Hlavní obsah
Věda

Iluzionista. Zajímavosti o lidském mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ermal Tahiri / Pixabay.com

Přečtěte si několik zajímavostí o tomto fascinujícím orgánu. Dodnes nevíme, jak přesně funguje, co se v něm odehrává a čeho všeho je schopen. Navíc je to ze 78% obyčejná voda.

Článek

Úvodem

Dodnes nevíme, jak přesně mozek funguje, co se v něm odehrává a čeho všeho je schopen.

Fakta

  • Výpočetní výkon bývá odhadován různě. Od 100 teraFLOPS (100 biliónů / 1012) do 100 petaFLOPS (100 biliard / 1015) operací za vteřinu. Některé zdroje uvádí dokonce jednotky exaFLOPS (triliónů / 1018) operací za vteřinu.
  • Spotřeba cca 12W (superpočítač se srovnatelným výkonem spotřebuje tisíce kW!)
  • Obsahuje 50 - 100 miliard neuronů, přičemž každý neuron může mít až 20 000 synapsí (spojení s dalšími neurony).
  • Zabírá 2% z celkové hmotnosti těla, ale spotřebuje 20% z celkové energie.
  • 78% mozku tvoří voda.
  • Mozek registruje pohyb ušního bubínku o 100 miliardtinu milimetru.
  • Uvědomujeme si pouze 1/1000 z toho, co mozek reálně zpracovává.
  • Mozek zaregistruje podprahový signál. Vy, nebo já většinou ne. Stačí cca 0,16s = cca 75 Hz, aby mozek zaregistroval obrázek.
  • Pouhé 2% kapacity mozku jsou vyhrazeny vědomí a zbytek se odehrává v nevědomí.

Iluzionista

Někdy se můžete setkat s informací, že umíme využít pouze malou část kapacity mozku. Každý víme o někom, kde je taková informace 100% pravdivá :-). Z vědeckého hlediska jde však o mýtus = šlo by o nesmyslné plýtvání energií.

Náš mozek věnuje podstatnou část svého každodenního výkonu k porovnávání, opravování a vylepšování toho, co ve skutečnosti vidíme. Vůbec si neuvědomujeme, jak moc vidíme realitu zkresleně a každý trochu jinak. Vliv má řada faktorů včetně znalostí, schopností, intelektu atd.

Ťuk ťuk. Kdo tam? Já! Já?

Vědomí se považuje za černého pasažéra a svobodná vůle je neurovědci označována za pouhou iluzi.

Mnohá rozhodnutí dělá náš mozek v rámci nevědomých procesů. Někdy dokonce až o 10 – 15 sekund dřív, než si daný „problém“ vůbec uvědomíme a hodláme zvolit určité řešení.

Málokdo ví, že někteří lidé takřka nepoužívají vnitřní hlas / dialog. V hlavě takových lidí se místo dialogu rojí obrazy, pocity, symboly. Pokaždé, když se mají dostat z vlastní hlavy a komunikovat slovy, jsou nuceni své myšlenky „překládat“, což bývá mnohdy opravdu složité.

Pravá a levá hemisféra

Italští vědci zjistili, že lidé spíše vyhoví žádostem, které se jim říkají do pravého ucha. Informacemi z pravého ucha se totiž podle nich zabývá levá mozková hemisféra, v níž se u většiny lidí odehrávají jazykové a logické procesy.

Pravá hemisféra hostí funkce jako celostní myšlení, intuice, sluchové vjemy, představivost, tvořivost, hudba a umění či denní snění.

Mozek, zvuk a frekvence nad 20 kHz

Mozek je schopen vnímat zvuk dalece za hranicí slyšitelného pásma, které je obecně definováno jako frekvence v rozmezí 20 - 20 000 Hz. Mozek tedy vnímá i to, co z našeho vědomého pohledu neexistuje, protože to neslyšíme.

Zmíním Hypersonický efekt, při jehož zkoumání se zjistilo, že vysoké frekvence, které vznikají například při hraní na hudební nástroje, mají vliv na emoce a dokonce ovlivňují elektrickou aktivitu mozku. Požitek z poslechu živé hudby tak nic nenahradí.

Vliv zvuku, tedy vibrací / rezonancí na mozek, potažmo psychiku člověka se bohužel obecně extrémně podceňuje.

Mozek „slyší“ rádiové vlny

Tento jev se označuje jako Mikrovlnný sluchový efekt / Freyův efekt (Allan H. Frey / 1961) a projevuje se většinou jako pískání / praskání v uších při frekvencích okolo 5 kHz.

Často mylně zaměňováno za Tinnitus, který je v dnešní době stále častější problém a kterému se chci věnovat v samostatném článku. Rád bych upozornil na několik velmi důležitých souvislostí, o kterých se doposud příliš neví.

Pár zajímavostí na závěr

  • Lidské srdce obsahuje cca 40 000 neuronů a říká se mu malý mozek. Moje srdcovka / Srdcař / Zlomené srdce / Dal do toho srdce jsou tak možná víc, než jen lidové fráze.
  • Mozek nevidomých se může naučit vidět pomocí zvuku.
  • Magnetickým polem lze ovlivňovat rozhodování.

Příště

V následujících příspěvcích budu postupně odhalovat jedno velké tajemství, které jsem nazval Případ století.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám