Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejúspěšnější youtuber světa, MrBeast, v nesnázích?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

James Stephen „Jimmy“ Donaldson, známý širokému publiku jako MrBeast, patří mezi nejvlivnější osobnosti na platformě YouTube. S více než 300 miliony odběratelů a videi, kde rozdává miliony dolarů, je vnímán jako příklad altruismu v digitálním světě.

Článek

Kromě svých divácky atraktivních videí plných legrace a  výzev se MrBeast proslavil svou charitativní činností. Jako jsou projekty na budování vodních zdrojů v Africe či operace, které pomohly tisícům lidí v rozvojových zemích.

Avšak i v případě takového giganta, jakým je youtuberská jednička MrBeast, se začínají objevovat temnější stránky jeho veřejného obrazu.

Obvinění z propagace hazardu

Nedávné obvinění, která se objevila v komunitě YouTuberů, staví MrBeasta do nepříznivého světla. Podle bývalého zaměstnance vystupujícího pod pseudonymem DogPack404, MrBeast údajně využíval soutěže ke skryté propagaci hazardu. Při uvedení své čokolády v Austrálii měl přidávat soutěžní tikety s odkazem na možnost výhry luxusních automobilů.

Problémem však bylo, že QR kód odkazoval na stránku, kde si účastníci výhru museli „vytočit“ na virtuálních automatech. Tento přístup vyvolává vážné otázky ohledně etiky a odpovědnosti tvůrců obsahu s mladým publikem, které je obzvláště zranitelné vůči hazardním praktikám.

Hazardní tématika je na YouTube dlouhodobě kontroverzní, a právě zapojení známých osobností do podobných praktik může podkopávat důvěru fanoušků.

Ačkoliv MrBeast byl dosud vnímán jako postava, která se snaží pomáhat druhým, tato obvinění z propagace hazardu s dětmi na pozadí jsou, aspoň podle mého názoru, obzvlášť znepokojivá.

Nevysvětlené sliby a falešné výhry

Dalším bodem kritiky je údajné neplnění slibů vůči fanouškům. Podle DogPack404 MrBeast před několika měsíci slíbil rozdat nové modely telefonů Samsung v hodnotě jednoho milionu dolarů novým odběratelům. Avšak podle bývalého zaměstnance k této akci nikdy nedošlo a celý projekt měl být pouze marketingovým trikem. Tento druh obvinění vyvolává otázky ohledně autenticity nejen MrBeasta, ale i dalších influencerů, kteří svou popularitu budují na štědrosti a vztahu s fanoušky.

Obvinění z nehumánních podmínek natáčení

Snad nejznepokojivější částí zveřejněných obvinění je tvrzení bývalého účastníka jedné z MrBeastových soutěží, který popsal natáčení jako nehumánní. V jeho popisu bylo uváděno, že byl zavřený v místnosti, kde kvůli natáčení neustále svítila světla, a to i v noci, což dotyčný označil za „válečný zločin“. Po ukončení soutěže byl údajně nucen natočit vděčný vzkaz o tom, jak mu výhra změnila život.

Tato svědectví, i když je zatím nelze detailně ověřit, vrhají stín na způsob, jakým MrBeast produkuje svá videa.

Obrana týmu MrBeasta

Na obranu MrBeasta vystoupili někteří členové jeho týmu, kteří vehementně popírají jakékoliv neetické praktiky. Uvádějí, že MrBeast byl vždy oddaný svým projektům a že jeho charitativní činnost je autentická. Kritizují DogPack404 za zneužívání popularity MrBeasta k vlastnímu zviditelnění a vytváření skandálů pro rychlou sledovanost. Tým MrBeasta také zdůrazňuje, že obvinění z propagace hazardu a nevyplacení výher jsou nepodložená a vycházejí z dezinterpretace faktů.

Důsledky

Ergo kladívko, otázkou zůstává, jak tato obvinění ovlivní MrBeastův veřejný obraz.

Ačkoliv dosud byl MrBeast vnímán jako kladná postava, obvinění, která zahrnují hazard a neetické chování při natáčení, mohou mít zásadní dopad na jeho kariéru. Vliv, který MrBeast na YouTube a v širší digitální komunitě má, nelze podceňovat, a jakýkoliv další vývoj v této kauze bude pravděpodobně sledován s velkým zájmem.

Zatímco tým MrBeasta obvinění popírá, na platformách jako YouTube a Twitter se již rozpoutaly bouřlivé debaty. Pro MrBeasta nyní není klíčové pouze bránit svůj obraz, ale také se vypořádat s otázkami ohledně transparentnosti a odpovědnosti, které tyto skandály vynesly na povrch.

Ve světě, kde si diváci stále více uvědomují svou moc, se pravda bude muset dříve či později dostat na povrch.

Prameny a další informace

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-nejbohatsi-lide-mrbeast-znamy-svou-charitou-je-podezrely-z-podpory-hazardu-257806

https://www.webzive.cz/rubriky/celebrity/youtuber-mrbeast-co-dela-a-jak-vydelal-miliardove-jmeni_1349.html#google_vignette

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-jak-vydelava-nejuspesnejsi-youtuber-sveta-235155#utm_content=ribbonnews&utm_term=MrBeast&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/MrBeast

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz