Hlavní obsah
Názory a úvahy

Náboženství KLDR: uctívání nezajímavého pána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: J.A. de Roo, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

S trochou nadsázky by se dalo říci, že v Severní Koreji mohou děti kreslit, co chtějí, pokud je to Kim-Ir-Sen.

Článek

Četl jsem knihu Kim-Ir-Sena, a byla to hrozná nuda. Četl jsem zelenou knížku diktátora Kaddáfího, který na sklonku života vypadal jak mikimaus, a dopadlo to stejně. Jedno měli tito dva týpci společné: byli to neatraktivní beta-samci. A oba ženy jejich národa obdivovaly horem dolem.

Každý, kdo něco viděl o Severní Koreji, nemohl si nepovšimnout prý předstíraného fanatismu a toho, jak se lidé třepou strachem, aby něco špatného neřekli nebo neudělali, za co by je kárné oko vůdce mohlo potrestat. Houby. S octem.

Podle mého psychologického úsudku je vše trochu jinak. Diktátorský režim KLDR drží ženy, ne Kim Čong-un. Ptáte se mě, jak je to možné? Já jsem KLDR nevytvořil. Každopádně je z dokumentárních dat jasné, že ženy v KLDR Kima podporují dobrovolně, ne všechny, ale většina. Myslíte si, že by jinak režim takového pumprlíka mohl vydržet? Ostatně o jeho sestře se říká, že je tím krutým vypočítavým mozkem, a ne o něm. On má rád hamburgery a západní střílečky.

V britském dokumentu z roku 2013 Severní Korea. Život v uzavřeném světě se jeden z uprchlíků na druhé straně, zřejmě intelektuál, podivoval, že přeci režim nemůže dál vydržet a že mu dává tak pět let. Připomnělo mi to tu českou filmovou hlášku herce Kodeta, dávám bolševikovi rok, maximálně dva! Od té doby uplynulo v KLDR deset let a nic, zato se mezitím Kim Čong-un stal světovou hitovkou na TikToku. To máte za to, že tak podporujete Číňany, přes TikTok. Právě ve zmíněném dokumentu hrály ženy hlavní roli, Britové chtěli ukázat, že disent v KLDR je aktivní a tak zobrazili ženy, které kopou a šťouchají do úředníků systému a sprostě jim nadávají. To předvedli, a právě tím potvrdili můj předpoklad, že režim KLDR stojí na ženské síle a ne na mužích, kteří je pak jen schlíple nechávají být. Tedy stojí na oblibě určitých typů mužů u korejských žen. A to jsou beta-samci.

Ne, že by v KLDR nebyli alfa-samci, ti tam také žijí, ale nechali se dobrovolně zastínit muži nebo spíše chlapci typu Kim Čong-una. Podle mě je KLDR ukázka, jak to může dopadnout, kam až to může zajít, když ta něžnější část lidstva nemá vybraný vkus na muže. Můžete si myslet, co chcete, je to vaše právo, ale tak to prostě je. Dokud budou ženy v KLDR obdivovat chudáčky, bude tato země v izolaci, na nějakých historických, vojenských či politických souvislostech u toho nesejde.

Uvedu vám kontrastní příklad: mongolské a tibetské ženy. Tyto ženy neobdivovaly beta-samce, a proto se jejich muži někam dostali. Dostali se rovnou do velkého světa, zatímco severokorejští muži se dostali, víte kam. Mongolové ovládli svého času území větší než Římská říše a Tibet byl sice obsazen Číňany, je ale otázkou, kdo komu v Tibetu slouží, jestli Tibeťané Číně nebo spíše Číňané Tibeťanům. Samotní Tibeťané navíc opanovali Západ svou ideologií tibetského buddhismu a nechávají se hostit v Indii. Tibeťané byli schopni oblbnout dokonce i Čechy, kteří mávají jejich vlajkami na svých úřadech a oficiálních institucích.

Vtipné bylo slyšet v dokumentech, jak někteří severokorejci toužili přejít hranici s Čínou a žít tam, protože je v Číně svoboda slova. Oproti KLDR určitě, čínské ženy jsou poměrně samostatnější než ty severokorejské a tak unesou víc samostatné muže. Ostatně čínský vůdce Mao Ce-tung byl samostatný až natolik, že zařídil USA ekonomický růst. Za jeho éry se učinily dohody, které udělaly USA průmyslovou velmocí, díky čínským fabrikám. Trochu danajský dar, protože teď to USA vůbec nesvědčí, zato to svědčí Číňanům, kteří mají od USA všechny technologie, které potřebují. Mao Ce-tung taky nebyl nudný. Jeho knihy jsem dočetl do konce a jeho básně, za ně by se nemusel stydět ani Seifert.

Zatímco Kim Ir-sen byl schopen vymyslet akorát čučche, tak se nazývá oficiální ideologie státu KLDR a připomíná to slovo chucpe, součástí této ideologie je naprostá samostatnost země. Tak to dopadá, když se někdo nesamostatný chce za každou cenu osamostatnit a nehledí napravo nalevo. Součástí státní ideologie jsou totiž časté hladomory, zatímco si ve vládních čtvrtích lidé procházejí západní zprávy na svém novém MacBooku a hrají si na playstationu, děti v zapadlých vesnicích nemají co do úst. A ve svých knihách velký beta-samec blouzní o novém ráji, o tom, jak si Korejci vymyslí a postaví novou lokomotivu od základu, bez pomoci jiných národů a vůbec si vše postaví. Ano, postavili si všechno sami, a to akorát tak na hlavu, jak svědčí realita. Rusové jsou s prominutím pitomci, že si s takovým režimem obchodně a vojensky zadali. Já bych si o něj neopřel ani staré kolo. Je v tom určitý princip a lze předvídat, kam se Rusové podporou beta-samců dopracují. Severní Korea nechť je hrobem jejich představ o světě.

V dokumentech o KLDR se korejské ženy projevují dynamičtěji a razantněji než ženy ze západních feministických hnutí či Me Too, pokud jde o to, šikanovat nějakého autoritativního chlápka, zato obdivem k těm slabším mužům tyto ženy přímo překypují. Dokud se v KLDR neprobudí hlavní kulturní fronta, a to jsou korejské ženy, a nedostane rozum, nebude pro zemi jiná možnost, než zůstat v izolaci.

Hlas korejských žen, toť hlas korejského lidu. A ten rozhodne.

Budiž Severní Korea odstrašujícím případem systému všech ženušek, které rády podporují a protěžují chudáčky, beta-samce a slabochy, kam takové chování a jednání v konečném důsledku směřuje a vede. Budiž Severní Korea takové memento mori a varování pro ženy, které preferují slabé a slaboduché muže na úkor těch, kteří mají úroveň. Tak takový svět, jako je v KLDR, těmito přístupy pomáháte vytvářet. Ne, nebudete se v něm vůbec bavit, bude nudný, šedý, suchopárný a bude vám celkem k ničemu.

Chcete mít doma nebo všude kolem sebe Severní Koreu? Poslužte si, už víte, jak na to.

Zdroje:

Kim Ir-sen. Sebrané spisy.

Filmové dokumenty:

Severní Korea-Kdo udává tón(2009)

Severní Korea - Život v uzavřeném světě (2013)

Dva na cestě (2008)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz