Článek
Doba trvání: 90 minut
Počet porcí: 4
Náročnost: 1
SUROVINY:
- 500 g hovězího krku
- 100 g špeku
- 1 červená paprika
- 1 větší červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 středně velkých brambor
- 1 PL mleté sladké papriky
- 1 PL sušené majoránky
- 2 PL rajského protlaku
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Špek nakrájejte na malé kostičky a na středním stupni ho v hrnci vyškvařte. Přebytečný tuk slijte, ale nechte si se škvarky v hrnci ještě přibližně 3 PL.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriku očistěte a také nakrájejte na malé kousky. Obě suroviny přidejte do hrnce a na středním stupni restujte do zlatohněda.
- Hovězí maso očistěte od tuhých blan a nakrájejte na menší kostky.
- K orestované cibuli s paprikou do hrnce přidejte oloupaný a nadrobno nasekaný česnek. Vše ještě chvíli restujte, přidejte maso a za občasného míchání ho nechte zatáhnout.
- Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání restujte ještě přibližně 2 minuty. Pokud se směs začne připalovat, přidejte trochu odloženého tuku ze špeku. Obsah hrnce by měl mít tmavě zlatohnědou barvu.
- Jakmile je vše zarestované, přidejte mletou papriku, sůl a pepř. Zamíchejte a zalijte hovězím vývarem. Vhoďte bobkové listy, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte alespoň 1 hodinu, nebo dokud nebude maso zcela měkké.
- Nakonec do hrnce přidejte oloupané a na malé kostky nakrájené brambory. Vařte dalších 15–20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Před dokončením vaření přidejte majoránku, kterou předem rozmělněte v dlaních. Podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou a krajícem chleba.
TIP:
Vaření si můžete urychlit přípravou v tlakovém hrnci.
Dobrou chuť!