Hlavní obsah
Bydlení

Ikonický Šumperák se dal postavit ve třech lidech za tři měsíce. Plány stály 842 korun

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vít Švajcr / Wikimedia Commons / BY-SA 3.0

Šumperák

V sedmdesátých a osmdesátých letech se v tehdejším Československu zrodil architektonický fenomén, který dodnes vyvolává nostalgii i kontroverzi - dům typu „Šumperák“.

Článek

Šumperák - Historie vzniku

Tento unikátní rodinný dům, se stal symbolem doby a dodnes zůstává ikonou socialistického stavitelství. Dům Šumperák, který svůj název získal podle města Šumperk, kde byl postaven první exemplář, navrhl v roce 1968 architekt Josef Vaněk. Oficiální název domu však zněl rodinný dům typu „V“. První dům tohoto typu vznikl právě v Šumperku jako soukromá stavba pro místního lékaře. Vaněk se inspiroval modernistickými trendy a touhou po funkčním, ale esteticky přitažlivém bydlení.

Z nápadu se stala masovka“

Vaňkův návrh se rychle rozšířil a stal se oblíbeným díky své relativní jednoduchosti a možnosti snadné replikace. Architektův záměr vytvořit dostupný a elegantní rodinný dům se tak naplnil, když se Šumperák začal masově stavět po celém Československu.

Cena stavby a projektu

Vaněk prodával plány lidem za 842 korun s tím, že je stavba natolik snadná, že ji postaví jeden zedník a dva pomocní dělníci za dva měsíce. Zájemců bylo tolik, že mu s množením pomáhali členové rodiny. Vydal i třicetistránkovou propagační brožuru s adresou a telefonním číslem. Po získání popularity Šumperáku se dokonce původní architekt chtěl s Vaňkem soudit, ale nakonec od toho upustil.

Nedovolené podnikání

V sedmdesátých letech ho nadřízení z okresního stavebního podniku zažalovali za nedovolené podnikání, přestože se v této době vyskytl dům na pohlednicích a plakátech jako příklad socialistického pokroku. Vaněk se nakonec nechal zaměstnat v družstvu Kovostav, kde mohl plány dál legálně šířit, a vyvázl tak bez trestu.

Dostupnost stavby lákala

Stavba domu Šumperák byla finančně dostupná pro širokou vrstvu obyvatelstva. V době své největší popularity se cena stavby pohybovala kolem 120 000 Kčs, což byla tehdy i v socialistickém Československu přijatelná částka. Náklady na stavbu se samozřejmě lišily podle použitých materiálů a individuálních úprav, které si stavebníci přáli provést.

Počty postavených domů

Přesný počet postavených Šumperáků není znám, ale odhady hovoří o tisících exemplářů rozesetých po celé zemi. Dům se stal hitem nejen v českých zemích, ale také na Slovensku, kde byl rovněž velmi populární.

Architektonická kvalita

Šumperák se vyznačoval jednoduchou, ale promyšlenou architekturou. Charakteristický vzhled domu tvořil předsunutý balkon, který dominoval čelní fasádě a sloužil jako stínící prvek pro okna v prvním patře. Dům měl obvykle plochou střechu a dvouúrovňovou dispozici, která umožňovala efektivní využití prostoru.

Dispozice

Standardní dispozice Šumperáku zahrnovala:

Přízemí: V přízemí se nacházely technické místnosti, garáž a někdy také pokoj pro hosty či pracovna.

První patro: V prvním patře byla umístěna obytná část s obývacím pokojem, kuchyní, jídelnou a ložnicemi. Dominantním prvkem obývacího pokoje byl často krb, který vytvářel útulnou atmosféru.

Balkon: Předsunutý balkon, který byl jedním z hlavních architektonických prvků, nabízel příjemný výhled a rozšiřoval obytný prostor domu.

Šumperák poskytoval dostatek prostoru pro rodinné bydlení a zároveň nabízel možnost individuálních úprav podle potřeb majitelů. Dům Šumperák tak dodnes zůstává nejen architektonickým fenoménem, ale také kulturním a historickým symbolem doby, kdy byl postaven.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz