podmínkou k úspěchu v novinařině, studium žurnalistiky nebo příbuzných oborů, jako jsou mediální studia, práva , komunikace (PR) nebo politologie, může poskytnout pevný základ.

Mnohé univerzity nabízejí programy zaměřené přímo na novinářské dovednosti, jako je psaní, rešerše, etika a mediální právo. Studium také otevírá příležitosti k praxím a networkingu s profesionály.

Zvládněte různé formy psaní a média

Úspěšný moderní novinář by měl být flexibilní a schopný pracovat s různými formáty – od tradičních zpráv, přes komentáře a reportáže až po dlouhé analytické texty. Dnešní novináři také musejí ovládat více než jen psané slovo; měli by být schopni pracovat s audio a video formáty, ovládat sociální média, a rozumět digitálnímu marketingu. Čím více různých dovedností ovládáte, tím širší bude váš profesní obzor.

Neexistuje lepší způsob, jak se zdokonalit v psaní, než psát pravidelně. Každý den si vyhraďte čas na psaní článků, blogových příspěvků nebo krátkých zpráv. Můžete začít vlastním blogem nebo se pokusit přispívat do místních novin a online platforem. Tím si vybudujete portfolio a naučíte se pracovat s různými tématy a formáty.

Novinářská práce se točí kolem faktů a důkladného výzkumu. Učte se efektivně hledat a ověřovat informace. Každá zpráva by měla být podložena relevantními a důvěryhodnými zdroji.

Pozor, je také důležité rozvíjet kritické myšlení a schopnost analyzovat informace z různých úhlů pohledu. To vám pomůže psát objektivní a hodnotné příspěvky.

Ergo kladívko, úspěšný novinář musí být neustále informovaný o tom, co se děje ve světě. Sledujte zprávy, čtěte knihy a odborné články, a buďte otevření k novým myšlenkám. Zvídavost je klíčová – zajímejte se o svět kolem sebe, pokládejte otázky a snažte se pochopit různé perspektivy. Skvělý novinář se nikdy nespokojí s povrchními informacemi.

Vytvořte si silnou síť kontaktů

Networking je v žurnalistice velmi důležitý. Zúčastňujte se konferencí, workshopů a akcí, kde můžete navazovat kontakty s dalšími novináři, editory a odborníky. Sociální média, jako je LinkedIn nebo Twitter, jsou také skvělými platformami pro budování profesních vztahů. Silná síť vám může otevřít dveře k novým příležitostem a pomoct získat přístup k cenným zdrojům.

Důvěra čtenářů a veřejnosti je klíčová pro úspěch v novinařině. Dodržujte novinářskou etiku, buďte pravdiví a transparentní. Nevymýšlejte si fakta, nezkreslujte informace a chovejte se odpovědně ke zdrojům. Respektování etických zásad vám zajistí důvěryhodnost a dlouhodobě přispěje k vaší profesní pověsti.

Připravte se na kritiku a tlak

Novinařina je povolání či spíše poslání, které je často pod velkým tlakem a vystaveno kritice.

Naučte se brát kritiku konstruktivně a nevzdávejte se při prvním neúspěchu.

Úspěšní novináři jsou ti, kteří jsou odolní a schopní překonávat překážky.

Jak již říkal Ferdinand Peroutka, každý článek, který napíšete, vás posune dál, bez ohledu na to, jakou odezvu vyvolá.

Závěrem

Cesta k úspěchu v žurnalistice není snadná, ale s odhodláním, pracovitostí a láskou k psaní se můžete stát vlivným novinářem.

Je důležité se neustále učit, přizpůsobovat se změnám a zůstat věrný hodnotám, které v novinářské práci považujete za důležité. S odvahou a správným přístupem může každý z nás ovlivnit svět kolem sebe a stát se úspěšným novinářem.

Prameny a další informace:

https://www.syndikat-novinaru.cz/

ČMEJRKOVÁ, S., HOFFMANNOVÁ, J.: Jazyk, média, politika., Praha: Academia, 2003. ISBN 80-200-1034-3.

POSPÍŠIL, J.; Závodná, S. J. Mediální výchova. Kralice na Hané: Computer Media, 2009. 88 s. ISBN 978-80-7402-022-3.

RUSS-MOHL, S.; BAKIČOVÁ, H. Žurnalistika. Komplexní průvodce praktickou žurnalistikou. 1.vyd. Praha: Grada, 2005. 316 s. ISBN 80-247-0158-8.

https://edu.ceskatelevize.cz/video/15087-medialni-gramotnost-zaku-2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz