Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hrůzostrašný kriminální příběh z Blanenska. Poučíme se konečně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Pozor na internetové podvodníky. Varování zejména pro vdavekchtivé, láskou zaslepené, ženy.

Článek

Na Blanensku se odehrál případ, který ukazuje, jak snadno se mohou lidé stát oběťmi internetových podvodů. Vše začalo nevinně, když čtyřicetiletá žena na začátku roku olajkovala video na sociální síti.

Tento malý krok vedl k navázání kontaktu s mužem, který se představil jako rozvedený a hledající přítelkyni.

Následovalo několik měsíců krásného a intenzivního dopisování. Během něho se „vykutálenec“ moravské naivní ženě svěřil, že kromě své současné práce se věnuje také modelingu a herectví.

Zlom přišel asi před měsícem, když muž ženě sdělil, že mu brzy skončí smlouva u těžařské společnosti a za svou osmiletou práci mu náleží kompenzace ve výši tří miliónů eur. Podle jeho slov si však tuto částku nemůže vyzvednout sám, protože mu chybí potřebných tři tisíce eur.

Žena, již muž mezitím přesvědčil o své důvěryhodnosti, se rozhodla mu pomoci. S právníkem firmy, kde muž údajně pracoval, dohodla podrobnosti převodu peněz. První pokus o převod sice selhal kvůli chybějící poznámce „podpora rodiny“ v platebním příkazu, ale při druhém pokusu již žena obdržela kopii kompenzačního certifikátu na tři milióny eur.

To však byl jen začátek komplikací. Žena byla informována, že je nutné uhradit různé poplatky – například za převod tak vysoké částky bankou nebo za povolení převodu peněz z USA. Během necelého měsíce žena odeslala postupně více než půl miliónu korun. A teď se podržte, část z těchto peněz si nebohá Moravanka musela dokonce vypůjčit. Po čase se začala podvodníkům bránit, ale jejich naléhání nepřestávalo.

Nakonec, když už nedokázala dále reagovat na jejich požadavky, rozhodla se vše oznámit Policii ČR.

Tento případ je varováním pro všechny, aby byli opatrní při navazování kontaktů přes internet, zejména pokud se jedná o žádosti o peníze.

Mnohdy totiž může jít o dobře promyšlený podvod, který může mít pro oběť fatální finanční následky.

Závěrečný apel

Lidi, prvně myslete a pak teprve někam posílejte peníze! Avšak pokud jste okradeni a podvedeni, bez zbytečného odkladu se obraťte na Policii ČR. Nebojte, nikdo se Vám tam smát za Vaše hloupé a naivní chování nebude. Policisté jsou profesionálové a s obdobnými kauzami se, bohužel setkávají skoro denně.

--------------------------------------------------

(na základě skutečné události, dle dat Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje)

Pramen:

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

https://www.policie.cz/clanek/pravnik-jen-lakal-penize.aspx

https://www.policie.cz/clanek/pomoc-obetem-tc-pocitacova-kriminalita.aspx

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz