Hlavní obsah
Aktuální dění

Bílá vrána mezi muslimskými učenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jeruzalémská mešita Al Aksa

Jako Alenka v říši divů si občas člověk připadá, když se seznámí s postoji, které tu a tam zastávají muslimští učenci držící řeč k věřícím v jeruzalémské mešitě Al Aksa.

Článek

Abych ale nebyl zase tak optimistický: na mysli mám jednoho kazatele, jehož slova byla zveřejněna na YouTube kanálu „Aqsa Call“ 24. dubna 2023. Jmenuje se Issam Amir. Jeho řeč v arabštině týkající se práv palestinských Arabů na Palestinu přeložil do angličtiny monitorovací institut MEMRI.

Úvodem připomenu, že představitelé palestinských Arabů, včetně jejich předsedy Mahmúda Abbáse, ve snaze popřít historická práva Židů na odvěkou pravlast nejenže popírají existenci starověkých izraelských chrámů, ale občas tvrdí, že Palestinci (myšleno Arabové) jsou potomky dávných Kananejců, kteří žili v Zemi izraelské v době, kdy se do ní vrátili Izraelci z egyptského otroctví (časové údaje se různí, jedna varianta uvádí období kolem 1500 př. Kr.).

S kananejským původem a také s historií Palestinců sahající do tisíciletí předislámské éry nesouhlasí zmíněný učenec Issam Amir a také se s tím při kázání nikterak netajil. V mešitě řekl, že Palestinci nejsou o nic víc Kananejci než Egypťané (Arabové a muslimové, neplatí o Koptech) potomci faraonů. Podle jeho vyjádření – což je šokující – nemají lidé Palestiny na Palestinu žádné historické právo. Nemají žádné právo staré dva tisíce, tři tisíce či čtyři tisíce let, o něm by se mohli opírat. Argumentuje: „Lze si představit, že by nějaký muslim v Egyptě řekl, že je potomek faraonů a že je na to hrdý? Je to stejné jako když muslim v Palestině řekne, že je Kananejec a je na to hrdý.“ A dodává: „K čertu s vaší kananejskou identitou a s faraonskou identitou onoho Egypťana.“

Posluchačům připomněl, že historie palestinských Arabů je jednoduchá a není prastará. „Naše historie sahá 1440 let do minulosti. Před tím jsme zde (v Palestině) žádná práva neměli. Absolutně žádná.“

Zopakoval, že mluvit o kananejských kořenech dnešních Palestinců se nemá. „Můžeme se vrátit ke slovům Jásira Arafata, který naši věc prohrál. Označoval vás jako kananejský národ obrů.“ S něčím takovým kazatel zásadně nesouhlasí. „Palestinci jsou muslimové. Nazývat je kananejským národem obrů je urážlivé. Je to ponižující. Navrací to lid zpět do dnů bezbožné tyranie. Jediné, co smíte říkat: Ó, Palestinci, vy jste muslimové.“

Je s podivem, že tento učenec přestál tuto svou hodně odvážnou řeč ve zdraví. V každém případě má ale v principu pravdu. Historie muslimských Arabů v Palestině rozhodně nezačala v dávném starověku jedno či dvě tisíciletí před naším letopočtem, ale je úzce spojena s muslimskou expanzí po založení této víry Mohamedem (zemřel 632 n. l.). Jak patrno, čas od času se mezi palestinskoarabskými muslimskými mysliteli najde někdo, kdo má alespoň v pohledu na historii tohoto národa střízlivý úsudek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz