Hlavní obsah

Obnažený kmotr punku - Iggy Pop. Zahrál si i ve Star Treku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Dnes vám napíšu pár souvětí o Iggy Popovi mém dlouhodobě oblíbeném hudebníkovi. Poslouchám ho již skoro 40 let!

Článek

Iggy Pop: Kmotr punku a hudební úkaz

Iggy Pop, vlastním jménem James Newell Osterberg Jr., je (stále žijící) americký zpěvák, skladatel a herec, který se poprvé narodil 21. dubna 1947 v Muskegonu ve státě Michigan.

Je oprávněn považován za jednu z nejvýraznějších postav rockové hudby a často je označován jako „kmotr punku“ (Godfather of Punk) díky svému zásadnímu vlivu na vznik a vývoj punk rocku.

Raná léta a vznik The Stooges

Iggáč Popáč se narodil a vyrůstal v dělnické rodině. V mládí hrál na bicí v několika lokálních kapelách, ale jeho hudební cesta se skutečně začala formovat až s příchodem do skupiny The Stooges. Toto těleso založil v roce 1967 společně s bratry Ronem a Scottem Ashetonovými a Davem Alexandrem.

Kapela byla známá svým hodně surovým zvukem, divokými živými vystoupeními a texty, které reflektovaly frustraci a hněv mladé generace.

The Stooges vydali své debutové album *The Stooges* v roce 1969, které však tehdy nezaznamenalo velký komerční úspěch. Přesto se stalo kultovním a později bylo uznáno jako jedno z nejvlivnějších alb v historii rockové hudby.

Další alba, jako Fun House (1970) Raw Power (1973), posílila pověst kapely a Iggyho Popa jako radikálního umělce.

Hrome, po rozpadu The Stooges v roce 1974 se Iggy Pop nezastřelil, ale soustředil na svou sólovou kariéru. Díky přátelství a spolupráci s Davidem Bowiem, který mu pomohl překonat osobní problémy a produkoval některá z jeho nejvýznamnějších alb, se Iggy Popovi podařilo získat nové fanoušky a upevnit svou pozici na hudební scéně.

Jejich spolupráce vyústila ve skvělá alba jako The Idiot a Lust for Life (oba z roku 1977), která se stala ikonickými a dodnes ovlivňují nové generace hudebníků.

Iggyho sólová kariéra byla charakterizována různorodostí a neustálým experimentováním.

Iggy Pop se nikdy nebál zkoušet nové styly a přístupy, ať už šlo o punk, new wave, hard rock nebo elektronickou hudbu. Tento přístup mu umožnil udržet si relevanci po několik desetiletí.

Živá vystoupení, crowdsurfing a herecká kariéra

Kromě své hudby je Iggy Pop známý svými energetickými a často kontroverzními živými vystoupeními. Jeho scéna je proslulá divokým chováním, jako jsou skoky do davu (crowdsurfing) a vystupování s obnaženým hrudníkem, což se stalo jeho charakteristickým znakem.

Tento přístup k živým vystoupením podtrhuje jeho pověst nezkrotného a autentického umělce.

Iggy Pop se rovněž objevil v několika filmech, kde se prosadil jako charismatický herec. Mezi jeho nejznámější role patří postavy ve filmech jako Coffee and Cigarettes (Kafe a cigára) (2003), Cry-Baby (1990) nebo Dead Man (1995).

Kromě toho se objevil i v několika dokumentech o hudbě, kde sdílel své zkušenosti a názory na hudební průmysl.

Možná nevíte, že si I. Pop zahrál i ve Star Treku - postava Yelgrun (epizoda Bratrstvo neohrožených Ferengů, 1998).

Iggy Pop je dnes považován za jednoho z nejvlivnějších hudebníků své generace. Jeho přístup k hudbě, energická vystoupení a schopnost neustále se vyvíjet z něj udělaly legendu. The Stooges byli v roce 2010 uvedeni do Rock and Roll Hall of Fame, což je důkazem jejich trvalého vlivu na rockovou hudbu.

Jeho hudba inspirovala nespočet kapel a umělců po celém světě. Iggy Pop zůstává aktivní i v současnosti, vydává novou hudbu a pravidelně koncertuje, čímž dokazuje, že jeho vášeň pro hudbu a umění je stále silná.

Závěrečný akord

Iggy Pop je bezesproru ikonou punk-rockové hudby. Svým nekompromisním přístupem ovlivnil nejen punk, ale i širší hudební scénu.

Jeho hudební a umělecký odkaz přetrvává i po více než padesáti letech, a on sám zůstává inspirací pro nové generace hudebníků.

Prameny:

https://brooklynrail.org/2007/05/music/limping-with-the-stooges-in-washington-h/

autorovy osobní vzpomínky - Iggyho poslouchá a sleduje jeho kariéru skoro 40 let!

https://cs.wikipedia.org/wiki/Iggy_Pop#cite_note-IMDB-5

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kafe_a_cig%C3%A1ra

https://www.indies.eu/umelci/1337/iggy-pop/

https://www.idnes.cz/kultura/hudba/iggy-pop-slavne-fotografie-stooges-serial.A230612_103441_hudba_jgo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Iggy Pop

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz