Hlavní obsah
Víra a náboženství

Mormoni: bizarní americká církev, která se zajímá o vaše mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Jejich poznávací znamení je černá vizitka na bílé košili. Možná jste už ty kluky nebo holky potkali. Mluví lámanou češtinou a moc vás chtějí navštívit.

Článek

Toto je krátká historie mormonů, která vás na ně připraví. Dokážou totiž být hodně dotěrní.

V Praze na Pankráci brzy mormoni otevřou komunitní centrum, místní starosta poznamenal, že to bude lepší než kanceláře, no nevím, asi by se na svůj názor měl zeptat religionisty.

Pro pořádek. Moroni je jméno anděla, který byl původně synem Mormona, proroka, podle kterého nazval Joseph Smith, zakladatel mormonů, svou knihu The Book of Mormon (něco jako Bible mormonů). Mormon dal Moronimu zlatou knihu, která měla přetrvat dlouhé časy. Druhý název mormonů je Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Tím se chce naznačit, že je to jediná autentická obnovená církev podle vzoru Ježíše a jeho apoštolů. Česká Wikipedie obsahuje chybné přesvědčení, že je církev nesprávně lidmi zvenčí označována jako mormoni. Mormoni jsou běžné označení, které používají samotní členové církve.

Zakladatel mormonů Joseph Smith

Joseph Smith pocházel z rodiny, která měla předky v Anglii. Někteří jeho příbuzní se plavili mezi slavnými Poutníky na lodi MayFlower. Jeho rodiče však takoví věřící nebyli. Matka navštěvovala presbyteriánskou (protestantskou) církev a otec to odmítal s tím, že jsou pokrytci. Smith o svém životě zpětně mluvil s tím, že ve čtrnácti letech dospěl k poznání svých hříchů, které už sám nezvládal, a při modlitbě se mu otevřela nebesa, a Bůh k němu promluvil, že je všechny odpustil. Proto se Smith Boha zeptal, jakou že by měl navštěvovat církev. Podle Smithe mu Bůh řekl, že žádnou, protože se všichni odklonili od správného směru. Nezbývalo než si založit svou vlastní, to dá rozum.

Když mu bylo sedmnáct, to bylo v roce 1824, modlil se znovu a zjevil se mu anděl. Nazval se Moroni. Podle knihy Mormon byl Moroni předkolumbovský americký válečník, který ukryl zlaté desky svého otce. Potom, co zemřel, se stal andělem, který Smithe navedl na správnou lokaci těchto desek. Podle Smithe tyto desky vrátil Moronimu ihned poté, co si je opsal. Moroni se s nimi někam vytratil. Proto je nikde neuvidíte. Indicie je jasná, náboženství mormonů začalo se zlatými deskami.

Ekonomika je jejich druhé jméno, protože následovník Smithe, který vedl mormony po něm Brigham Young byl zdatný obchodník. V nadsázce se dá říct, že Smith dodal mormonům fiktivní vizi zlatých desek a Brigham Young je dokázal zpeněžit. Joseph Smith byl totiž v rámci své duchovní mise zavražděn naštvanými farmáři. Po něm se dali mormoni do pohybu a spolu s Youngem založili Salt Lake City. Město, které se stalo jedním z nejbohatších na americkém západě. Někteří z vás budou vědět o neúspěšném republikánském kandidátovi na amerického prezidenta Mittu Romneym, taky mormonovi. Tehdy prohrál proti Baracku Obamovi.

Chcete být mormonem? Na tohle zapomeňte a tohle dělat můžete

Není problém, abyste byli obchodníky či se zabývali penězi, peníze mormonům nesmrdí, ale kupodivu Coca-Cola ano. Všeobecné doporučení zní, vyvarujte se nápojů s kofeinem, tedy kávy a čaje, které jej obsahují (čaj obsahuje tein). Opravdu většina mormonů, které jsem potkal, toto opatření dodržuje a na rodinném stole byste kolu hledali marně. Pamatuji si, že k obědu jsem s mormony měl kuřecí, připomínalo to z KFC, ostatně dnes stojí budova KFC na místě jednoho z domů, kde Smith jako dítě bydlel. A k tomu džus. Pokud jste mormon, prostě zapomeňte na takové ty běžné radosti života jako si dát čouda. Žádné párty, pokud neberete jako zábavu dát si džus a brambůrky k tomu.

Tajemství mormonského ducha

Co tedy mormony oživuje? Je to americký podnikatelský duch, mormoni jsou jako církev dost zazobaná, řečeno lidovým jazykem. Když se podíváte na kontakty na jejich české webové stránce, uvidíte tyto tři: anonymní kontakt zřejmě na místní vedení, to budou Američané, jste totiž upozorněni, že mluví jen anglicky, pak česká mluvčí s fotkou Karlštejna a kontakt na správu majetku s fotkou dalšího domu. Nevím, může to pro prostého člověka vyvolat falešný dojem, že mormoni vlastní Karlštejn, snad jim jej tehdy ten hochštapler Jelínek neprodal.

Každopádně mormonská církev má cenu v desítkách miliard dolarů, vlastní sítě hotelů, potravinářských obchodů a řetězce firem. Ve svých velkoskladech shromaždují ohromné množství potravin, z nichž část rozdávají potřebným a část připravují na časy apokalypsy. Pokud rádi shromažďujete jídlo, bude vás to mezi mormony bavit. Jen musíte mít velký dům a špajz, kam se všechno vejde. Každý mormon má povinnost odevzdat desátek ze své ekonomické činnosti církvi, abych nezapomněl dodat.

Mormoni jako svobodní zednáři?

Jsou věci, které zní podobně jako dezinformace z nějakého propagandistického manuálu. Třeba o andělu Moronim, nebo o některých izraelských rodinách, které utekly do Ameriky dávno před Kolumbem, před rokem 600 př. n. l. a Bůh se jim zjevil a řekl jim, co mají dělat. Ostatně mormoni věřili, že američtí indiáni jsou potomci těchto židů. Primárním cílem knihy Mormon je vám sdělit rádoby historický příběh o tom, jak některé skupiny Izraelitů emigrovaly a žily v Americe.

Stejně jako se svobodní zednáři scházejí na svých privátních setkáních pro vybrané jedince, mají i mormoni své chrámy (nejbližší je ve Freiburgu v Německu), které jsou určené jen pro mormony a to jen mormony vybrané. Nejdříve se musíte očistit, i duchovně, projít interview, vzít si na sebe bílé šaty a šup do chrámu. O dění v něm nesmíte nikoho informovat. Některé chrámy se snaží zvnějšku imitovat vzhled katedrály, o tom, jak vypadají uvnitř, se můžete přesvědčit v mormonském muzeu. Řekl bych, že to je taková novogoticko-izraelsko-podnikatelská slepenice.

Mormonské mise

Každý mladý mormon má příležitost se účastnit mise v zahraničí. Jak mi někteří mormonští misionáři sdělili, po absolvování jejich dvouleté mise mohou zdarma vystudovat univerzitu. Což je jinak v Americe problém, to zdarma. Během mise nesmí sledovat televizi, média, jsou de facto informačně odpojeni od okolního světa, tak na mě ostatně působili. Jejich jediným cílem je vás, občas dost nemotorně a dotěrně přesvědčit, ať vstoupíte do církve křtem. Co si o jejich učení myslíte, kolik jste toho nastudovali, je vůbec nezajímá, podstatné je, abyste se stali členy. Proč si určitě domyslíte sami.

Bizarní křest za mrtvé: zloději mrtvých duší

Někteří nadšení nepoučení Češi využili mormony v době, kdy tolik nefrčely rodokmeny a taky firmy, které poskytují možnost pátrat po vašich předcích. Mormoni to totiž udělali zdarma. Tedy téměř zdarma. Po celém světě jejich agenti slídí po matrikách a zjišťují předky kdekoho. Například v roce 2012 zažili skandál, když už to přeťápli. Sáhli totiž na Židy, a to se vzhledem k duchu doby neodpouští. Ne, že by zaútočili na Izrael, i když samotní Izraelci to tak vnímali. Skupiny mormonů se totiž pokřtili jmény Židů, kteří zemřeli během holokaustu. Byl z toho velký skandál a pak mormonská církev takovou praktiku oficiálně zakázala. Tedy v tomto případě, jinak se klidně oblečou do svého bílého hávu a pokřtí se za desítky vašich předků, které někde vyhrabou v matrice. Makabrózní a bizarní praktika. Vytahovat mrtvé z hrobů sic symbolicky a tahat je do duchovního byznysu, se kterým zaživa neměli příležitost souhlasit, to už vyžaduje na to mít silný žaludek. Zjevně jim nestačí počet členů, který mají, a tak se jej snaží nominálně zvětšit. Asi jako když Amerika tiskne fiktivní dolary, které nemají oporu v realitě.

Snaha mormonů křtít za mrtvé bez ohledu na to, zda s nimi mluvili a ujistili se o jejich souhlasu zaživa, hraničí s praktikami spiritismu a nekromancie. Encyclopedia of Mormonism k tomu říká:

Tato duchovní praktika křtění za mrtvé materializuje to, co udělal mrtvý za svého života nyní v tomto životě pro toho, kdo se za něj křtí. Nicméně mrtvý v duchovním světě má svobodu toto odmítnout nebo přijmout.
Encyclopedia of Mormonism

Řada mormonů říká, že při křtu za mrtvé cítili jejich přítomnost.

Pozor, mormonům jde i o vaše mrtvé, jak dále sděluje encyklopedie:

Členové církve podnikají veškerou snahu zajistit identifikaci každého muže, ženy a dítěte, kteří kdy žili na této zemi, aby je pokřtili a učinili za ně potřebné rituály. Do začátku věku milénia budeme vyhledávat systematicky všechny mrtvé, jméno za jménem.
Encyclopedia of Mormonism

Co by na to řekl český Úřad pro ochranu osobních údajů? A co mrtví, kteří zemřeli s naprosto odlišnou konfesí než jako mormoni? To je ale bezostyšná duchovní drzost, krást duše mrtvých a přivlastňovat si je pro svůj duchovní byznys. Mormoni se asi nejblíže podobají českým hamižným vodníkům, kteří si shromažďují cizí dušičky pod pokličky svých hrníčků.

Mít víc manželek OK/NOT OK

Samotný Joseph Smith byl polygamista, měl zřejmě až 40 manželek, některé z nich byly také manželky jeho přátel. Odůvodňoval to tak, že bibličtí patriarchové je taky měli. Dost to naštvalo chlapy, kteří je mít jako křesťané nemohli, a ti kvůli tomu na Smithe a jeho komunitu zaútočili. Nejspíš tahle naivní myšlenka, že může zvládnout víc manželek a závist okolních mužů, stála Smithe život. Nikoliv duchovní mučednictví, ale oběť vlastní dezinformace. Později církev mnohoženství oficiálně zakázala, ale stále jsou aktivní její různé fundamentalistické pododnože, které mnohoženství praktikují (např. Colorado City). Podle mormonů je totiž samotný Bůh taky polygamista. No uff.

Tak to by bylo asi všechno o mormonech. Když je potkáte, nezvěte je na kávu. Tu nepijí.

Zdroje:

A.Jackson. Mormonism Explained.

C.L.B. Bushman and R.L. Bushman. Mormons in America.

R. Bowman. What Mormons Believe.

Encyclopedia of Mormonism

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz