Hlavní obsah

Americké letce sestřelené u Konopiště Němci bez milosti povraždili

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Letadlo B 17

Je to málo známá kapitola naší i americké historie. Nedaleko zámku Konopiště bylo před koncem války brutálně zastřeleno devět členů posádky dvou amerických letounů Boeing B-17 Flying Fortress

Článek

Historické pozadí

V dubnu 1945, když se blížil konec druhé světové války, byly na českém území německé jednotky stále ještě aktivní. Spojenecké síly, včetně amerického letectva, podnikaly nálety na strategické cíle, aby oslabily zbylou německou obranu. Dne 19. dubna 1945 zasáhla německá protivzdušná obrana v oblasti největšího výcvikového prostoru SS v tehdejším protektorátu dvě letadla Boeing B-17 Flying Fortress. Událost z konce války však pro mnoho Čechů zůstává stále málo známá.

Výbuch a nouzové přistání

Jeden z letounů explodoval ještě ve vzduchu. Zachránili se z něho tři členové posádky. Na druhém bombardéru vznikl požár a kapitán letounu nařídil posádce vyskočit ze zasaženého letounu ven. Dvěma členům posádky se podařilo požár uhasit a letoun nakonec úspěšně přistál.

Němci zastřelili všechny

Němci zatkli nejprve osm vojáků z obou letadel a bez soudu je zavraždili u silničního hektometrovníku 2,2 pod zámkem Konopiště, kde sídlilo velitelství gestapa. Devátý Američan byl zatčen o den později a zavražděn u Heřmaniček.

Památník a vzpomínkové akce

V roce 1995 byl na místě havárie odhalen památník věnovaný těmto letcům. Památník připomíná nejen jejich hrdinství, ale také mezinárodní spolupráci a pomoc, kterou Spojené státy poskytly během války. Každý rok se u památníku koná vzpomínková akce, které se účastní zástupci české i americké armády, veteráni, místní obyvatelé a představitelé obcí.

Přijeli potomci zastřelených letců

V roce 2023 byla vzpomínková akce zvlášť významná, protože se jí zúčastnili také potomci padlých letců. Při této příležitosti byly připomenuty nejen osudy posádky bombardéru, ale i širší kontext amerických leteckých operací v Evropě během druhé světové války.

Význam památky dnes

Památník v Konopišti je důležitým místem historické paměti. Připomíná nám, jakou cenu mělo osvobození naší země a jaký podíl na něm měly spojenecké síly. Je to místo, kde se můžeme zamyslet nad hrůzami války, ale také nad odvahou a solidaritou, která pomohla přinést mír. Vzpomínkové akce jsou nejen příležitostí k uctění památky padlých, ale také k předávání historického povědomí mladším generacím. Díky nim si uvědomujeme, jak důležité je nezapomínat na minulost a vážit si svobody, kterou dnes máme.

Památka amerických letců u Konopiště je hluboce zakořeněná v naší historii. Je to symbol odvahy, mezinárodní spolupráce a lidské oběti za svobodu. Každoroční vzpomínkové akce nám připomínají, že i v temných dobách války existovaly skutky hrdinství a naděje, které nám pomohly znovu získat svobodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz