Hlavní obsah

Zavedení platu pro první dámu je výsměchem normálním lidem. Již netřeba šetřit veřejné peníze?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Kritická glosa k aktuálnímu dění v Česku.

Článek

Nedávné rozhodnutí zavést měsíční plat 95 000 Kč pro první dámu v České republice vzbuzuje určité otázky a nesouhlasné reakce. A nelze se divit.

Zejména v kontextu obrovského zadlužení státu a nedostatku financí např. pro zdravotníky, soudní úředníky, hasiče anebo učitele.

V duchu Václava Havla lze přemýšlet nad tím, co toto rozhodnutí symbolizuje. Nejde jen o peníze, ale o hodnoty, které společnost zrcadlí. Když se přednostně řeší role, která z hlediska demokratických principů není nezbytná, zatímco jiné klíčové oblasti trpí, svědčí to o zkreslené prioritizaci a odtrženosti vedení od potřeb občanů.

Takový krok by měl vést k hluboké sebereflexi nejen u naší tzv. politické elity (pravda často tvořené různými hochštaplery a vykuky) , ale i celé společnosti.

Zvláště ve chvíli, kdy se mj. zdravotní sestry, hasiči, policisté, úředníci na pracovních úředech a soudech ale i třeba učitelé a školníci, kteří jsou páteří národního blaha, musí potýkat s podprůměrnými platy a podmínkami, se zavádění odměny pro první dámu jeví jako symbol nadměrné byrokracie a okázalosti.

Povýšenost v přímém přenosu

Bez cenzury nutno důrazně upozornit na riziko, že se z vysokých pozic stávají „ostrovy privilegovanosti,“ zatímco skutečné problémy zůstávají přehlíženy.

Ano, stát by měl být schopen ocenit důležitost symbolických funkcí, ale v těžkých dobách by měla být solidarita a zodpovědnost na prvním místě!

A pozice první dámy je skutečná třešnička na dortu. Navíc v systému, kde sice volíme prezidenta repuliky přímo, ale má reálně malé kompetence. Viz naše Ústava a články věnované prezidentu republiky.

Sečteno na závěr: Politici polepšete se a přestaňte již zbytečně plýtvat našimi penězi, státní dluh je enormní.

Anketa

Podporujete zavedení renty pro První dámu v ČR?
Ne
100 %
Ano
0 %
Nevím
0 %
Proč jí to pan prezident - generál P.P. neplatí ze svého?
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz