Hlavní obsah
Jídlo a pití

Poctivá gulášová polévka jako od babičky

Foto: Pavel Berky

Dnes je již běžné, že se často kvůli výsledné ceně jídla vaří z levnějších surovin či různých náhražek. Proto vyzkoušejte vynikající gulášovou polévku podle Pavla Berkyho z MasterChef Česko.

Článek

Doba trvání: 90 minut

Počet porcí: 4

Náročnost: 1

SUROVINY:

  • 500 g hovězího krku
  • 100 g špeku
  • 1 červená paprika
  • 1 větší červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 středně velkých brambor
  • 1 PL mleté sladké papriky
  • 1 PL sušené majoránky
  • 2 PL rajského protlaku
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Špek nakrájejte na malé kostičky a na středním stupni ho v hrnci vyškvařte. Přebytečný tuk slijte, ale nechte si se škvarky v hrnci ještě přibližně 3 PL.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriku očistěte a také nakrájejte na malé kousky. Obě suroviny přidejte do hrnce a na středním stupni restujte do zlatohněda.
  3. Hovězí maso očistěte od tuhých blan a nakrájejte na menší kostky.
  4. K orestované cibuli s paprikou do hrnce přidejte oloupaný a nadrobno nasekaný česnek. Vše ještě chvíli restujte, přidejte maso a za občasného míchání ho nechte zatáhnout.
  5. Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání restujte ještě přibližně 2 minuty. Pokud se směs začne připalovat, přidejte trochu odloženého tuku ze špeku. Obsah hrnce by měl mít tmavě zlatohnědou barvu.
  6. Jakmile je vše zarestované, přidejte mletou papriku, sůl a pepř. Zamíchejte a zalijte hovězím vývarem. Vhoďte bobkové listy, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte alespoň 1 hodinu, nebo dokud nebude maso zcela měkké.
  7. Nakonec do hrnce přidejte oloupané a na malé kostky nakrájené brambory. Vařte dalších 15–20 minut, dokud brambory nezměknou.
  8. Před dokončením vaření přidejte majoránku, kterou předem rozmělněte v dlaních. Podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou a krajícem chleba.

TIP:

Vaření si můžete urychlit přípravou v tlakovém hrnci.

Dobrou chuť!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám