Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jana Maláčová - ledoborec „Venezuela 1878“ , který zachrání nejstarší českou politickou stranu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jana Maláčová jako nová předsedkyně České strany sociálně demokratické představuje svěží vítr a naději pro budoucnost české levice. Zachrání SOCDEM?

Článek

Maláčová, která si získala veřejnost jako rázná (dnes již bývalá) ministryně práce a sociálních věcí, přináší do vedení strany dlouholeté zkušenosti v oblasti sociální politiky.

Jejími prioritami byla a je podpora rodin, zlepšení pracovních podmínek, důstojné důchody a řešení rostoucích sociálních rozdílů, které ovlivňují každodenní život běžných lidí. Spodních deseti milionů, jak by řekl Miloš Zeman.

Sociální demokracie se v posledních letech potýká s rekordním poklesem podpory a ztrátou důvěry voličů. Maláčová však nabízí šanci k oživení strany a její přístup je klíčový pro její obrození. Jako nekomunistická levicová vůdkyně se zaměřuje na sociálně zranitelné skupiny a na posilování solidarity, čímž chce zaujmout jak tradiční voliče, tak i nové generace, které hledají jistotu v nestabilním světě. Mladí by jí mohli rozumět více než straně miliardáře Babiše, který nedávno vyluxoval český a moravský levicový elektorát.

Maláčová také vyzývá k návratu ke kořenům, ke skutečným sociálnědemokratickým hodnotám, jako je solidarita a rovnost. Nezapomínejme, sociální demokracie vznikla v roce 1878, takže dávno před lidovci nebo ODS.

Nový svěží ženský vítr do plachet SOCDEM

Jak jsme již naznačovali výše, zvolení paní Jany Maláčové jako nové předsedkyně Sociální demokracie může pomoci stranu znovu postavit na nohy. Má příležitost přilákat ty voliče, kteří hledají důvěryhodnou alternativu k populistickým stranám. Maláčová je odhodlaná bojovat za lepší pracovní podmínky a sociální jistoty a nabízí perspektivu, že pod jejím vedením by se SOCDEM mohla vrátit do popředí české politické scény. A hlavně do Poslanecké sněmovny, kde zoufale chybí nekomunistická demokratická levice.

SOCDEMáci - stáhněte se do útoku

Jana Maláčová je připravena se postavit především za práva pracujících, seniorů, samoživitelů a samoživitelek a dalších statisíců znevýhodněných, čímž by se SD mohla stát klíčovým hráčem na politické scéně.

Obzvlášť, pokud se jí podaří navázat na úspěchy a základní principy strany. Pokud bude schopna realizovat své plány, má Sociální demokracie před sebou skutečnou šanci na obnovu a znovuzískání ztracené podpory.

Držme SD palce, potřebujeme ji v politice, více než si myslíme!

Pro pět ran do Lidového domu, skoro v každé zemi EU je dlouhodobě v Parlamentu výrazná sociálně demokratická strana, proč ne i u nás?

A třeba ve Vídni je u vesla rakouská soc. demokracie více než padesát let.

Anketa

Zachrání Jana Maláčová SocDem?
Ano
55,6 %
Ne
11,1 %
Nevím
33,3 %
Tu nezachrání už ani Sv. Bohouš Sobotka
0 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz