Hlavní obsah
Právo a státní správa

Legislativní tanec mezi vejci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ministr vnitra Vít Rakušan oznámil důležitou změnu v legislativě týkající se držení zbrojního oprávnění.

Článek

Na jednání pracovní skupiny pro zbraňovou legislativu se konečně došlo k závěru, že čeští lékaři by měli mít povinnost (!) ověřovat v registru, zda jejich pacient drží zbrojní oprávnění.

Tato novinka má za cíl zlepšit bezpečnost a zajistit, aby se zbraně nedostávaly do rukou (nespolehlivých) lidí, kteří by je neměli vlastnit z důvodu relevantních zdravotních problémů.

Mám za to, že propojení zbraňového a zdravotnického registru, které je součástí novely zákona č. 325/2021 Sb. o elektronizaci zdravotnictví, je zásadní.

Novela by měla konečně zajistit, že se lékařům automaticky zobrazí informace o tom, zda je jejich pacient držitelem zbrojního oprávnění.

Zatímco dosud měli lékaři pouze oprávnění zjistit, zda jejich pacient vlastní zbrojní průkaz, novela zákona zavede povinnost tuto informaci zjišťovat.

Pakliže lékař u pacienta zjistí zdravotní problémy, které by mohly ovlivnit jeho způsobilost k držení zbraně, musí tuto skutečnost prověřit v Centrálním registru zbraní.

Dle názoru autora této glosy je dalším důležitým krokem aktualizace seznamu nemocí a duševních stavů, které vylučují zdravotní způsobilost k držení zbrojního oprávnění.

Seznam by měl důsledněji zahrnovat jak fyzické, tak psychické poruchy, které by mohly představovat riziko při manipulaci se zbraní.

V případech, kdy by byl člověk například obviněn z domácího násilí, bude mít policie možnost vyzvat ho k tomu, aby informoval svého lékaře o psychickém stavu, například o nezvládnuté agresivitě.

Očekávaným problémem zde samozřejmě jsou falešná obvinění.

Součástí procesu získání zbrojního průkazu by mělo být i posouzení klinickým psychologem. Provozním problémem ovšem je velký nedostatek těchto odborníků.

Zamýšlená legislativní změna však logicky vyvolává i otázky týkající se ochrany soukromí.

Propojení zdravotnického a zbraňového registru může vést k obavám o to, jak budou citlivé informace o zdravotním stavu pacientů chráněny. Jakékoli zneužití těchto údajů by mohlo mít závažné důsledky pro důvěru mezi lékařem a pacientem.

Zastávám silný názor, že veškerá opatření musí být rozvážně přijata s cílem maximální ochrany osobních údajů a že přístup k těmto informacím bude omezen na nutné (avšak současně funkční) minimum.

Známý princip - minimalizace zásahů do sféry osobních údajů, kterou již dlouho razí Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) i judikatura správních soudů.

Sečteno - navrhovaná nová legislativa v principu přináší významné změny v oblasti držení zbrojního oprávnění.

Jejím hlavním a správným cílem je zajistit, aby zbraně zůstaly v rukou pouze těch, kteří jsou k tomu zdravotně způsobilí! A přispět k větší bezpečnosti ve společnosti. Což je tedy naprosto legitimní cíl.

Nicméně současně je třeba dbát na to, aby se tímto způsobem nenarušila důvěra mezi lékaři a pacienty. Tedy aby byla maximálně dostatečně chráněna osobní data všech zúčastněných.

Je to takový legislativní tanec mezi vajíčky.

(psáno pro deník Právo).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz