Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Mobily ve výuce ano, ale nenahrávat učitele. Mají také svá práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Mobil ve výuce je velký pomocník, ale špatný pán. Mnozí žáci a studenti všech stupňů škol si myslí, že je to jen taková studentská legrace. Nahrají si na mobil učitele a baví se na jeho úkor.

Článek

Taková legrace to vážně není. A vůbec není divu, že školy stále řeší, jaké nařízení k používání mobilů ve výuce vydat. Co ještě mohou a co už je za hranou.

Ochrana osobnosti našich učitelů.

Učitelé mají také nárok na ochranu osobnosti. A výmluvy typu, že to byla legrace, paní učitelko, pane učiteli. Ne, na takovou legraci nemusí v žádném případě učitel přistoupit. Jestliže se nahrávka objeví ve veřejném prostoru prostřednictvím nějakých sociálních sítí, bez jeho souhlasu, jedná se o porušení práva na ochranu osobnosti. Nikdo si přece nemůže myslet, že se nic neděje, když učitele žáci „jen tak z legrace“ natočí na telefon. A že s tím snad učitel musí souhlasit, dokonce se snad musí všemu zasmát. Nemusí.

Milí naši žáci základních, středních i vysokých škol a jiných zařízení, vezměte to na vědomí.

Nedávno jsem četla článek, který rozebíral možnosti zákazů mobilů na půdě školy. Školy různě řeší tento problém, někde vybírají telefony před hodinou a po hodině je zase vracejí, jinde chtějí, aby ležely vypnuté v kapsách nebo taškách žáků a studentů. Co je vlastně správně? Povolit, zakázat, omezit? O tom se vedou dlouhé debaty.

Když se dodržují pravidla, pak mobil do výuky může.

Mobil je výborný pomocník, ale špatný pán. Pomocník třeba jako rychlý mobilní slovník v hodinách cizích jazyků. Nebo v hodinách biologie, můžete rychle vyhledat podrobnější informace o nějaké rostlině, v tělocviku můžete využít stopky na měření výkonů a v češtině rychle dohledat, jak je to s tou gramatikou. Potud je dobré mít mobil při ruce a pracovat s ním i v hodinách. Ovšem musí být všem žákům a studentům jasné, že mobil mohou v hodinách použít, ale jen na konkrétní pokyn od učitele. Jednoduše a prostě řečeno, žáci a studenti musí tato pravidla respektovat, jinak přijde zasloužený trest. Tak už to v životě bývá. I v dospělém životě budou pravidla a tresty. Zvykejte si už od školních lavic.

Pokud je tedy mobil ve výuce povolen učitelem a žáci mají něco vyhledat na mobilu a učitel u některých vidí, že se pohybují na jiných stránkách, než bylo povoleno, pak je čas na zákaz mobilu. Však oni se studenti a žáci naučí, že si nebudou dělat, co chtějí. Nebude se jim to tolerovat a budou prostě v hodině pracovat jedině a pouze na zadaném úkolu. Věřte, že se jim nechce hledat v papírovém slovníku slovíčko, když v mobilu je to pohodlnější a rychlejší. Jenže pokud nedodržují pokyny učitele a místo hledání slovíček si surfují po netu na svých oblíbených stránkách, tak prostě budou muset hledat v papírovém slovníku. Však je neubude a určitě už to podruhé nezkusí. Ověřeno praxí.

A jak je to s tím „z legrace“ focením a natáčením učitelů při výuce?

I když jsou žáci nezletilí, musí být poučeni, že tato „legrace“ se prostě nedá omluvit tím, že o tom nevěděli a byla to legrace a tak podobně. Výmluvy, výmluvy a zase jen výmluvy. Tady už nejsou na místě. Ono pro učitele není nic příjemného, pokud koluje jeho natočená výuková hodina po sítích a všichni se baví na jeho účet. Samozřejmě, že všichni sledující vidí zkreslenou situaci. Komentáře pod nahrávkou píší o nudné hodině, hrozném učiteli atd. A pravda bývá úplně jiná, dotyčnému žákovi se nechtělo ten den studovat novou látku, byl otrávený z toho, že něco musí, tak „z legrace“ natáčel.

Možná po zachycení nahrávky na některé ze sítí, kde se učitel poznal, se začnou dít věci. Dotyčný kameraman nečekal, že učitel může postupovat právní cestou a bránit svoji osobnost. A když to udělá, ona to pak zas taková legrace není.

Zkuste se zamyslet nad tím, že každá legrace taky něco stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz