Hlavní obsah
Aktuální dění

Co řekl končící šéf Centrálního velení IDF o násilí židovských osadníků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IDF. Wikimedia Commons. Licence CC BY 2.0.

Ilustrační obrázek. Příslušníci smíšeného praporu Karakal při výcviku. Vlevo seržantka izraelské armády.

V pondělí 8. 7. proběhlo v jeruzalémském sídle Centrálního velitelství izraelské armády (IDF) střídání stráží – výměna jeho velitelů. Generálmajora Jehudu Foxe vystřídal Avi Bluth se stejnou hodností.

Článek

Do okruhu působnosti Centrálního velitelství spadá i Západní břeh Jordánu (historické regiony Judea a Samaří), a to oblastech C a B v souladu s Dohodami z Oslo. Primární roli má armáda v těchto oblastech proto, že je Izrael neanektoval a jejich definitivní status jako sporných území určí až konečná mírová smlouva s palestinskými Araby. (Kdyby se tyto oblasti staly integrální součástí izraelského státu, připadla by primární role civilní správě.)

Generál Fox se ve svém projevu na rozloučenou dotkl tématu, které je mimořádně citlivé, ale před kterým by přátelé Izraele neměli zavírat oči. Jde o násilné akty radikálních příslušníků židovských komunit v Judeji a Samaří vůči palestinským Arabům, kteří v oblasti také žijí – v jejich sousedství.

Hned v úvodu je zapotřebí říci, aniž bychom nutně měli k dispozici přesná čísla, že ne všichni obyvatelé židovských komunit jsou násilníci, ale také to, že ne všichni palestinští Arabové jsou teroristé. Kolik je kterých není až tak podstatné – z toho hlediska, že bojovat je nutné proti jedněm i druhým pachatelům zla.

PŘIJÍMÁNÍ ZPŮSOBŮ NEPŘÍTELE

Odcházející generál uvedl, že zatímco převážná většina izraelských osadníků na Západním břehu jsou morální, zákony dodržující občané, v posledních měsících zvedl hlavu nacionalistický zločin a pod záštitou války rozšířil chaos a strach mezi palestinskými obyvateli, kteří ale nepředstavovali žádnou hrozbu. Dodal, že vedení osad ani náboženští lídři z velké části nevnímali tuto hrozbu stejně jako armáda. Nenašli sílu se tomu postavit. Což je podle něj nesprávný přístup, protože i když pachatelé představují menšinu, ti, kdo tváří v tvář jejich zločinům mlčí, způsobují, že kritika míří na všechny osadníky. Pokračoval: „Toto není v mých očích judaismus, Alespoň ne takový, v němž jsem byl vychován v domě svého otce a matky. Toto není způsob Tóry. To je přijímání způsobů nepřítele.“ Podotkl, že jeho povinností bylo proti tomuto zlu konat, ale ne vždy byl úspěšný.

Dále vyslovil názor, který zní uším židovských extremistů v oblasti nanejvýš nelibě (a také se proti němu vymezili): „Starost o životy pracujících palestinských civilistů, to není pouze odpovědnost velitele Centrálního velitelství v souladu se zákonem a není to pouze morální hodnota, ale slouží také bezpečnostním zájmům Státu Izrael. Vysvětlil, že Izraelci a palestinští Arabové jezdí po stejných silnicích a žijí vedle sebe. Navzdory obrovským výzvám této doby je nutné najít správný způsob, jak dosáhnout toho, aby lidé ve svých civilních životech nepostrádali optimismus. (A že těch výzev je požehnaně: Hamas v Gaze, útočící Hizballáh v Libanonu, hrozba z východu – Írán, irácké šíitské guerilly, hrozba z jihu – útoky jemenských Húthiů na oblast Eilatu, a doupata teroristů na Západním břehu.)

A nejen to. Na adresu Palestinské samosprávy generál Fox řekl: „Schopnost Centrálního velitelství plnit stanovené úkoly závisí také na fungující a silné Palestinské samosprávě s účinnými bezpečnostními mechanismy, které dokážou udržovat právo a pořádek. Aktivní podkopávání bezpečnostní reality na této frontě ohrožuje bezpečnost Státu Izrael.“

Nastupující velitel generálmajor Avi Bluth ve svém vystoupení uvedl: „Toto téma (násilí židovských osadníků) nebudeme ignorovat a uděláme vše, co je dobré a správné pro Stát Izrael. Zvítězíme a zůstaneme lidmi a projevíme nulovou toleranci vůči projevům násilí jakéhokoli druhu.“

Závěr je zřejmý a jednoznačný. Izraelská armáda, jakkoli je kritizována jak v zahraničí, tak některými představiteli osadnického hnutí, bude na Západním břehu nekompromisně potírat jak palestinský terorismus, tak násilné projevy židovských extremistů vůči pokojným Arabům. Zcela v souladu se svým posláním. Násilí páchané Araby je nepřijatelné. Násilí páchané Židy právě tak.

ZDROJ:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz