Hlavní obsah

Recept na dubajskou čokoládu ve formě pralinek podle Pavla Berkyho

Foto: Lenka Petrová

Dubajská čokoláda podle Pavla Berkyho

Také jste již zaznamenali jeden z největších gastro trendů poslední doby - dubajskou čokoládu? Vyzkoušejte recept na pralinky z dubajské čokolády podle Pavla Berkyho i doma!

Článek

Pralinky z dubajské čokolády podle Pavla Berkyho

Doba trvání: 40 minut

Počet porcí: 15 kuliček

Náročnost: 1

SUROVINY:

  • 500 g hořké čokolády (pecičky)
  • 150 g těsta kataifi
  • 50 g másla
  • 220 g pistáciové pasty nebo pistáciového másla
  • 50 g sezamové pasty tahini

POSTUP:

  1. Těsto kataifi nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, těsto do ní přidejte a za stálého promíchávání ho orestujte dozlatova. Těsto by mělo být krásně křupavé. Poté ho z pánve přendejte na plech a nechte zcela vychladnout.
  2. Vychladlé těsto dejte do mísy, přidejte pistáciovou pastu nebo pistáciové máslo, tahini a vše dobře promíchejte. Hotový krém dejte na minimálně 30 minut do mrazáku. Bude se s ním lépe pracovat.
  3. Když je těsto dostatečně ztuhlé, aby se z něho daly ukoulet kuličky, vyndejte ho a rukama vytvarujte malé kuličky. Rozložte je na plech s pečícím papírem, napíchejte do nich párátka či špejle a dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Já je měl v mrazáku přes noc a výsledek byl dokonalý.
  4. V momentě, kdy jsou kuličky dobře vymražené, můžete začít s přípravou čokolády. Kuličky ale z mrazáku ještě nevyndavejte, opět rychle změknou.
  5. Čokoládové pecičky dejte do misky. Do kastrolu dejte kousek vody a přiveďte ji k varu. Poté plamen ztlumte, aby voda příliš nebublala. Misku s čokoládou položte na kastrol a nechte čokoládu zcela rozpustit. Hořká čokoláda by se měla zahřát na 45-50 °C - pomoci si můžete kuchyňským teploměrem pro docílení požadované teploty.
  6. Po dosažení teploty misku s čokoládou z kastrolu sundejte a za stálého promíchávání ji vychlaďte na 29-31 °C. To je ideální teplota se kterou můžete následně pracovat. Takto připravená / vytemperovaná čokoláda bude po vytuhnutí nádherně lesklá a křupavá.
  7. Zmrzlé kuličky z mrazáku vyndavejte po jedné a postupně je namáčejte do čokolády. Zapíchněte je do nějakého podstavce (např. kusu polystyrenu) a následně je nechte v lednici zatuhnout. Tím bude vrstva čokolády rovnoměrná a tvar kuliček souměrnější.

TIPY:

  1. Kuličky můžete ještě ozdobit kousky jedlého zlata (najdete ho v jakémkoliv obchodě s cukrářskými potřebami), nebo pocákat obarvenou bílou čokoládou či potravinářskou barvou.
  2. Pokud se rozhodnete čokoládu netemperovat, můžete ji jen rozpustit bez hlídání teploty. Může se ale stát, že čokoláda dobře neztuhne, nebude mít lesk, nebo nebude dostatečně křupavá.
  3. Pro změnu můžete zkusit kuličky obalit i v mléčné, bílé nebo ruby čokoládě.

Další recepty a kuchařku Pavla Berkyho najdete na https://pavelberky.com/recepty/.

Dobrou chuť!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám