Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dívejte se mi sem! Sem se mi dívejte! Četník ze Saint Tropez slaví šedesátiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pozor! Kdo by neznal tuto laskavou komedii, u níž se snad nelze nesmát nahlas. Četník slaví 9.9. své šedesátiny. Funèsovo charisma a nadčasový humor baví diváky již šedesát let.

Článek

Zmíněný francouzský (opravdu to není ruský ani sovětský) film v podstatě nestárne a i po letech sálá bezstarostnou letní atmosférou Riviéry.

Jednuduchý příběh je zpracován divácky ultra vděčným způsobem.

Louis de Funès, to byl a je vážně skvělý komik.

Jeho neskutečný herecký koncert je hlavním trumfovým esem této skvělé komedie, a to i po šedesáti letech.

60. výročí filmu „Četník ze Saint Tropez“ (9. září 1964 - 9. září 2024).

V těchto dnech si připomínáme významné 60. výročí od uvedení francouzské komedie Četník ze Saint Tropez, která měla premiéru 9. září 1964. Je neskutečné jak ten čas letí, je to již opravdu šedesát let, dámy a pánové.

Film, režírovaný Jeanem Giraultem, se stal ikonickým dílem francouzské kinematografie a položil základy pro vznik několika dalších pokračování. De facto stvořil jednu z nejpopulárnějších filmových sérií v Evropě.

Jak všichni víme, v hlavní roli exceluje legendární Louis de Funès , který se zhostil postavy přísného, ale komického strážmistra Ludovica Cruchota.

Jeho jedinečný herecký styl, plný výrazných grimas, fyzického humoru a po čertech rychlých reakcí, učinil z postavy četníka kultovní symbol francouzského filmu.

Děj filmu

Příběh se odehrává v malebném středomořském městečku Saint-Tropez, které bylo v 60. letech proslulé jako centrum docela luxusní bezstarostné rekreace.

Strážmistr Cruchot je přeložen do místní četnické stanice, kde se svým týmem četníků řeší absurdní situace a groteskní problémy. Jedním z hlavních témat filmu je konflikt mezi zastaralou disciplínou a moderní realitou, včetně potýkání se s nudisty a drobnými zloději.

Kromě skoro až prostinké (myšleno v dobrém) humorné zápletky nabízí „Četník ze Saint Tropez“ i zajímavý pohled na tehdejší společnost a její hodnoty.

Film nepřímo i reflektuje proměny doby a kontrasty mezi konzervativními a (tehdy) novými myšlenkami, které byly v té době aktuální nejen ve Francii.

Úspěch

Četník ze Saint Tropez se stal okamžitým hitem, což vedlo k vytvoření dalších pěti pokračování. Myslíte, že byste je dali z hlavy? (já si popravdě vzpomněl jen na tři)

Pokud také nikoliv, zde jsou:

Četník v New Yorku(1965),

Četník se žení (1968),

Četník ve výslužbě (1970), Četník a mimozemšťané (1979)

a poslední Četník a četnice (1982).

Každý z těchto filmů dokázal udržet kvalitu humoru a bavil diváky po celé Evropě i mimo ni.

Louis de Funès se díky této sérii stal mezinárodně uznávanou hvězdou, a to nejen ve své rodné Francii. Jeho herecký styl ovlivnil mnoho komiků a filmařů po celém světě.

Ergo kladívko, i po několikrát připomenutých 60 letech je „Četník ze Saint Tropez“ stále živým kulturním fenoménem. Jeho odkaz přetrvává nejen díky častým televizním reprízám, ale také díky místům spojeným s natáčením.

Saint-Tropez se stalo turistickým magnetem, který láká návštěvníky nejen krásnými plážemi, ale i díky slávě, kterou mu tento film přinesl.

Stručně závěrem

Z filmu se stal symbol nostalgie po bezstarostných časech 60. let, kdy se humor spojoval s jednoduchými a univerzálními tématy, která jsou aktuální i dnes.

I po šedesáti letech si „Četník ze Saint Tropez“ zachovává své místo mezi nejvýznamnějšími evropskými komediemi a zaslouží si svou (jak by řekl filmový kritik Radomír D. Kokeš) ikonickou pozici v historii moderní kinematografie.

Kdo by prostě nemiloval Funesovo věčné střelené pobíhání, roztomilé vzteklé pohyby, škleby a grimasy.

a na závěr oblíbený citát z filmu:

velitel Gerber: Já jsem vyřízený, těch stížností pořád přibývá! Ti ničemové už jsou tak dovolení, že jednou přijdou nahatí až do přístavu! Nemám žádnou autoritu, ne, autoritu nemám, Cruchote. Nechte mě umřít, nechte mě umřít… Jeden, jeden by mi stačil, úplně maličký, miniaturní, třeba i zárodek by mi stačil.

Anketa

Četníky jsem viděl:
jen jednou
0 %
více než třikrát
20 %
více než pětkrát
0 %
alespoň desetkrát
80 %
nikdy
0 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Prameny a další informace:

https://www.csfd.cz/film/32107-cetnik-ze-saint-tropez/prehled/

autorovy osobní vzpomínky na film, který ho viděl za svůj pohnutý život alespoň 30 krát

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cetn%C3%ADk_ze_Saint_Tropez_(filmov%C3%A1_s%C3%A9rie)

https://www.imdb.com/title/tt0058135/

https://www.fdb.cz/film/cetnik-ze-saint-tropez-le-gendarme-de-saint-tropez/5619

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz