Článek
Pralinky z dubajské čokolády podle Pavla Berkyho
Doba trvání: 40 minut
Počet porcí: 15 kuliček
Náročnost: 1
SUROVINY:
- 500 g hořké čokolády (pecičky)
- 150 g těsta kataifi
- 50 g másla
- 220 g pistáciové pasty nebo pistáciového másla
- 50 g sezamové pasty tahini
POSTUP:
- Těsto kataifi nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, těsto do ní přidejte a za stálého promíchávání ho orestujte dozlatova. Těsto by mělo být krásně křupavé. Poté ho z pánve přendejte na plech a nechte zcela vychladnout.
- Vychladlé těsto dejte do mísy, přidejte pistáciovou pastu nebo pistáciové máslo, tahini a vše dobře promíchejte. Hotový krém dejte na minimálně 30 minut do mrazáku. Bude se s ním lépe pracovat.
- Když je těsto dostatečně ztuhlé, aby se z něho daly ukoulet kuličky, vyndejte ho a rukama vytvarujte malé kuličky. Rozložte je na plech s pečícím papírem, napíchejte do nich párátka či špejle a dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Já je měl v mrazáku přes noc a výsledek byl dokonalý.
- V momentě, kdy jsou kuličky dobře vymražené, můžete začít s přípravou čokolády. Kuličky ale z mrazáku ještě nevyndavejte, opět rychle změknou.
- Čokoládové pecičky dejte do misky. Do kastrolu dejte kousek vody a přiveďte ji k varu. Poté plamen ztlumte, aby voda příliš nebublala. Misku s čokoládou položte na kastrol a nechte čokoládu zcela rozpustit. Hořká čokoláda by se měla zahřát na 45-50 °C - pomoci si můžete kuchyňským teploměrem pro docílení požadované teploty.
- Po dosažení teploty misku s čokoládou z kastrolu sundejte a za stálého promíchávání ji vychlaďte na 29-31 °C. To je ideální teplota se kterou můžete následně pracovat. Takto připravená / vytemperovaná čokoláda bude po vytuhnutí nádherně lesklá a křupavá.
- Zmrzlé kuličky z mrazáku vyndavejte po jedné a postupně je namáčejte do čokolády. Zapíchněte je do nějakého podstavce (např. kusu polystyrenu) a následně je nechte v lednici zatuhnout. Tím bude vrstva čokolády rovnoměrná a tvar kuliček souměrnější.
TIPY:
- Kuličky můžete ještě ozdobit kousky jedlého zlata (najdete ho v jakémkoliv obchodě s cukrářskými potřebami), nebo pocákat obarvenou bílou čokoládou či potravinářskou barvou.
- Pokud se rozhodnete čokoládu netemperovat, můžete ji jen rozpustit bez hlídání teploty. Může se ale stát, že čokoláda dobře neztuhne, nebude mít lesk, nebo nebude dostatečně křupavá.
- Pro změnu můžete zkusit kuličky obalit i v mléčné, bílé nebo ruby čokoládě.
Další recepty a kuchařku Pavla Berkyho najdete na https://pavelberky.com/recepty/.
Dobrou chuť!